FutbolFutbolda ŞiddetGündemŞike ÇetesiŞike DedikodularıŞike Dosyaları

Fenerbahçe’nin Tahkime Kurulu’na yaptığı itiraz reddedildi

TFF Tahkim Kurulu, Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu’nun Futbol Federasyonu’nun sarı-lacivertli takımı Avrupa Şampiyonlar Ligi’nden men eden kararı için yaptığı başvuruyu reddetti.

Futbol Federasyonu’nun internet sitesinden yapılan açıklamada;

“Fenerbahçe Spor Kulübü’nün TFF Yönetim Kurulu’nun 24 Ağustos 2011 tarihli ve 7 sayılı toplantısında aldığı, Fenerbahçespor Kulübünün bu sezon UEFA Şampiyonlar Lig’ine katılmaktan men edilmesine dair kararına karşı yaptığı itirazla ilgili E.2011/292 numaraya kayıtlı dosya incelendiği belirtilerek, “Başvurunun süresinde olduğu ve gerekli harcın yatırıldığı görüldü.

Fenerbahçespor Kulübü vekillerinin talebi doğrultusunda duruşma açıldı. Duruşmaya Fenerbahçespor Kulübünü temsilen katılan Prof.Dr. Haluk Burcuoğlu, Av. Emin Özkurt ve Av. Yasemin Merçil ile Federasyonu temsilen katılan Prof.Dr. İlhan Helvacı ile Av. Ergin Akçay’ın sözlü açıklamaları dinlendi, beyanları tutanak altına alındı. Yapılan müzakere neticesinde; Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 3. maddesi TFF’ye UEFA’nın yetkili organları tarafından verilmiş kararlara uyma yükümlülüğünü getirmiştir.

Aynı şekilde TFF Statüsü’nün 2. Maddesinin c, i ve l bentleri ve 13. Maddesinin a ve k bentleri uyarınca da gerek TFF’nin gerekse de TFF’ye üye olan futbol kulüplerinin FIFA ve UEFA’nın koyduğu tüm kural ve talimatlara uyma zorunluluğu bulunmaktadır. TFF Statüsünün 80. maddesinin II. fıkrası hükmü uyarınca da TFF, UEFA ve FIFA kural ve talimatlarına uygun karar almak zorundadır.

Yine 2011-2012 Şampiyonlar Ligi Talimatı’nın (Regulation of the UEFA Champions League- 2011/2012 edition) 2.o4 maddesi, müsabakalara katılacak kulüplere UEFA Statü, talimat, karar ve düzenlemelerine uyacaklarını teyit zorunluluğu getirmektedir. Bu Talimatın 2.05 maddesine göre, 27 Nisan 2007’den beri yürürlükte bulunan UEFA Statüsünün madde 50/3 hükmü gereğince, bir kulübün ulusal veya uluslararası maçlarda maç sonucu belirlemeye yönelik bir faaliyetinden şüphe duyması halinde UEFA, bu kulübün şampiyonlar ligine katılmasını engelleme kararı alabilmektedir.

Yukarıda yazılan mevzuat hükümleri çerçevesinde UEFA 23 Ağustos 2011 tarihinde TFF’ye gönderdiği yazılı bildirim ile gerekçesini de göstererek Fenerbahçe Spor Kulübünün bu seneki Şampiyonlar Ligi’ne tatılma yeterliliği bulunmadığını belirtmiştir.

2011-2012 Şampiyonlar Liginin düzenleyicisi UEFA olup TFF UEFA’nın üyesidir. Fenerbahçe Spor Kulübü de TFF ‘nin üyesidir. Yukarıda anılan mevzuat ve 2011-2012 Şampiyonlar Ligi Talimatına göre üyelik yükümlülükleri uyarınca gerek TFF’nin gerekse de Fenerbahçe Spor Kulübü’nün UEFA’nın her türlü karar, talimat ve bildirimlerine uyma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Bu hukuki mevzuat kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda TFF Yönetim Kurulu’nun 24 Ağustos 2011 tarihli ve 7 sayılı toplantısında aldığı kararda mevzuat hükümlerine aykırı bir yön bulunmadığı anlaşıldığından yapılan itirazın ve yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir.” denildi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu