DünyaGündem

Arda Turan’ın futbol hayatı kitap oldu!..

Arda Turan’ın futbol hayatı kitap oldu!.. Neymar, Raul, Benzema, Mesut Özil gibi yıldızların hayatını kitap haline getiren Al Poste yayımevi milli yıldızımız Arda Turan’ın hayatını da kitaplaştırdı.

Juan E. Rodriguez Garrido tarafından yazılan kitabın adı: Arda Turan, Bayrampaşa’nın Dahisi… Radyospor’un haberine göre, İspanyol yazar Juan E. Rodriguez Garrido, tarafından yazılan kitap bugün tüm İspanya’da satışa sunuldu. Garrido, yıldız oyuncunun futbol hayatına genel bir projeksiyon tutarken, Arda’nın futbol macerasıyla ilgili, son derece ilginç hikayeleri de paylaşıyor ve yıldız futbolcunun doğup büyüdüğü Bayrampaşa’nın, onun kişiliği ve futbol karakteri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu vurguluyor.

ARDA’YLA İLGİLİ KİTAP YAZMAM GEREKTİĞİNE İNANDIM

Radyospor’dan Özgür Sancar’ın sorularını yanıtlayan Juan E. Rodriguez Garrido, ”Atletico’daki ilk sezonundan bu yana Arda’yla ilgili bir kitap yazmam gerektiğine inandım” dedi.

HER ÇALIMI, GOLÜ; HER GÜLÜŞÜ BENİ BU KİTABA GÖTÜRDÜ

– Özgür Sancar: Arda’yla ilgili kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
Arda’nın maçlarda her çalımı, bana bu kitabı yazmam için sesleniyordu. Her ipucu, her jest benim için bir satır oldu. 60 bin taraftar önünde yaptığı her büyülü hareket bu kitabı çağıran bir ses oldu. Onun attığı her gol, her pas, her çalım, her gülümseme ve bütün içten sözleri onun kitabının raflarda hak ettiği değerli yeri almasını sağlıyordu.

TAKIMI İÇİN, İNSANLARI MUTLU ETMEK, GÜLÜMSETMEK İÇİN OYNUYOR

– Sanırım son derece duygusal bir metin oldu? Ne düşünüyorsunuz Arda’yla ilgili olarak?
Bütün duygusal metinleri hak eden bir insan. Arda mutluluğu, içten gülümsemeyi, mutlu eden bir futbolu, kabul edilebilirliği simgeliyor. Cömert bir oyuncu, takımı için, arkadaşları için oynayan bir oyuncu. Bencillikten son derece uzak, asla kendi tatmini için oynamıyor. Video oyunlarındaki ”süper futbol yıldızları” gibi sûni değil.

Çok içten, o gol atmaktan çok attırmayı seven gerçek bir futbolcu. İstanbul’un mütevazi semti Bayrampaşa’nın sokaklarında futbolla tanıştı ve o anda futbol topuna konsantre oldu. Bu aslında onun karakterini ve futbol stilini belirledi. Onun Bayrampaşalı kimliği, semti, ailesi arkadaşları, bugün kurduğu candan ilişkilerin, iyi kalpliliğinin temelini oluşturuyor.

Diğer insanlarla kolay ve mükemmel ilişkiler kurmasının şifresi bu. Bayrampaşa’nın arabaların dipdibe durduğu dar sokakları Arda’nın bugün geldiği muazzam aşamaya hiç şüphe bırakmayacak şekilde temel teşkil etmiştir. Bu öz Arda’yı kuvvetli ve başarılı yaptı, o özünü hiç unutmadı.

-Size göre, ve tabii ki İspanyol futbol severlere göre, Arda, futbolda bir dünya yıldızı mıdır?
Gülüyor ve düşünüyorum; kesinlikle öyle. Nedir dünya yıldızı olmak? Twitter’da 8 milyon takipçiye sahip olmak mı? Bir pop yıldızıyla çıkmak mı? Son günlerde bu bağlamda hata yapıyoruz. Arda, futbolda dünyanın en iyi 10 isminden bir tanesidir. En önemli referanslarından bir tanesi, Atletico de Madrid gibi dünyanın en iyi takımlarından bir tanesinin en önemli parçası olmasıdır.

Onun için bir dünya yıldızı tanımlaması yetersiz kalır mı? Ancak bana göre Arda bunların hiç birini umursamaz. Çünkü o mutlu olmak için futbol oynuyor. Başkalarını mutlu etmek, gülümsemelerini sağlamak için oynuyor. Bir dünya yıldızı mı? Bence o bundan daha fazlası. O Arda Turan.

ARDATURANİZMO, MUTLULUĞU İÇEREN BİR FELSEFE OLDU

-Arda, Atletico için ne ifade ediyor?
Simeone’nin Atleticosu, kulüp tarihinin en iyi takımı. Hızlı, güçlü, hep kazanmak isteyen. Arda, en ihtiyaç duyulan anda topu kusursuzca saklayıp rakipleri ateşe atan; takımına karanlık ve soğuk okyanus sularında deniz feneri gibi ışık veren, yol gösteren bir karakter. Gece yarısı karşılaştığınız bir ışık. Bu Atletico ona ihtiyaç duyuyor. Tribünlerin ona ihtiyacı var. Biz bütün gole kapalı kaleler önünde her zaman anahtar gibi kapıyı açan bir Türk olduğunu bilmekten mutluluk duyuyoruz. Bütün bunlardan dolayı bu kitabı yazmaya karar verdim. Kitabı yazarken Arda’yı çok daha iyi tanıdım.

Pek çok kişiyle konuştum, tanıştım. Oyuncuya hayranlık duymamızı sağlayan çok ilginç şeyler çıktı, herkesin ilgisini çekebilecek şeyler. Onun kariyerini şekillendiren çok önemli maçları dikkatle inceleyip, kitaba taşıdık. Galatasaray, Manisaspor, Atletico Madrid ve Türk Milli Takımı’ndaki süreçlerine kapsamlı bir projeksiyon tutmaya çalıştık, İspanyol basınında makeleleri tarayarak. En çok ilgimi çeken tema Ardaturanizmo olarak tanımlanan bir felsefe oluşmasıydı.

Bu son derece seküler olan felsefenin biricik amacı mutlu etmektir. Bu İspanya’da bile zor görülen bir dalgadır. Tabii pek çok İspanyol gazeteci Arda’ya bu felsefi anlamı yüklediler. Arda’nın bize ifade ettiği şeyler, hepimizi çok mutlu ediyor.

ATLETİCO İÇİN KARANLIK VE SOĞUK OKYANUS’TA BİR DENİZ FENERİ. TOP KRİSTAL KÜRE OLSAYDI; ONU KIRMADAN OYNARDI

Arda, Arda olduğu için, oynadığı doğal futboluyla bizi mutlu ediyor. Bizi mutlu ediyor, sabahları kahve kokusunu duyumsar gibi, sıcak bir yaz gününde soğuk suda duş almak gibi. Mutluyuz; çünkü eğer futbol topu bir kristal küre olsaydı, Arda onu kırmadan futbol oynayabilirdi. Mutluyuz;çünkü Arda bize başka türlü de futbol oynanabileceğini gösterdi; başka türlü de yaşanabileceğini gösterdi. Ve bu bize umut veriyor.

Arda Turan: Bayrampaşa’nın Dahisi kitabının son sözünü yazan Türk gazeteci Özgür Sancar’ın, aynı zamanda kitap içerisinde AS Gazetesi’nde, Arda Turan’la ilgili yayımlanmış makaleleri yer alıyor.

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu