DünyaFutbolGündem

Dünya Kulüpler Kupası yarın Fas’ta başlıyor!..

Dünya Kulüpler Kupası başlıyor!.. İlk kez 2000 yılında Brezilya’nın ev sahipliğinde düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın 10’uncusu yarın Fas’ta başlayacak…

İlki 2000 yılında Brezilya’nın evsahipliğinde yapılan FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın 10’uncusu, yarın Fas’ta başlayacak. Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA), dünyada 6’ya kıtaya bölünmüş (Avrupa, Afrika, Asya, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler, Güney Amerika, Okyanusya) futbol konfederasyonlarının düzenlediği kulüp bazındaki en önemli turnuvaların (Şampiyonlar Ligi) şampiyonlarını karşı karşıya getirme fikriyle başlayan kupanın 10’uncusu, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) üyesi Fas’ın Agadir ve Marakeş kentlerinde yapılacak.

45 bin 240 kapasiteli Marakeş ve 45 bin 480 kapasiteli Adrar statlarında oynanacak maçlarda, CAF’tan evsahibi kulüp Raja ve El-Ehli (Mısır), Asya Futbol Konfederasyonu’ndan (AFC) Guangzhou Evergrande (Çin), Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nden (UEFA) Bayern Münih (Almanya), Güney Amerika Futbol Konfederasyonu’ndan (CONMEBOL) Atletico Mineiro (Brezilya), Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu’ndan (CONCACAF) Monterrey (Meksika) ve Okyanusya Futbol Konfederasyonu’ndan (OFC) Auckland (Yeni Zelanda) kulüpleri mücadele edecek.

Futbolseverler, 30 ülkeden 160 futbolcunun top koşturacağı karşılaşmalarda, son UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Bayern Münih’ten Bastian Schweinsteiger, Mario Mandzukic, Javi Martinez ile Brezilya temsilcisi Atletico Mineiro’dan bir dönem Galatasaray’da da oynayan Jo’nun yanı sıra Diego Tardelli, Ronaldinho, Afrika’nın 1 numarası Mısır’ın El-Ehli takımından Wael Gomaa ve aktif futbol kariyerini sonlandırdığını açıklayan 35 yaşındaki Muhammed Ebutrika gibi isimleri izleme fırsatını yakalayacak.

Turnuva boyunca FIFA’nın ilk defa 2013 Konfederasyonlar Kupası’nda denediği, topun gol çizgisini geçip geçmediğini tespit eden “GoalControl” sistemi kullanılacak. Sistem, sahanın etrafına yerleştirilen 14 adet yüksek hızlı kamera yardımıyla çalışıyor. Hakemler ayrıca serbest vuruşta baraj mesafesini ayarlamak için “kaybolan köpük boya”dan faydalanacak. İlk kez, Türkiye’de düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda kullanılan sprey, saha çizgilerine benzer bir iz oluşturuyor. Köpük boya, sahaya uygulandıktan 45 saniye ila 2 dakika içerisinde kendi kendine yok oluyor.

Turnuva formatı ve maç programı

2013 FIFA Dünya Kulüpler Kupası, yarın TSİ 21.30’da evsahibi ülkeden Raja ile Okyanusya şampiyonu Auckland takımlarının karşı kaşıya geleceği play-off turu maçıyla start alacak. Maçı kazanan kulüp, 14 Aralık’taki çeyrek finalde CONCACAF Şampiyonlar Ligi’nin şampiyonu Monterrey’in rakibi olacak.

Final maçı ise 21 Aralık’ta TSİ 21.30’da yapılacak. 

Kupanın maç programı şöyle: Play-off turu – 11 Aralık (TSİ 21.30): Evsahibi ülkenin temsilcisi (Raja) – OFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu (Auckland)

Çeyrek final – 14 Aralık (TSİ 18.00): AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu (Guangzhou Evergrande) – CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu (El-Ehli) 14 Aralık (TSİ 21.30): Play-off turunun galibi – CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu (Monterrey) Yarı finaller – 17 Aralık (TSİ 21.30): Guangzhou Evergrande-El-Ehli maçının kazananı

UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu

(Bayern Münih) 17 Aralık (TSİ 21.30): Play-off turunun galibi ile Monterrey arasındaki maçın kazananı – Libertadores Kupası şampiyonu (Atletico Mineiro) Üçüncülük maçı – 21 Aralık (TSİ 18.30) Final maçı – 21 Aralık (TSİ 21.30)

Dünden bugüne şampiyonlar

İlk kez 2000 yılında CONMEBOL üyesi Brezilya’da organize edilen FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın finalinde, evsahibi ülkenin iki takımı Corinthians ile Vasco da Gama karşı karşıya geldi. Corinthians, normal süresi ve uzatma dakikalarında gol sesi çıkmayan maçı, penaltı atışları sonunda 4-3 kazanarak, “FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın ilk şampiyonu” unvanını aldı. Kupanın ikincisinin, 2001 yılında 12 takımın katılımıyla İspanya’da yapılması planlanıyordu. 6 Mart’ta İspanya’nın La Coruna kentinde yapılan kura çekiminin ardından 18 Mayıs 2001 tarihinde kupanın iptal edildiği açıklandı.

FIFA’nın pazarlama ortağı International Sport and Leisure Şirketi’nin yaşadığı çöküş başta olmak üzere çeşitli nedenlerin bir araya gelmesiyle iptal edilen turnuva, 2005 tarihine kadar yapılmadı. FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın ikincisi, 4 yıl aranın ardından 2005’te Japonya’nın evsahipliğinde düzenlendi. Finalde, o zamanki adıyla UEFA Kupası’nı kazanan İngiliz temsilcisi Liverpool’u Mineiro’nun 27. dakikada attığı golle 1-0 yenen Sao Paulo, kupayı bir kez daha Brezilya’nın kazanmasını sağladı. 2005’ten itibaren her yıl yapılan FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nı, 2006’da da bir diğer Brezilya temsilcisi Internacional’in kazanmasının ardından 5 kez üst üste Avrupa kulüpleri (2007’de Milan, 2008’de Manchester United, 2009’da Barcelona, 2010’da Inter, 2011’de Barcelona) müzesine götürdü.

Geçen seneki finalde İngiltere’nin Chelsea takımını, Paolo Guerrero’nun kaydettiği golle 1-0 mağlup eden Corinthians, kupayı yeniden Güney Amerika’ya getirdi. Kupayı en fazla kazanan kulüpler, 2’şer şampiyonlukla İspanya’dan Barcelona (2009, 2011) ve Brezilya’dan Corinthians (2000, 2012) oldu.

En başarılı ülkeler listesinde ilk sırayı, 4 şampiyonluk ve 2 ikincilik elde eden Brezilya kulüpleri aldı. Brezilya’yı 2’şer şampiyonluğu bulunan İspanyol ve İtalyan kulüpleri takip etti. Kupada şampiyonluk yaşayan takımlar şöyle:

Kupanın en golcü isimleri

FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın en golcü futbolcuları listesinin zirvesinde, 4’er golle Mısırlı Muhammed Ebutrika, Brezilyalı Denilson ve Arjantinli Lionel Messi yer aldı. 2005, 2006, 2008 ve 2012’den sonra 5. kez katılacağı turnuvada kariyerinin son maçlarına çıkacak 35 yaşındaki Ebutrika, 2006’da 3, 2012’de ise tek gole imza attı. Bu yıl turnuvada yer almayacak 37 yaşındaki Denilson, 4 golünü de 2009’da kaydetti. Son 4 yılın dünyada yılın futbolcusu seçilen Messi ise Barcelona’nın şampiyon olduğu 2009 ve 2011 yıllarında 2’şer kez fileleri havalandırdı. Listede ayrıca 3 golle bir dönem Fenerbahçe forması giyen futbolcular Fransız Nicolas Anelka ve Brezilyalı Washington da bunuyor.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu