FutbolGündem

Tahkim Kurulu tarih yazmaya devam ediyor!..

Tahkim Kurulu tarih yazmaya devam ediyor!.. Uygulamaları TFF’ye talimat değiştirtti !… Görünen o ki değişikliklerde krizleri önlemeye yetmedi. Geçen yıl krizlerde başrol oynayan Tahkim Kurulu bu yılda sezona benzer şekilde start verdi !

Geçen yıl yaşanan bir çok krizde baş rol oynayan Tahkim Kurulu’nun yeni sezona da benzer şekilde start vermesi futbol federasyonunda keyifleri kaçırdı!… Sporx.com Genel Yayın Yönetmeni Tahir Kum’un özel haberine göre, özellikle Tahkim Kurulu’nun bazı farklı uygulamalarından dolayı disiplin talimatında ciddi ve radikal değişikliklere giden TFF’nin “değişimleri de” yeni krizlerin önüne geçmeye yetmedi. Futbolun en üst yargı organı olan Av.Engin Tuzcuoğlu başkanlığındaki Tahkim Kurulu’nun son iki günde verdiği üç kararın talimat maddeleriyle çelişmesi kafaları karıştırdı.

TALİMAT “2 YIL VERİLİR” DİYOR AMA!…

TFF Tahkim Kurulu Perşembe günü tarihi bir karara imza attı. Kurul Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun görüştüğü ve bir süre önce “futbolcusu Kürşat Duymuş’un sözleşmesini haksız fesihten dolayı 2 transfer ve tescil dönemi boyunca yeni bir futbolcu transfer etmekten men cezasına çarptırılmasına” şeklinde verdiği kararını Tahkim Kurulu’nun “1 dönem men cezasına” indirmesi dikkat çekti. Talimatın ilgili maddesi (Transfer talimatı md.30-1 ve 30-5) açık bir şekilde bu ihlalle ilgili cezayı”…

Bu durumda, kulüp, iki transfer ve tescil dönemi boyunca yeni bir futbolcu transfer etmekten men edilir” şeklinde ifade etmesine karşılık böyle bir indirimin yapılması kararın ilgili talimatla çelişmesine neden oldu. “Verilebilir” değilde “verilir” şeklinde kesin bir hüküm olması ve bunun yanında indirim için herhangi bir gerekçe gösterilmemesi kafalarda soru işareti bıraktı. Çünkü talimat takdiri indirim sesebi kararda belirtilmek zorundadır diyor. Ama kararda böyle bir açıklama yok.

TAHKİM HAKEMİN KARARINI DEĞİŞTİRDİ!

Tahkim Kurulu’nun bu hafta kafaları karıştıran ve yine talimatlarla çelişen bir başka dosyası da Eskişehirsporlu Erkan Zengin kararı oldu. Bu kararda dikkat çeken en önemli konu Tahkim Kurulu’nun “müsabakanın hakeminin yerine geçerek” pozisyonu yorumlaması ve görüntüyü izlediklerinde hakemin yanlış karar verdiği kararına varmaları oldu. Şöyle ki; Sivasspor – Eskişehir karşılaşmasını yöneten Kuddusi Müftüoğlu Eskişehirsporlu Erkan Zengin’i 64. Dakikada rakibine dirsek attığı gerekçesiyle ihraç etmiş ve raporunda da bunu “22” koduyla “şiddetli haraket” olarak tanımlamıştı.

Şayet raporunda ihraç kodunu “21” olarak belirtseydi bunun karşılığı “sert ve ciddi faul” olacaktı. Ancak hakem Mütfüoğlu raporunda ihraç gerekçesini “22” olarak işaretlemişti. Bu hareketin şiddetli hareket sınıfından cezalandırılması gerektiğini söyleyen disiplin kurulu değil bizzat müsabakanın hakemiydi. Bu nedenle hakemin raporundaki suçun nevi değiştirilemezdi. Ama Tahkim değiştirdi. PFDK, hakem raporuna paralel olarak 42.maddedeki “şiddetli hareket” üzerinden futbolcu Erkan Zengin’i 2 maç men cezasına çarptırdı. Alt sınırı 3 olmasına karşılık takdiri indirim kullandı. Teşebbüs aşamasında olduğu için. Ancak Tahkim Kurulu, “…

Müsabakanın yayıncı kuruluşa ait görüntüleri izlendiğinde, futbolcunun, rakibine avantaj sağlamak amacıyla eli ve dirseği arasındaki kısım ile rakibini omzundan ittiği, bu haliyle eylemin şiddetli hareket değil, sert ve ciddi faul olarak kabul edilmesi gerektiği anlaşılmıştır’ görüşüne vararak hakemin “şiddetli hareket” dediği hareketin aslında “sert faul” olduğu ve bu şekilde değerlendirilmesi gerektiği kararına vardı. Yani Tahkim Kuruluna göre hakemin bu konudaki yorumu yanlış. Sonuç : hakemin değerlendirmesini yanlış bulan Tahkim Kurulu cezayı 1 maça indirmiş oldu.

PFDK 3 MAÇ DEDİ , TAHKİM SIFIRA İNDİRDİ!

Ve Tahkim Kurunun bu hafta verdiği ve beraberinde büyük tartışmaları getiren diğer bir kararı da geçen haftaya damga vuran G.Antepspor teknik direktörü Bülent Uygun’un zehir zemberek açıklamalarıyla ilgiliydi. Kurul “eleştiri sınırları içinde yapılmıştır. Cezayı gerektirecek bir durum yoktur” kararını verdi. Kurulun bu kararı hem MHK hem de TFF cephesinde keyifleri kaçırdı.

Tahkim Kurulunun hakem Fırat Aydınus ve MHK’ya yönelik açıklamalarına PFDK, cezanın en alt sınırından 3 maç men cezası verirken Tahkim Kurulu bu cezayı tamamen ortadan kaldırması beraberinde federasyonda homurdanmaları getirdi. G.Antepspor Teknik direktörü Uygun’un avukatlarının PFDK’nın verdiği 3 maçlık cezanın kaldırılması konusunda savunmasında emsal olarak Tahkim Kurulu’nun geçen yıl kaldırdığı Galatasaraylı Sedat Doğan kararını gösterdiği öğrenildi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu