FutbolGündem

Lisansları elinden alınan menajerler TFF’ye ateş püskürdü

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) FIFA’dan gönderilen soruların çalındığı gerekçesiyle iptal ettiği menajerlik sınavı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor.  TFF, FIFA Lisanslı menajer sınavını iptal etmesinin ardından lisansı elinden alınan menajer Olcay Onur Öztürk, konuyla ilgili bilinmeyenleri Ajansspor.com’a açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun, FIFA Lisanslı menajer sınavını iptal etmesinin ardından lisansı elinden alınan menajer Olcay Onur Öztürk, konuyla ilgili bilinmeyenleri Ajansspor.com’a açıkladı.

İşte bugün Ajansspor’da yer alan özel haber;

Türkiye Futbol Federasyonu’nun FIFA Lisanslı menajer sınavının iptal edilmesi ve bilinmeyen gerçeklerini açıklıyoruz. Bu sınava giren ve sınavda başarılı olan fakat sınavın iptal edilmesi ile beraber FIFA lisansı elinden alınan menajer Olcay Onur Öztürk ile sınav hakkında bilinmeyenleri konuştuk.

Hakan Coşkun: Öncelikle geçmiş olsun diyelim. Sınav süreci ve iptali hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Olcay Onur Öztürk: Sınav Mart ayının sonunda oldu. Sınavdan sonra kazananlar açıklandı.
Açıklandıktan yaklaşık on gün sonrada iptal olduğu açıklandı.

Hakan Coşkun: Burada önemli bir konunun altını çizmekte fayda var. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra mı iptal oldu ?

Olcay Onur Öztürk: Evet sınav sonuçları TFF resmi sitesinde açıklandıktan sonra iptal edildi.
Sınava giren tüm arkadaşların resmi sitede kazanıp kazanmadığı kaç puan aldığı açıklandı. Sınavdan yaklaşık on gün sonra FIFA’nın sorularında bir usulsüzlük olduğunu açıkladılar.

FIFA’nın sınav soruları çalınmış. Sınavı kazanan arkadaşlar 38 kişi fakat usulsüzlük yapanların 7 ya da 10 kişi olduğu da açıklandı. Resmi sitede 7 kişi olduğu belirtildi ama sınav sorularını ele geçirip kazanamayan 3 kişi daha olduğu söylentiler arasında, zaten bu 3 kişi aynı kalemden çıkmış, aynı şekilde itirazda bulunuyorlar.
Federasyon da haklı olarak inceleme kararı alıyor.

Hakan Coşkun: Bu 3 kişi neye itiraz ediyorlar ?

Olcay Onur Öztürk: Kağıtlarının tekrar incelenmesini istiyorlar dilekçelerinde. Zaten bu 3 kişi sınav sorularını ele geçirmişler. Bizim başarılı olmamız gerekir, tekrar incelenmesini istiyoruz diye dilekçe veriyorlar..

Hakan Coşkun: Peki bundan sonra mı sınav sorularının çalındığı ortaya çıkıyor ?

Olcay Onur Öztürk: Evet her şey bu dilekçelerden sonra ortaya çıkıyor. Yani bu üç dilekçenin aynı olması belli bir grubun aynı sorulara aynı cevapları vermesinden şüphelenen federasyon sınavı iptal ediyor. Fakat burada federasyonun bir güvenlik önlemi alması gerekirdi.

Sınav soruları federasyona faks yolu ile ulaşıyor. Bunların faks yolu ile değil de FIFA’dan bir sorumlu tarafından gelmesi gerekirdi. Sınav dünya üzerinde tüm ülkelerde aynı gün yapıldı. Bu sınav 20 sorudan ibaret, 15 soruyu FIFA, 5 soruyu da ülkelerin kendi federasyonu ayarlıyor. Zaten çalınan sorular da bu 15 soru. Aynı gün Türkiye’ye yurt dışından bu sorular geliyorsa şayet, saat farkına göre farklılık gösteren tüm ülkelere de gitmiştir.

Hakan Coşkun: Peki başka ülkelerde iptal edildi mi ?

Olcay Onur Öztürk: Türkiye haricinde başka hiçbir ülkede iptal edilmedi. Bir de şöyle bir durum var. Biz menajerler olarak bu sınav sonuçları ile ilgili detayları ve sınav süreci konusunda bilgi almak için federasyonun menajerlik departmanını arıyoruz, bilgi verilmiyor. Burada 7 ya da 10 kişi haksızlık yapmış kimdir bunlar? Açıklayın diyoruz herhangi bir açıklama yapılmıyor fakat biz sınavı kazanan 38 kişi de açıklama yapılmadığından zan altında kalıyoruz.

Hakan Coşkun: Sınavda usulsüzlük yapanları açıklamıyorlar mı ? Sizce bu kişileri federasyon biliyor mu ?

O.Ö : Evet yapanları açıklamıyorlar. Sadece söyledikleri 7 ya da 10 kişi oldukları. Bence federasyon bu kişileri biliyor ve bildikleri halde açıklamayıp hakkımızı gasp ediyorlar.

Hakan Coşkun: Peki bu röportaj yayınlandıktan sonra böyle açıklamalar yaptığınız için federasyon tarafından sizin isminizi veremezler mi ? Böyle bir ihtimal yok mu ? Sonuçta isimler açıklanmamış ?

Olcay Onur Öztürk: Federasyonun açıklamalarına göre tazminat hesaplamalarındaki bir soruda sıkıntı olmuş. Zaten olay savcılığa intikal etmiş durumda. Federasyon başkanımız Mahmut Özgener tarafından hepimiz hakkında bir suç duyurusu yapıldı. Sınava girip kazan 38 kişi içinden 15 kişi tahkime başvurumuzu yaptık. Tahkim kurulu 7 gün içinde itiraz etmemiz halinde hakkımızın aranacağını söyledi.

Biz de 15 kişi gereken prosedürü izleyerek itirazımızı yaptık. Şu an savcılıktan gelecek sonucun neticesinde tahkim kurulundan gelecek sonucu bekliyoruz. Savcılıktan 7-10 kişi açıklanıp takipsizlik kararı da çıkabilir ama burada tahkim kurulunun bağımsızlığı ön planda, federasyonun bünyesi altında ama bağımsız bir kurul olması bizim için bir umut diyebiliriz. Tahkime başvurmayan menajerlerin sınavı resmi olarak iptal edilmiş durumda.

Hakan Coşkun: Sınavı kazanıp iptal olduğu için lisansını alamayan menajerlerin ne gibi bir kaybı olabilir ki ? Zaten Türkiye’de menajerlerin bir çoğunun lisansı yok. Lisanssız da bu işi yapabilirsiniz ?

Olcay Onur Öztürk: Hayır. FIFA tüm dünyada lisansız menajerlerin çalışmasını yasakladı. Bizim amacımız da hem FIFA’nın, hem de federasyonun gözetiminde kayıtlı olarak çalışmak. Kaldı ki sadece lisans anlamında değil manevi anlamda da büyük kaybımız var. Bu sınav için uzunca bir süre çalıştık. Bu sınav için kulüp menajerliğinden ve yöneticiliğinden istifa etmiş kişiler de var sınava giren. Bazı lisanssız menajerler sanki sınav kağıtlarımızı görmüş gibi açıklamalarda bulunuyorlar.

Hakan Coşkun: Mesela kimdir bunlar ?

Olcay Onur Öztürk: Mesela en basit örneği Saffet Sancaklı’nın yapmış olduğu bir açıklama var. Bir televizyon kanalındaki açıklamasında, “Yurtdışı bağlantısı olan kişiler soruları bir miktar para karşılığı ele geçirmiş ve hiçbiri sınav kağıdında işlem yapmamıştır” diyor.

Bunu neye göre söylüyor? Birincisi Saffet Sancaklı sınav kağıtları okunurken orada mı ? Sınav kağıtlarımız hukuk kurulu ve avukatlar tarafından okunuyor. Eğer oradaysa benim sınav kağıdımın üzerindeki hesaplamaları görmesi lazım. Artı Saffet Sancaklı FIFA lisanslı menajeri de değil !!!

Hakan Coşkun: Emin misiniz FIFA lisansı olmadığından ? Bu önemli bir iddia ?

Olcay Onur Öztürk: Evet kesinlikle emenim. Saffet Sancaklı lisanslı menajer değildir. Erkan Sancaklı FIFA lisanslı menajeridir.

Hakan Coşkun: Erkan Sancaklı kimdir ?

Olcay Onur Öztürk: Erkan Sancaklı bilgiğim kadarıyla Saffet Sancaklı’nın kardeşidir. Aynı şirket bünyesindeler.

Hakan Coşkun: Saffet Sancaklı’nın FIFA lisanslı bir menajer olmaması size ne kaybettiriyor ?

Olcay Onur Öztürk: Bize kaybettirdiği nokta zaten haksız yere zan altındayken FIFA lisanslı olmayan birinin bu şekilde açıklama yapması bizi herkesin karşısında suçluymuş gibi görünmemize sebep oluyor. Herhangi bir yetkisi yokken 38 kişinin hepsini zan altında bırakması bize kaybettirdiği en büyük kayıp olarak görüyoruz. Bir kulüp yöneticisi bizden futbolcu alacağı zaman acaba bu adam da sahtekarlar arasında mı diye düşünmesine sebep olur. Bu sınavın bize kaybettirdiği çok şey var.

Hakan Coşkun: Peki bu sınavda usulsüzlük yapan kişilerin isimlerinin açıklanması taraftarı mısınız ?

Olcay Onur Öztürk:Evet kesinlikle. Bu ben de olsam hiç kimseyi zan altında bırakıp suçlu duruma düşüremezsiniz. Sonuçta ben kendimden eminim. Yapanlar da kendilerini biliyor. Tekrar söylüyorum federasyon da yapanları biliyor ama nedense isimlerini açıklamıyorlar.
Aslında herkes az çok biliyor kim olduklarını.

Hakan Coşkun: O zaman siz açıklayın kim olduklarını ?

Olcay Onur Öztürk: Ben bilmiyorum federasyonu da aradığımızda hiçbir konuda gelişme olmadığını söylüyorlar.

Hakan Coşkun: Federasyonda isim geçiyor mu ? İsimlerin belirlendiği yada açıklanacağı biliniyor mu ?

Olcay Onur Öztürk: Federasyon isimleri açıklamıyor ama 7 ya da 10 kişi oldukları kesin. O zaman isimleri de belirlenmiştir. Neden 15 kişi demediler ? Bilmeyenler için şunu da belirtmekte fayda var. FIFA lisansı sınavına 2 defa girip kaybeden bir yıl ceza alır. Ben ilk sınavımda kaybettim. Bu benim ikinci girişim ve kazandım.

Bu sınav geçersiz sayılırsa bana Eylül ayındaki sınavı gösterecekler orada da kazanamazsam o zaman ceza alacağım ve 2013 yılının Mart ayındaki sınava girmek zorunda kalacağım o zamana kadar çalışamayacağım. Burada benim suçum nedir ? Burada federasyon hata yapmıştır. Sınavımızın olduğu tarihlerde ÖSYM sınavında şifre iddiaları ortaya atıldı. Şifreleme kabul edildiği halde sınav iptal olmadı? Bu da çok düşündürücü?

Bizim sınavımız bir milyon kişinin girdiği sınav değil, burada sınava girenler belli, kazananlar belli. Kazananları incelemeye al, sonuçlara bak karar ver.. Ne diye bütün kazananların haklarını gasp ediyorsunuz ki? 7 kişi diye resmi siteden açıklama yapıyorsanız o zaman 7 kişinin sınavını iptal et, neden haklarımızı elimizden alıyorlar ?

Hakan Coşkun: Son olarak ne söylemek istersiniz ?

Olcay Onur Öztürk: Son olarak haklarımızı geri istediğimizi söylemek istiyorum. Transfer sezonu başladı ama lisansımız olmadığı için çalışma konusunda sıkıntı yaşayacağımız kesin. Türkiye’de menajerlik yapan kişilerin yüzde 95’i lisanssız menajer ve bu transfer döneminde de ne yazık ki böyle olacak. Kararın en kısa zamanda açıklanmasını bekliyoruz. Şu an tek umudumuz tahkim kurulu çünkü federasyondan bağımsız bir kurul, tahkim kurulu bizi haklı bulsa bile bir sorun daha var acaba FIFA bizi kabul edecek mi?

Burası da ayrı bir sorun bizim için. En azından federasyondan bir açıklama bekliyoruz. Federasyonun buradaki amacı transferleri kontrol edip, kayıt altına almak. Böyle sorunlar olunca da lisanssız menajerlere gün doğuyor. Bu zamana kadar bu konun üzerine düşen olmamıştı. Mağdur olan tüm menajerler adına size ve Ajansspor.com’a teşekkür ederim.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu