DünyaFutbolGündem

AC Milan, gelecek sezon Avrupa kupalarına katılamama tehlikesi ile karşı karşıya!..

AC Milan, gelecek sezon Avrupa kupalarına katılamama tehlikesi ile karşı karşıya!..  UEFA’nın 2009 yılında uygulamaya koyduğu ‘Finansal Fair Play’ ilkelerine göre İtalya’nın köklü kulübü AC Milan, gelecek sezon Avrupa kupalarına katılamama tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Sporx.com’un haberine göre, AC Milan, Botafogo ile yaşadığı finansal anlaşmazlık nedeniyle gelecek sezon Avrupa kupalarına katılamayabilir.  Brezilya kulübü FIFA’ya ve UEFA’ya taşıdığı ihtilafta, geçmişte sonuçlandırılmış bir transfer nedeniyle kendilerine ödenmesi gereken yetiştirme bedelinin henüz ellerine ulaşmadığını belirtti. Bu bilgiye göre, AC Milan’ın, 2010 yılında transfer ettiği Sergio Luiz Ceregatti için Botafogo’ya 298 bin 750 euro borçlandığı ileri sürüldü.

UEFA’nın kulüp lisans ve finansal fair play kurallarına göre bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi veya UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkı kazanan takımın transfer nedeniyle 31 Aralık ve öncesine dair herhangi bir ödemesinin olmaması gerekiyor.

UEFA, AC MILAN’IN LİSANSINI İPTAL EDEBİLİR

FIFA’nın zorunlu kıldığı yetiştirme bedeli uygulamasına göre, bir oyuncunun 12 ile 21 yaşları arasındaki transferlerinde, gelişimine katkıda bulunan kulüplere ödenmesi gereken sabit bir ücret var. Bu bedeli ödemeyen kulüpleri UEFA lisans vermeyerek organize ettiği turnuvalardan ihraç etme yetkisine sahip.

Brezilya’nın Paulista Şampiyonası’nda mücadele eden Botafogo, Ceregatti’nin 4 sene kulüplerinin formasını giydikten sonra AC Milan’a transfer olduğunu ileri sürdü. Milano ekibi ise bu iddiaya itiraz ederek, Mayıs 2011’de ödemekle yükümlü oldukları 61 bin 250 euroyu Brezilya kulübünün hesabına yatırdıklarını beyan etti.

FIFA’nın Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nda görülmesi gereken davada ise flaş bir gelişme yaşandı. AC Milan’ın FIFA’nın 4 resmi dilinin herhangi birinde uygun kanıt sunmaması nedeniyle geçen hafta FIFA, Serie A ekibine 17 Nisan’a kadar bu hatasını düzeltmek için süre verip, yargılamayı bir hafta erteledi.

UEFA’dan bir yetkili yaptığı açıklamada, “Bu şikayet bize ulaştığında, ilgili federasyona ilettik ki kulüp lisans işlemini yapacakları sırada bunu dikkate alsınlar. Yetiştirme bedeli, dayanışma katkısı ve transfer ücretleriile ilgili olarak kulüplerin tüm yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini kontrol etmek ulusal federasyonların görevidir.

Biz, eğer bu kulüpler bizim turnuvalarımızdan birine katılma hakkı kazanıp, ulusal federasyonlarının da ilgili kulübe onay vermesi durumunda müdahil oluruz. Sonrasında ‘Finansal Fair Play’e göre kulüpler yerine getirmeleri gereken şeylerle ilgili bize rapor vermek zorunda kalır. Biz de şikayetçi kulüp tarafından öne sürülenlerle şikayet edilen kulübün bize ulaştırdıkları bilgilerin çapraz kontrolünü yaparız ve lisansın uygun bir şekilde verilip verilmediğini inceleriz.” ifadelerine yer verdi.

BELÇİKA’NIN İKİ DEVİ DE UEFA’NIN TAKİBİNDE 

İlgili şikayet Botafogo tarafından UEFA Kulüp Lisans Dairesi’ne geçen ay ulaştırıldı. UEFA’nın incelemeye aldığı diğer kulüpler arasında ise Belçika kulüpleri Standard Liege, Anderlecht ve Germinal Beerschot, Macaristan kulübü Honved ile İsveç kulübü Elfsborg da bulunuyor. 2009 yılının Eylül ayından itibaren futbol oyununun çıkarlarını korumak adına UEFA Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla ‘Finansal Fair Play’ uygulaması hayata geçildi

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu