DünyaFutbolGündem

UEFA İcra Komitesi yılın ilk toplantısını bugün yapıyor

UEFA İcra Komitesi yılın ilk toplantısını bugün yapıyor… UEFA İcra Komitesi, yılın ilk toplantısını bugün İsviçre’nin Nyon kentindeki UEFA genel merkezinde yapacak.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, UEFA İcra Komitesi, yılın ilk toplantısını bugün İsviçre’nin Nyon kentindeki UEFA genel merkezinde yapacak. Ana gündemini, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na evsahipliği kriterlerinin oluşturacağı toplantıda, kulüp lisanslaması, finansal fair play ve FIFA Tüzüğü’nde yapılacak değişiklik için dünkü toplantıda getirilen öneriler görüşülecek.

UEFA Başkanı Michel Platini’nin başkanlığında toplanacak komite, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na evsahipliği kriterlerine ilişkin statü raporunu onaylayacak. UEFA İcra Komitesi, geçen yıl Aralık ayındaki toplantısında, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın bir veya iki ülkede değil, Türkiye’nin de arasında bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde düzenlenmesine karar vermişti.

FIFA Tüzüğü

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Başkanvekili Servet Yardımcı ve TFF Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin’in de aralarında bulunduğu, UEFA’ya üye federasyonların başkanları ve genel sekreterleri, dün Nyon’daki genel merkezde FIFA Tüzüğü Değişim Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, “FIFA Kongresi tarafından FIFA Yönetim Kurulu Üyeleri’nin teyidi”, “FIFA Yönetim Kurulu oluşumu”, “FIFA Başkanı’nın seçimi”, “Görev süresi”, “Yaş sınırı”, “FIFA’daki ilgi gruplarının daha güçlü temsili”, “FIFA Dünya Kupası yeri üzerine adaylık süreci/karar”, “FIFA statülerinde çeşitli açıklamalar ve belirlemeler” ve “FIFA başkan adaylığını düzenleyen kurallar” konularında görüşmeler yapıldı.

Federasyon temsilcileri, “FIFA organizasyonuna ilişkin kuralların açık ve anlaşılır olması”, “Komite ve kurulların nasıl çalışacağının ayrıntılı olarak belirlenmesi”, “CAS yargısı”, “Ticari gelirlerden verginin kaldırılması” gibi konularda da görüş bildirdi.

Toplantıda karara bağlanan teklifler, bugünkü toplantıda görüşülmesi için UEFA İcra Komitesi toplantına sunuldu.

Komiteye sunulan tekliflere ilişkin yayınlanan deklarasyonda;

-Birliğe üye federasyonlar, FIFA İcra Komitesi üyelerinin kıta konfederasyonlarınca belirlenmesine devam edilmesi hakkında hemfikir oldu, ancak üyelik onaylarının FIFA Kongresi’nce yapılmasının gereksiz olduğu ifade edildi.
-FIFA İcra Komitesi’nin oluşumunda değişikliğe gidilmesine ihtiyaç duyulmadı.
-FIFA Başkanlığı seçiminde, adayların kendi futbol federasyonları ve/veya konfederasyonlarınca desteklenmesi istendi.
-Başkanın hizmet süresinin ilk dönemde 8, ikinci dönemde 4 yılla sınırlandırılması istendi. FIFA İcra Komitesi veya FIFA’nın diğer organlarında görev yapan üyeler için herhangi bir sınır istenmedi.
-Başkanlık için yaş sınırının, 72 olması yeterli görüldü.
-FIFA’daki ilgi gruplarının daha güçlü temsili konusunda, ulusal federasyonlar ve konfederasyonların mutlaka FIFA organlarında temsil edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
-FIFA Dünya Kupası yeri üzerine adaylık süreci/karar konusunda, halihazırdaki gibi FIFA Kurultayı’nın karar mercii olması istendi.
-FIFA Statüleri’ndeki çeşitli açıklamalar ve belirlemeler ve IFAB maddelerinde net tanımlamalar istenirken, FIFA başkan adaylığını düzenleyen kurallar, temelde desteklendi.

Değişiklik yapılması planlanan FIFA Tüzüğü, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 25 Mayıs 2012 tarihindeki 62. FIFA Kurultayı’nda kabul edilmişti. Bir sonraki UEFA İcra Komitesi toplantısı, 28 Mart’ta Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapılacak.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu