DünyaFutbolGündem

UEFA’nın çifte standartına Türkiye’den büyük tepki

Türkiye’den UEFA’ya büyük tepki… Şampiyonlar Ligi ‘nde sahasında Galatasaray’ı konuk eden Manchester United, UEFA ‘dan aldığı özel izinle hayatını kaybeden iki polis memuru Fiona Bone ve Nicola Hughes anısına maça siyah bantla çıkmasının yankıları sürüyor.

Türkiye’de terör olaylarında şehit olan askerler ya da emniyet mensupları için milli maçlar ya da takımlarımızın Avrupa kupası maçlarında sahaya siyah bantla çıkma izni vermeyen UEFA’nın Manchester United’e ayrıcalık gösterip izin vermesine tepkiler sürüyor.

Daha önce A Milli Takım’ın Moldova, Fenerbahçe’nin de Spartak Moskova karşılaşmalarına “sportif aktivite değil” gerekçesiyle siyah bantla çıkma izni vermeyen UEFA, Afganistan’da hayatını kaybeden bir İtalyan asker için Almanya – İtalya mücadelesinin ardından, salı günü ölen iki İngiliz polis için de Manchester United – Galatasaray maçında İngiliz ekibine sahaya siyah bantla çıkma izni verdi.

UEFA tarafından çifte standart uygulanıp, Türkiye’ye karşı siyah bant ayrımcılığı yapılması büyük tepki görürken, spor otoriteleri de UEFA’nın Türkiye’ye 3. sınıf ülke muamelesi gösterdiğini ileri sürdüler. Otoriteler ve bir çok spor sever, UEFA’nın Türkiye’nin yaşadığı acıyı yok saydığını belirterek, “Azılı bir terör örgütü, çocuk, sivil vatandaş, asker, emniyet mensubu demeden insanları öldürüyor. Uluslar arası arenada ülkemizi temsil eden ve çektiğimiz bu acıyı dünyanın gündemine taşımak isteyen takımlarımızın bu taleplerine ise UEFA red cevabı veriyor. Türkiye’ye çifte standart uygulanıyor. Bu da bizi üzüyor.” ifadelerini kullandılar.

Manchester United Teknik Direktörü Sir Alex Ferguson, Galatasaray maçına oyuncuların kollarında siyah bantla çıkmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Toplumumuzu koruyan iki polisin ölümü hepimizi derinden üzmüştür. Fiona ve Nicola Greater Manchester Polis Teşkilatı’nın sevilen iki üyesiydi. Ailesine ve dostlarına sabır diliyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

UEFA, TÜRKİYE’Yİ HEM MİLLİ HEM DE KULÜPLER BAZINDA REDDETTİ

Manchester United’e Galatasaray ile oynanan maçta yaşanan olaylar nedeniyle siyah bantla çıkma izni veren UEFA Türkiye’nin hem milli maçlar hem de kulüplerin Avrupa maçlarındaki taleplerine izin vermedi.

Türkiye’de büyük tepkiye neden olan UEFA bu davranışını daha önce ay – yıldızlı ekibin oynadığı Moldova maçında ve Fenerbahçe’nin Spartak Moskova maçında oyuncuların maça siyah bantla çıkmasına ve saygı duruşu yapılmasına izin vermemişti.

UEFA, Fenerbahçe Kulübü’nün bu isteğini “Sportif bir aktivite değil” diyerek reddetmişti. Aynı UEFA, Türkiye için bu kararı vermesine karşın Afganistan’da hayatını kaybeden bir İtalyan askeri için Almanya – İtalya maçına futbolcuların siyah bantla çıkmasına müsade etmiş ve tepki toplamıştı.

UEFA , 2007’DE DE REDDETMİŞTİ

Futbol Federasyonu, 2008 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçında A Milli Takım’ın deplasmanda Moldova ile 1-1 berabere kaldığı karşılaşma öncesinde, Şırnak’ta hayatını kaybeden 15 şehit için UEFA’ya önce “Oyuncular maça siyah forma ile çıksınlar” teklifinde bulundu.

UEFA ‘nın bu teklifi reddetmesinden sonra Türkiye Futbol Federasyonu’nun yeni isteği “Maça kolumuzda siyah bant ile çıkalım” oldu. Ancak UEFA bu teklifi de kabul etmedi. A Milli Futbol Takımı, Moldova maçında sahaya düz kırmızı forma ile çıktı.

BEŞİKTAŞ DA REDDEDİLMİŞTİ

UEFA, 2011 yılında Türkiye Futbol Federasyonu ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü Yönetim Kurulu’nun Çukurca’da yaşanan menfur saldırı sonunda şehit düşen askerlerimiz için Dinamo Kiev maçına siyah bantla çıkma isteğini de reddetmişti.

Türkiye’nin hem milli takım hem de kulüp takımları düzeyindeki tüm tekliflerini reddeden UEFA’nın bu tavrına spor otoriteleri ve spor severler tepki göstermeye hazırlanıyor.

Bir çok futbolsever UEFA’nın bu tavrı için yazılı tepki göstermeye hazırlanırken, UEFA’nın merkezinin de mail ve mesaj yağmuruna tutulması için çağrıda bulundular.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu