FutbolGündem

Ankaragücü, Sakaryaspor ve Kocaelispor’dan TFF’ye büyük tepki!..

Ankaragücü, Sakaryaspor ve Kocaelispor’dan TFF’ye büyük tepki!.. Ankaragücü, Sakaryaspor ve Kocaelispor’un kulüp başkanları, yarın yapılacak Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu öncesi bir araya gelerek, kendileri gibi borç yükü altında ezilen kulüpleri zora sokan bazı düzenlemelerin değiştirilmesi yönünde çağrıda bulundular.

Ankaragücü’nün Tandoğan’daki tesislerinde yapılan toplantıya Ankaragücü Kulübü Başkanı Mehmet Yiğiner, Sakaryaspor Kulübü Başkanı Metin Doğrucan ve Kocaelispor Kulübü Başkanı Nebil Uzun katıldı. Ajansspor.com’un haberine göre, PTT 1. Lig’de sezonu son sırada tamamlayarak Spor Toto 2. Lig’e düşen Ankaragücü’nde, kulüp başkanı Yiğiner, “Borçlar nedeniyle İddaa gelirlerine konan haciz, transfer yasağı gibi uygulamalar bizim gibi kulüplere nefes alacak yer bırakmıyor” dedi.

Ankaragücü’nün Türk sporuna, futbolun yanı sıra bir çok amatör branşta sayısız sporcu kazandırmış, gençlerin spor yapmasına öncülük sağlamış ve fırsat tanımış, kamu hizmeti yapan bir kulüp olduğunu kaydeden Yiğiner, “Biz bir yerde devletin yapacağı işleri de yapmış oluyoruz. Bu kulüplerin yaşaması lazım ama maalesef her yerden boğuyolar, sıkıyorlar. Nefes alacak, bir kuruş gelir kazanacak imkan bırakmıyorlar” diye konuştu.

İddaa’dan gelen isim hakkı gelirlerinin tamamının borçlar için kesildiğini dile getiren Yiğiner, şöyle devam etti:
“Bunun yanında bir de transfer yasağı koydular. Hiç ilerleme imkanı bulamıyoruz. Bırakın bari transfer yapıp ligde kalalım. Geçen yıl 50’ye yakın alacaklı dosyasını çözdük, sadece iki tanesi kaldı. Bu iki dosya yüzünden transfer yasağını kaldıramadık ve bence ligden düşme sebebimiz de budur. İkinci lige düştüğümüz için tüm gelirler otomatik olarak 2-3 misli azaldı. Her birimizin trilyonlarca lira borcu var ama 1 lira gelir yok, bu işin içinden nasıl çıkacağız?”

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir an önce bu duruma el atması ve federasyonun da gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini kaydeden Yiğiner, “En önemlisi İddaa gelirlerinin yüzde 50’sini alabilmemiz ama en azından transfer yasağı kalkmalı ya da 2. ve 3. ligde takımların amatör kümelerden futbolcu almak için 1 yıl bekleme şartı kaldırılmalı. Bazı kulüpler isim değişikliği yapıp, şirketleşip işi hallediyor ama bu yollara gitmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanlığı’nın “borçları faiziyle alırız” şeklinde açıklama yaptığını belirten Yiğiner, “Bu kime fayda sağlayacak. Bizim gibi kulüpler kapandı diyelim, bu kimin yararına olacak? Bir can suyu verilmeli ve bu kulüpler yaşatılmalı” şeklinde görüş belirtti.

Sakaryaspor Başkanı Metin Doğrucan

Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup’ta sezonu son sırada tamamlayan ve 3. Lig’e düşen Sakaryaspor’un kulüp başkanı Metin Doğrucan ise gelir elde edecek hiçbir seçenekleri kalmadığında devam etmelerinin çok zor olacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Bizim gibi bir çok kulüp var. Bu 3 kulüp, hangi ligde olursa olsun Türk futbolunun temel yapı taşlarıdır. İddaa gelirlerine el konmasının dışında transfer yasağı da belimizi büküyor. Amatör futbolcuların 1 yıl beklemesi ise ikinci bir transfer yasağı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kişinin çalışma hürriyeti Anayasal güvence ile korunmaktadır. Bu yasaklar kişinin çalışma hürriyetini kısıtlıyor, bununla ilgili hukuksal anlamda girişimlerimiz olacak. Bu konu yarın olağan genel kurulda çözülmesse, dava açacağız ve iç hukuk yolları tükenirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz.”

Kocaelispor Başkanı Nebil Uzun

Spor Toto 3. Lig takımlarından Kocaelispor’un başkanı Nebil Uzun da daha önceki dönemlerde başkanlık yapanların, bazı nedenlerle kötü bir yönetim sergilediğini ve kulübü zora soktuğunu, tüm sıkıntıların yeni gelen başkanlara kaldığını ifade etti. Her yönetici kendi dönemindeki borç ve sıkıntılardan mesul tutulmalı” diyen Uzun, sözlerini şöyle tamamladı;

Kulüp amatör kümeye düştüğü zaman yöneticilerin borcu da düşüyor, ancak bu tür konuların kulüp amatör kümeye düşmeden halledilmesi lazım. Olması gereken bu. Kulüp düştükten, camia zarar gördükten sonra borçların düşmesinin bir anlamı yok. Amatör kümeye düşünce zaten camiaya ve takıma yaşama şansı bırakmıyorusunuz. İş oraya gelmeden halletmenin yolları aranmalı, çözümler getirilmeli.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu