FutbolGündem

MHK Başkanı Zekeriya Alp: Futbolcular yurt dışındaki maçlardaki gibi davransın

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriyya Alp, hakemlere karşı yurt dışında başka davrananların Türkiye’de de aynısını davranmasını istedi.

Bu akşam başlayacak 2012-2013 futbol sezonu öncesinde Mövenpick Otel’de düzenlenen basın toplantısına katılan Zekeriya Alp, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Göreve geldikleri 29 Şubat’tan liglerin bitimine kadar hakemlerin göstermiş olduğu yönetimlerden MHK olarak memnun olduklarını dile getiren Alp, şöyle konuştu:

“Kurulumuz 2012-2013 futbol sezonuna yönelik çalışmalarını yapıyor. 142 maçta, 4605 hakem, 1810 gözlemci ve 198 eğitimci ile yeni sezona giriyoruz. Üst klasman ve FIFA hakemlerini gençleştirmeye çalışıyoruz. Üst klasman hakemlerimizin yaşları 37’den 36’ya düştü. 16 yıl aradan sonra Cüneyt Çakır’ın Avrupa şampiyonası’nda düdük çalışması hepimizi gururlandırdı. Hakemliğimizin eski itibarını kazandığını görmek herkesi onurlandırdı.”

MHK Başkanı Zekeriya Alp, Brezilya’da yapılacak 2014 Dünya Kupası’nda Cüneyt Çakır’ın 18 aday hakem arasında olduğunu belirterek, “Ocak 2014 yılında 9 isim belil olacak. İnşallah o vakite kadar Cüneyt Çakır iyi performans göstereceğine inanıyoruz. Kendi değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Onlara destek vermemiz gerekiyor.” dedi.

HAKEMLERE YAPILAN HAREKETLER KONUSU

MHK Başkanı, Türk hakemlerin yurt içinde göstermiş oldukları maçlarda futbolcuların ve teknik heyetin Türk hakemlerine karşı yapmış oldukları hareketleri eleştirererek, şunları kaydetti:

“Avrupa kupalarında maçlar oynanırken Türk futbolcular en ufak harekette dahi bulunmuyorlar. Ancak Türk hakemleri, Türkiye’de maç yönetirken ise daha farklı davranışlara maruz kalıyor. Yine aynı şey kenar yönetimleri içinde geçerlidir. Bu kişilerin Türkiye’deki maçlarda tutum ve davranışları yurt dışındaki maçlara göre çok farklı oluyor. Nasıl yurt dışındaki maçlarda davranılıyorsa Türkiye’deki maçlarda aynı davranışları bekliyoruz.

Önceden sadece bir futbolcu hakeme itiraz ediyordu ancak şu anda itiraz eden futbolcu 5-6’ya çıktı. Burada amaç hakemi etkilemektir. Biz bunlara asla taviz vermeyeceğimizi ifade etmek isityorum. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hakemlerimizi yerden yere vuracağımızı onlardan rol model çıkaralım. Zaman içinde çocuklarımız Cüneyt Çakır olmak istesinler. Onları yok etmek için ekstra güç sarfetmeyelim.”

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Süper Kupa maçında Galatasaraylı Engin Baytar’ın Cüneyt Çakır’a yapmış olduğu hareket konusunda Zekeriya Alp, “Son yapılan hareketi kimse anlatamaz. Oyuncunun kendisini kaybetmesi ile bu durum açıklanamaz. Bu fiziki hareketi asla kabul etmeyiz. O maçta Cüneyt Çakır değil başka hekem de olsa aynı tepkimiz olurdu. PFDK’nın vermiş olduğu 11 maçlık ceza konusu disiplin kurulunun vermiş olduğu cezadır. Bu konuda yorum yapmamız doğru olmaz.” diye konuştu.

Cüneyt Çakır’ın Süper Kupa maçında iyi bir yönetim ortaya koyduğunu dile getiren Alp, “Seyircilerin sahaya meşale ettiği durumda hakemlerimizin yapacağı bir durum yoktu. Sadece bir pozisyonda Kuyt’a yapılan bir hareket var o da muallakta kaldı. Onun dışında başka birşey yoktu. Aldığı puanda yerinde bir puandı.” dedi.

Zekeriya Alp, gelecek yıl da hakemlerin notlarını yine açıklamayacaklarını ifade etti. MHK Başkanı, Süper Kupa’da uygulanan ilave yardımcılıklar konusunun bu yıl uygulanmasının zor olduğunu ancak gelecek yıldan itibaren uygulanabileceğini ifade etti.

Bir gazetecinin, “Engin Baytar’ın yapmış olduğu hareketten sonra UEFA’dan herhangi bir talep geldi mi ?” sorusuna ise MHK Başkanı, “Hakemimize karşı yapılan hareket bariz bir şekilde görüldü. Bundan dolayı işin üstüne gittiler. Özellikle Engin’in ne ceza alacağını merakla bekliyorlardı.” diye konuştu.

Alp, gelecek aydan itibaren hakemlere yapılacak zamlarla ilgili sonuçların açıklanacağını sözlerine ekledi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu