Haber

2010 Dünya Kupası Honduras milli takımı kadrosu

1970 Dünya Kupası uğruna El Salvador ile büyük bir savaşın içerisine giren Honduras, tarihindeki ikinci Dünya Kupası’na bu kez skandalla değil de büyük bir başarı ile katılacak.

Güney Afrika’ya play-off oynamadan direkt vize alan Honduras, İspanya, İsviçre ve Şili ile zorlu bir mücadelenin içerisine girecek. Kadro olarak David Suazo, Figueroa ve Palacios dışında etkili bir oyuncusu bulunmayan Honduras, rakiplerine oranla bu açından bakıldığı zaman büyük bir dezavantaj içerisinde olacak. Kısır kadrosu ile zorlu grupta var olma mücadelesi verecek olan Reinaldo Rueda’nın talebelerinin alabildikleri her puan onlar için büyük bir başarı sayılacak. Beklentinin olmamasının doğurduğu rahatlık ile 2010 Dünya Kupası’nda mücadele edecek olan Honduras, “2010 Dünya Kupası’nda bir Honduras vardı” dedirtmek için bir nebzede olsun katı savunma futbolundan ödün verip, daha fazla risk almalı.

Honduras’ı anlatırken, bu satırları El Salvador’dan bağımsız bir şekilde yazmak şüphesiz tarihe en büyük ihanet olacaktır. “Futbol asla futbol değildir” klişesinin ortaya çıkmasında Honduras ile El Salvador arasında yaşanan ‘futbol savaşının’ yadsınamaz bir payı vardır aslında. 1968 yılında Arellano yönetiminde gerek sosyal gerekse ekonomik olarak tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşayan Honduras, yaşadığı bu sıkıntıları bir nebze olsun ortadan kaldırmak için El Salvador ile daha önceden imzaladığı bazı anlaşmaları rafa kaldırma kararı alır.

Ekonomik ve sosyal durumu Honduras’tan bile kötü olan El Salvador için Arellano’nun aldığı karar, ülkede büyük bir kaosa yol açar… Salvador’dan Honduras’a olan göçün kesilmesinden sonra büyük bir krize giren El Salvador’da halk ayaklanır ve dönemin hükümetine büyük bir tepki ortaya çıkar. Honduras’ın aldığı bu kararın ardından El Salvador’un Honduras’a karşı olan nefret ve öfkesi adeta patlama noktasına gelmiştir. Yaşanan bu krizin ortamının gölgesinde iki takım da 1970 yılında düzenlenecek Dünya Kupası’na katılmak için birbirleriyle eleme maçları oynamak zorunda kalır.

İlk maç Honduras’ın başkenti Tegucigapla’da oynanır ve Honduras kazanır. Bu maçta çok tatsız olaylar yaşanır ancak daha kötüsü de olacaktır. El Salvador’daki maçta olaylar çığırından çıkar. Maçta Honduras bayrakları yakılır, milli marş seremonisi esnasında çok tatsız olaylar yaşanır; maçı izlemeye gelen yüzlerce Honduras taraftarı yaralanır. Honduras basını da zaten gergin olan ortamı, maç günü Salvadorluların yüzlerce Honduraslıyı öldürdüğü, tecavüz vakalarının yaşandığı, arabaların yakıldığı gibi yalan ve abartı haberler yayınlayarak daha da gerer. Gerek maçta yaşanan bu olaylar gerekse basının kışkırtmaları üzerine Honduraslılar kendi ülkelerindeki Salvadorlulara saldırırlar. Büyükelçi yardımcısı bile saldırıya uğrar. Yüzlerce Salvadorlu maçtan sonraki bir hafta içinde öldürülür. 26 Haziran’da Salvador, Honduras ile ilişkilerini kestiğini açıklar. İki taraf ta birer maç kazanmıştır.

27 Haziran 1969′da Meksika’da taraflar bir kez daha karşılaşır ve Salvador Honduras’ı yenerek kupaya katılma hakkı kazanır. Ve maçtan hemen sonra Honduras, Salvador ile olan diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklar. Honduras’ta yenilginin öfkesi sokaklara taşar ve hayal kırıklığı içindeki halk hıncını bir kez daha Salvadorlulardan alma yoluna gider. Salvadorlulara yapılan saldırılan maçın kaybedilmesini izleyen günlerde gittikçe artar. Futbol maçıyla birlikte iyice gerilen ortam bir türlü yatışmaz. Ve 14 Temmuz’da El Salvador uçakları Honduras?ı bombalar. Burada savaşın ayrıntılarını vermek elbette gereksiz. Önemli olan savaşın sonuçlarıdır; Savaşta 2 bin kişi ölür, 100 bin kişi zorunlu olarak göç eder. İki ülke 22 sene boyunca Orta Amerika Ortak Pazarı’ndan dışlanır. İşsizlik artar, istikrarsızlıklar çoğalır. Olay bir sosyal patlamaya dönüşür ve ülkede iç savaş çıkar.

Geçmişten bu yana Honduras’ta değişen tek şey nispeten düzelen ekonomidir… Futbol, futbol ne kadar gelişirse gelişsin 1969 ve 1970 sürecinde El Salvador ile yaşananlar hiçbir zaman unutulmayacak…

Yunanistan’ın Avrupa Futbol Şampiyonası, İtalya’nın da Dünya Kupası’nda savuma futbolu ile elde ettiği başarılardan feyz alan Honduras, deneyimli teknik adam Reinaldo Rueda yönetiminde farklı savunma şablonlarını denemeye devam ediyor. Genelde 4-4-1-1 ve klasik 4-4-2 sistemleri ile mücadele den Honduras’ta genel kadro yapısı da bu iki sisteme oldukça müsait. David Suazo ve Carlos Pavon gibi iki santrforundan vazgeçemeyen Rueda, taktik varyasyonlarını da bu çerçevede oluşturuyor. 4-4-1-1 taktiğini kullandığı zaman Pavon’u Suazo’nun hemen arkasında görevlendiren Rueda, 4-4-2 sisteminde ise hücum bölgesinde Suazo ve Pavon’u görevlendiriyor. Bu açıdan bakıldığı zaman, Suazo ve Pavon ikilisi hem teknik direktör Reinaldo Rueda’nun kilit isimleri hem de Honduras’ın cam damarları…

2010 Dünya Kupası’na katılması bile büyük bir sürpriz olarak nitelendirilen Honduras’ın bu büyük organizasyonda kaybedebilecek herhangi bir şeyi yok. Kadro kalitesi ve tecrübesi olarak sadece bu grubun değil, tüm grupların en zayıf halkası olan Honduras için İspanya, İsviçre ve Şili karşısında alabileceği her puan büyük bir başarı olarak değerlendirilebilinir. Grubun dominant takımı İspanya’nın yanı sıra İsviçre ve Şili gibi son yıllarda yükselen bir form grafiği yakalayan ülkeler karşısında oldukça sıkıntılı anlar yaşaması muhtemel olan Honduras’ın bu kritik grupta yaptıklarından çok yapamadıklarını konuşabiliriz.

İŞTE HONDURAS 2010 KADROSU

Kaleciler

Ricardo Canales, Noel Valladares, Donis Escober

Defans

Osman Chavez, Maynor Figueroa, Johnny Palacios, Victor Bernardez, Oscar Garcia, Mauricio Sabillon, Emilio Izaguirre, Sergio Mendoza

Ortasaha

Hendry Thomas, Ramon Nunez, Wilson Palacios, Julio Cesar de Leon, Edgard Alvarez, Danilo Turcios, Amado Guevara

Forvet

Carlos Pavon, David Suazo, Georgie Welcome, Roger Espinoza, Walter Martinez

FİNALLERE NASIL GELDİLER?

Honduras, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler elemelerine 2. turdan katıldı. Bu turda Porto Riko’yu 4-0 ve 2-2 biten maçlarda eleyerek, 3. tura kalan Honduras, bu turda Meksika, Jamaika ve Kanada ile aynı grupta yer aldı. Gruptan lider çıkan Honduras 4. ve son turda Meksika, ABD, Kosta Rika, El Salvador ve Trinidad Tobago ile aynı grupta mücadele etti. Grupta 3. olan Honduras Dünya Kupası finallerine katılma hakkı kazandı.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu