DünyaGündem

Avusturya’da ırkçılık şoku; David Alaba, devlet televizyonunu mahkemeye verdi

Avusturya’da ırkçılık şoku; David Alaba, devlet televizyonunu mahkemeye verdi… Avusturyalı futbolcu David Alaba, kendisine ırkçılık yaptığı gerekçesiyle devlet televizyonu ORF kanalını mahkemeye verdi…

Avrupa’da yeşil sahalardaki ırkçılık davalarına bir yenisi de Avusturya’da eklendi. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Avusturya Milli Takımı’nın siyahi futbolcusu David Alaba, kendisine hakaret edildiği ve ırkçılık yapıldığı gerekçesiyle devlet televizyonu ORF kanalını mahkemeye verdi.

1992 Viyana doğumlu olan ve 17 yaşında Avusturya Milli Takımı’na giren David Alaba, Almanya Bundesliga ekiplerinden Bayern Münih’in göz bebeği durumunda. Başarılı bir orta saha oyuncusu olan Alaba, avukatı aracılığı ile ORF kanalına açtığı davada kendisine hakaret edildiğini ve ırkçılık yapıldığını savundu.

Avusturya Devlet Televizyonu ORF’de her salı akşamı yayınlanan Grissemann ve Stermann isimli komedi programında yayına giren bir skeçte, David Alaba ile yeni tanışan bir adam kasıtlı olarak ünlü futbolcunun adını “Balaba” diye telaffuz ediyor. Futbolcu, isminin Alaba olduğunu belirtmesi üzerine adam, “Neden hemen kızıyorsun? Benimle kavga mı etmek istiyorsun? Gel o zaman dışarı çık, ya da senin mahallene gidelim” diyor.

Viyana yakınlarında bir mülteci yurdunu kastederek, “Traiskirchen’de mi kalıyorsun?” demesi üzerine sinirlenen Alaba’ya, eline aldığı bir muzu göstererek, “Bu meyveyi tanırsın sen. Avusturya’da yetişmez ama bir de kırmızı muz var bak yeni çıkmış” ifadesini kullanıyor. Adam, kendisinin milyarder iş adamı ve aşırı sağcı politikacı Frank Stronach olduğunu söylüyor ve “Bize demokrasi ve diktatörlük değil Stronach lazım” diyor. Skeçte, “Paraya mı ihtiyacın var siyah adam? Nereden geldin sen? Mızrakçı mısın? Kaldığın ev samandan mı yapılmış” gibi hakaretler devam ediyor.

Öte yandan, ORF kanalına bir yazı göndererek özür dilenmesini isteyen David Alaba’ya ise ORF Genel Müdürü Alexander Wrabetz, “David için üzgünüz. Ama skeçte ırkçılık veya hakaret içeren bir şey görmedik” yanıtını verdi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu