Haber

2010 Dünya Kupası İsviçre milli takımı kadrosu

2001 yılında İsviçre Milli Takımı’nın başına geçen Kobi Kuhn önderliğinde yeni bir yapılanmaya giden İsviçre, savunma futbol anlayışını başarılı bir şekilde sergileyen nadir ülkelerden biri konumunda.

Yunanistan ve İtalya ile taktik anlayışı ve oyun sistemi bakımından paralellik gösteren İsviçre, son yıllarda önemli savunma oyuncularını da Avrupa futbolun piyasasına sundu. Bu isimlerin başında da şüphesiz İngiltere Premier Lig takımlarından Arsenal’de forma giyen Johan Djourou ile bir süre Arsenal’de oynayan ama geçtiğimiz yıl Everton’da kiralık olarak forma giyen Philippe Senderos geliyor.

Agresif savunma yapısı ile dikkatleri üzerine çeken İsviçre Milli Takımı, Ottmar Hitzfeld’in takımın başına geçmesinden sonra oyun yapısında bazı değişiklikler yaşadı. Savunma evrimini tamamlayan ve artık yavaş yavaş çağdaş bir futbol oynamaya başlayan İsviçre’de kadro yapısı da stratejik planlar çerçevesinde şekillenmeye başladı.

İsviçre Milli Takımı’nın kadro yapısını incelediğimiz zaman ise; kadroda bulunan 5 futbolcunun Almanya Bundesliga’da, 4 futbolcunun İtalya ve İngiltere’de forma giydiğini görüyoruz. Kadroda bulunan 23 futbolcunun 17’sinin Avrupa’nın beş büyük liginde forma giydiği gerçeğinden yola çıkarak, İsviçre Milli Takımı’nın Avrupa futbolu ile yakından temas ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

2006 Dünya Kupası’ndaki öldürücü savunma anlayışını yavaş yavaş terk etmeye başlayan İsviçre, EURO 2008′de artık hücumu daha fazla düşünen bir takım olmanın sinyallerini yavaş yavaş vermeye başladı. Kadro yapısı olarak da hücum futboluna daha yakın bir görüntü çizen İsviçre’de teknik direktör Ottman Hitzfeld, elinde bulunan malzemeye göre taktik planını oluşturuyor.

Statik bir taktik planına bağlı kalmayan Alman teknik adam, 2010 Dünya Kupası Eleme Grubu’nda oynadığı 10 maçta özellikle iki taktik üzerinde durdu; 4-4-2 ve 4-5-1… 10 maçın 8′inde 4-4-2 sistemi ile sahaya süren Hitzfeld, 2 maçta ise 4-5-1 taktiği ile oyuncularını görevlendirdi.

İsviçre’nin 4-5-1 taktiği ile mücadele ettiği İsrail ve Lüksemburg maçlarda takımın golcüsü Frei’nin sakatlandığından dolayı kadroda olmadığını ve ileride tek santrfor olarak N’Kufo’nun oynadığını belirtmekte fayda var. Genelde klasik 4-4-2 tertibi ile mücadele eden İsviçre’de Frei’nin Dünya Kupası’nda fit durumda olup olmayacağı Ottman Hitzfeld’in taktik tercihlerini de derinden etkileyecektir.

İsviçre’nin belki de en büyük şansızlığı İspanya ile aynı grupta yer alması oldu. 2010 Dünya Kupası’nın ağır favorileri arasında gösterilen İspanya’nın İsviçre’ye grup liderliğini kaptırması turnuvanın en büyük sürprizlerinden biri olacak şüphesiz…

Tüm otoriteler gibi durumun farkında olan İsviçre’nin bu gruptaki asıl rakibi, İspanya değil Honduras ve Şili olacak. Şili ile grup ikinciliği mücadelesi verecek olan İsviçre öncelikle grubun zayıf halkası olarak gösterilen Honduras karşısında herhangi bir puan kaybı yaşamaması gerekir.

Şili ve Honduras’a oranla daha kolektif bir yapıda olan İsviçre’nin kadro kalitesi, form durumu ve teknik adam farkı gibi öğeleri göz önüne alındığı zaman rakiplerine oranla grup ikinciliği için daha şanslı bir konumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İŞTE İSVİÇRE 2010 KADROSU;

Kaleciler

Diego Benaglio, Marco Woelfli, Johnny Leoni

Defans

Stephan Lichtsteiner, Ludovic Magnin, Philippe Senderos, Steve Von Bergen, Stephane Grichting, Reto Ziegler, Mario Eggimann

Ortasaha

Benjamin Huggel, Tranquillo Barnetta, Gökhan İnler, Valon Behrami, Marco Padalino, Hakan Yakın, Gelson Fernandes, Pirmin Schwegler, Xherdan Shaqiri

Forvet

Alexander Frei, Blaise Nkufo, Albert Bunjaku, Eren Derdiyok

FİNALLERE NASIL GELDİLER?

İsviçre, 2010 Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 2. grupta mücadele etti. Grubu Yunanistan’ın önünde lider tamamlayan İsviçre Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandı.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu