DünyaGündemSon Dakika

Müslüm Gülhan : Scolari’nin Taktiksel Yetersizliği Başarısızlığı Getirdi

NationalTurk yorumcusu ve Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Müslüm Gülhan 7-1’lik Almanya – Brezilya tarihi maçını NationalTurk için değerlendirdi.

NationalTurk’ün Haberine Göre;

1- Almanya 7-1’lik tarihi bir skorlar maçı kazandı, nasıl değerlendirebiliriz?

Bu maçın açıklaması birkaç başlık altında yapılması zorunlu.

Birincisi genel futbol anlayışının doğruları ve yanlışları üzerinden gitmek gerekir; bu Dünya Kupası yeni bir futbol anlayışının artık olmazsa olmaz olduğunu kesinleştirdi. İkincisi futbolun artık tek yön halinde değil, her iki yönünde kapsayacak total bir taktiksel bütünlüğün geçerliliğini ortaya koydu. İtalya ve İspanya çok iyi örnekler.

Geçiş Futbolu; bunu zaten Almanya ve Hollanda hem ülkelerin kültürel gelenekleri bakımından, hem de oyun anlayışlarından dolayı başardılar. Savunma ve hücum prensiplerinin iç içe geçtiği anlayışın metodolojik olarak temel prensipler üzerine oturtulup, taktiksel bütünlüğün sağlanmasıdır.

Özellikle Van Gaal çok başarılı olarak uyguluyor, çünkü kadro kalitesi Almanya ya göre daha düşük profilde, Löw’e göre de couchingliği daha başarılı.

Brezilya ise bu total anlayışı uygulama çabasındaydı, çok iyi kadrosu olmasına rağmen lider oyuncusu yoktu, muhakkak bu sorunu çözmeliydi, çok duygusal kaldılar, realiteye bir türlü ulaşamadılar. Neymar olmadığı için sorumluluk hava da kaldı. Maç süresince Scolari takımı çok yalnız bıraktı.

2-Brezilyada Scolari hedef tahtasın da, özellikle seçtiği 11’ler eleştiriliyor. Sizce bu hezimette Scolarinin payı nedir?

Scolari her ne kadar bütün oyun anlayışını benimsiyor gibi gözükse de, öndeki kurguyu daha fazla önemsiyor, bu da bugünkü anlayışta geçerli değil.

Scolari’nin kenar yönetimi ve oyuncu seçimindeki taktiksel yetersizlik başarısızlığı getirdi. Neymar gibi oyuncunun sakatlanması, Silva’nın olmamasına rağmen en etkili oyuncu Alves’i oynatmaması kötü sonucu tetikledi. Fred ve Jo kesinlikle bu kupanın oyuncuları değildi. Oyuncu değişiklikleri, zamanlaması, ilk on bir seçimi yeterli olmadı. Hele hele dün çıkardığı on bir Almanya’yı kaale almadığını gösteriyor. Yani iyi hazırlanmamış. Hatta Dünya kupasına iyi hazırlanmamış.

3-Neymarın olmaması maçı nasıl etkiledi, Neymar olsaydı sizce yine bu skor olabilirmiydi?

Neymar turnuvanın en iyi oyuncusu konumundaydı, olmaması tabi ki takımı çok etkiledi.

Çok genç yaşına rağmen tüm sorumluluğu Neymar aldı ve başardı da. Hakemler maalesef yıldız oyuncuları koruma gibi kaygıları olmadığı için şiddete açık pozisyonda top oynamaya çalıştılar ve sonucunda Neymar’ı en önemli maçlardan mahrum bıraktı.

4-Almanya finale çıktı, sizce Almanya’nın finalde şansı nedir, olası bir Almanya-Arjantin veya Almanya-Hollanda eşleşmesinde panzerlerin şansını nasıl değerlendirebilriz?

Almanya turnuvanın en olgun takımı, diğer takımlara göre avantajları yüksek, 2008’den beri yan yana oynuyorlar, bu kadrodan çoğu sonraki Dünya Kupasında olmayacak. Her ki eşleşmede çok iyi bir final

ortaya koyar, ama özellikle Almanya- Hollanda eşleşmesi çok daha ilginç olur. Taktiksel zenginlik bakımından ve özellikle Van Gaal’in finali nasıl yöneteceği bakımından benim için önemli.

5-Kosta Rica maçında Luis Van Gaal’in 120+1’de kaleye Tim Krul’u alması taktik anlamda nasıl değerlendirilebiliriz?

Çok ilginç ben 2207’de Avrupa şampiyonasında İtalya da Fransa ile oynadığımız final maçında aynı uygulamayı yapmıştım, kalecimiz üç penaltı kurtardı fakat kaçırdığımız fazla olunca ikinci olmuştuk.

Çok doğru ve taktiksel olarak zenginlik içeriyor. Birde kupaya ne kadar hazır olduğunu ve çok iyi hazırlandığının kanıtı olarak görüyorum.

 6-Di Maria geçen maçta sakatlandı, Arjantin için Messi’nin eline bakıyor yorumları hakim, Hollanda’da Kosta Rica maçında 120 dakikada gol bulamadı. Olası bir Messi- Robben maçı olurmu? Arjantin – Hollanda maçı öncesi neler söylebiliriz?

Hollanda yukarıda anlattığım gibi takım kurgusu olarak ve taktiksel bütünlük olarak çok iyi konumda bu da Arjantin’e karşı avantaj.

Di Maria gerçekten çok önemli oyuncu ve Arjantin için olmaması dez-avantaj. Messi her konumda oynayacak ve sorumluluk alacak oyuncu, Neymar gibi. Özellikleri tartışılmayacak kadar, fakat takım kadro olarak ona çok yakın değil, ne kadar destek alacak ve sistematik kurguyu hocaları ne kadar başaracak göreceğiz, yani bir belirsizlik var Hollanda’ya göre, oysa ki Hollanda da böyle bir sorun yok.

Hollanda da Sadece Robben değil, Sneijder de çok başarılı oynuyor, ama katkı olarak Robben’in özellikleri öne çıkıyor. Robben’in Messi ye göre avantajı; takım kurgusunda başarı onu daha randımanlı ve avantajlı kılıyor, Robben sistematik kurgunun parçası olarak oynuyor, takım taktiksel kurgusu onu öne çıkartıyor.

Kaynak : NationalTurk.Com

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu