FutbolGündemPolitika

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç; Spora yatırımda dünya lideriyiz!..

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç; Spora yatırımda dünya lideriyiz!.. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye kadar, Türk devleti kadar spora yatırım yapan başka bir devlet bulunmadığını belirterek, “Yatırdığımız maddi kaynak, ekonomik gücün karşısında aldığımız başarı o yatırımın karşılığı mı? Bence değil” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Antalya’daki Belek Turizm Bölgesi’ndeki bir otelde düzenlenen, “Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı” başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Kılıç, çalıştayda spor alanında yapılması gereken çalışmaların federasyonlar boyutuyla ele alınacağını söyledi. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Çalıştayda güzel çalışmalara imza atılmasını ümit ettiğini dile getiren Kılıç, çıkan sonuçların bir bildiri haline getirilerek yayınlanacağını, kendilerinin de bildiride yer alan hususları takip edeceklerini kaydetti.

BÜTÇE DEĞİL YOL HARİTASI KONUŞULACAK

Bakan Kılıç, bu tür toplantılarda işin dönüp dolaşıp bütçe meselesine geldiğini vurgulayarak, çalıştayda bütçenin konuşulmayacağını, öncelikle bir yol planının, hedefin ortaya konulacağını söyledi. Kılıç, şöyle konuştu; Türkiye kadar, bizim devletimiz kadar spora yatırım yapan başka bir devlet yok. Yatırdığımız maddi kaynak, ekonomik gücün karşısında aldığımız başarı o yatırımın karşılığı mı? Bence değil. Bu iki kere iki, dört. Verilen kaynakların doğru kullanılıp kullanılmadığı konusunda eksikliğimiz var, burada bunu çalışmamız lazım.”

SON 3.5 YILDA 900’DEN FAZLA TESİS YAPILDI

Yatırım açısından bakıldığı zaman ciddi bir tablo ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Kılıç, sadece son 3,5-4 yıl içerisinde 25’i stat olmak üzere 900’den fazla spor tesisi yapıldığını kaydetti. Spor salonları, yüzme havuzları, buz pistleri, okçuluk tesisleri gibi birçok alanda tesis yapıldığını anlatan Kılıç, spor tesislerini sadece bir spor dalının yapıldığı mekan olmaktan çıkarmak gerektiğine işaret etti.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Antalya Belek’teki Çalıştay’da, Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan, NTV Spor Müdürü Fuat Akdağ ve spor basınının önde gelen isimleriyle bir araya gelip, görüşlerini dinledi.

BİR STADIN EN DÜŞÜK MALİYETİ 50 MİLYON TL 

Bugün bir stadyumun maliyetinin 50 milyon liradan başlayıp 150 milyon liraya kadar çıktığının altını çizen Kılıç, “Ayda iki kere kullanmak için değil bu yatırımlar. Bunların dünyada örnekleri var, ofis olarak kullanılan, kulüp merkezi olarak kullanılan, sportif amaçlı ticaret alanında kullanılan örnekler var” dedi.

OKUL SALONLARI HER ZAMAN AÇIK OLMALI

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan spor salonlarının sadece okulun açık olduğu dönemde kullanılmaması gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç, şöyle devam etti; O salonları okul dışında da kullanılabilecek imkan mevcuttur. Biz bunu zaten Milli Eğitim Bakanımızla da görüştük, bu konudaki çalışmalar hız kazandı, birçok noktasını da çözdük. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız başka bir çalışma var. Sporcu gençlerimiz, sporlarını yaparken eğitim hayatlarıyla alakalı yaşadığı engeller, sıkıntılar…

‘Seç’ denilmek durumuna geliyorlar. ‘Seç’ dediğiniz zaman, zaten önüne konan bir zorunluluk var, kendisi seçmiyor. O belki daha sonra seçmek istiyor. Aileler belki daha sonraki zamanda karar vermek istiyor, ortaokulun sonunda, lisenin başında değil. Bu imkanları geliştirmek için Milli Eğitim Bakanlığımız ile prensip olarak bir anlaşmaya varmış durumdayız.”

“KÜÇÜK ORGANİZASYONLARLA UĞRAŞMAYALIM”

Bakan Kılıç, Türkiye’nin spor tesisi ve organizasyonu yapma konusunda bir eksiği bulunmadığını, bu konuda da sicilinin gayet iyi olduğunu dile getirerek, fakat her organizasyona “evet” dememek gerektiğini söyledi. Türkiye’nin tanıtımına, ülkenin katma değerine, sporcuların kendilerini geliştirmesine katkı sağlayacak organizasyonlara yönelmek gerektiğini ifade eden Kılıç, “Ses getiren, ülkemizin tanıtımına çok ciddi manada destek verecek, sporcularımızın kendilerini geliştirmesine destek olacak organizasyonlarımızı hep beraber Türkiye’mize kazandıracağız ama hepsini değil. Yani açık söyleyeyim, kimsenin yapmak istemediği küçük organizasyonlarla uğraşmayalım” ifadesini kullandı.

“TESİSLERİN İÇİNİ DOLDURMAMIZ GEREKİYOR” 

“Çok güzel, büyük, modern tesisler yapıyoruz, büyük başarılar getirebilecek tesisler yapıyoruz ama içlerini dolduramıyoruz, bu tesislerin içini doldurmamız lazım” diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü; 70’li, 80’li, 90’lı yıllarda büyük organizasyonlar için yapılmış birçok ülkedeki tesislerin fotoğraflarını gördüm. Birçok tesis artık tanınmaz hale geldi. Türkiye’de de yapılan tesislerin 10-15 yıl sonra böyle olmaması için şimdiden çalışmak gerekiyor. Yapılan yatırımlar çok ciddi kaynaklar. Burada mutlaka şunu çalışın, sizlerden rica ediyorum. Bu tesislerin içini nasıl daha fazla dolduracağız.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu