FutbolFutbolda ŞiddetGündemŞike ÇetesiŞike DedikodularıŞike Dosyaları

Fenerbahçe’nin CAS davasından çekilmesiyle ilgili şok iddialar!..

NationalTurk’ün haberine göre, Fenerbahçe’nin UEFA’ya karşı CAS’a açtığı tazminat davasından çekilmesinin ardından TFF’nin 58. maddeyi değiştirmesi gündemdeki yerini koruyor. Fenerbahçe CAS davasından neden çekildi? Bu iddia ortalığı karıştıracak…

NationalTurk’ün haberine göre, hatırlanacağı gibi 3 Temmuz 2011’de başlayan şike soruşturmasının ardından UEFA sezon başında Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men etmiş, yerine de geçtiğimiz sezonu ikinci sırada bitiren, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda elendikten sonra yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam eden Trabzonspor’u direkt olarak Devler Ligi gruplarına almıştı.

Fenerbahçe de kararı haksız bulduğunu ve maddi zarara uğradığını belirtip 45 milyon euro tazminat istemiyle CAS’a dava açmıştı. İlerleyen süreçte çeşitli çevreler Fenerbahçe’nin açtığı dava nedeniyle UEFA’nın Türkiye’ye daha sert yaptırımlarda bulunabileceğini iddia etmiş, sarı lacivertli camia ise bu davaya “namus meselemiz” diye dört elle sarılmıştı.

Ancak geçtiğimiz Nisan ayının son haftasında hiç kimsenin beklemediği bir gelişme yaşandı ve Fenerbahçe Kulübü, CAS davasından çekildiğini, bu kararda şike soruşturması kapsamında tutuklanan Başkan Aziz Yıldırım’ın hiçbir dahlinin olmadığını açıkladı.

Fenerbahçe’nin bu şok kararının ardından ortaya birçok söylenti atıldı. UEFA’nın CAS’taki davayı kaybedeceğini anladığı an, anlaşma yoluna gittiği ve bu yüzden hiç dava kaybetmediği ileri sürüldü. Futbol camiası ise Fenerbahçe, TFF ve UEFA üçgeninde yapıldığı iddia edilen anlaşmayı merak etti.

Tüm bunlar merak edilirken TFF Başkanı Yıldırım Demirören kameralar karşısına geçerek şikeye karışan veya teşebbüs eden takımlara küme düşme cezasını öngören 58. maddeyi değiştirdiklerini açıkladı. 58. maddenin değişmesiyle birlikte “şikeye teşebbüs”ün cezası küme düşmeden puan silinmeye çevrildi.

İşte şok iddialar

Bu gelişmeler yaşanırken ortaya atılan şok iddialara göre UEFA, TFF’nin 58. maddeyi değiştirme fikrine karşı çıkarak TFF’yi Türk kulüplerini en az 5 yıl Avrupa Kupaları’ndan men etmekle tehdit etti. Yıldırım Demirören ise UEFA Başkanı Michel Platini ile yaptığı görüşmede yine iddialara göre UEFA’nın tüm kulüplere vereceği men cezasının süresi konusunda kıran kırana bir pazarlığa girişti. Demirören, men cezasının azaltılması karşılığında Fenerbahçe’nin CAS davasından çekileceğini, UEFA’nın Fenerbahçe’ye ödemesi olası tazminatı da TFF’nin ödeyeceğini taahhüt etti.

Başbakan ve Demirören ipucunu vermişti

Yıldırım Demirören, Beşiktaş ve Kulüpler Birliği Başkanı olduğu dönemde gerekirse Türk kulüplerinin bir süre Avrupa kupalarına gitmemelerini söylemiş ve Galatasaray başta olmak üzere birçok kulüpten sert eleştiriler almıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul’da düzenlenen UEFA Kongresi’nde şunları söyleyerek şikeye karışan kulüpleri küme düşürmek yerine Avrupa kupalarına gitmemenin daha mantıklı olduğunu iddia etmişti:

“Şike sahaya yansımış mı bakılır ve karar ona göre verilir. Aksi halde kulübü cezalandırmak neden? Para cezası vermek neden? 8 takım birden ligden düşerse ne olur, futbol biter. Ceza davası ile Futbol Federasyonu’nun kararını birbirinden ayırmak lazım. Platini’ye de İngiltere örneğini verdim. Orada holiganlar yüzünden Thatcher (Margaret Thatcher, İngiliz Başbakanı, 1979-1990) İngiliz takımlarının Avrupa’ya çıkışını 5 yıl yasakladı. Ne oldu? Kendi aralarında gayet güzel devam ettiler. Döndükleri sene de şampiyon oldular.”

En büyük iddia: TFF’den Fenerbahçe’ye 25 milyon!

Fenerbahçe, UEFA ve TFF arasında yapılan görüşmelerden sonra sarı lacivertli kulüpten sızan bilgilere göre ise ilk somut adım atıldı. Müthiş iddiaya göre Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA ile anlaşarak Türk takımlarına verilecek Avrupa kupalarından men cezasını en az zararla sınırlı tutulması konusunda önemli bir adım attı. Fenerbahçe’nin CAS davasından çekilmemesi halinde sarı lacivertli kulübe 45 milyon euro ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalan UEFA da men cezasında yumuşama sinyalleri verince TFF, Fenerbahçe kulübüne CAS davasından çekilmesinin karşılığı olarak 25 milyon euro ödeme yaptı.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu