FutbolGündem

Fuat Yaman; Beşiktaş yıllar önce küllerinden doğmuştu, şimdi tekrar doğacaktır

Beşiktaş’ın eski futbolcusu ve teknik direktörü, Beşiktaş camiasının sevilen ve sayılan ismi, futbol adamı, NationalTurk yorumcusu Fuat Yaman, NTV Spor Radyo’ya konuk oldu. Yaman yaptığı açıklamada Beşiktaş’taki teknik adam sorunundan siyah-beyazlı ekibin çıkış ve kurtuluş yolunun altyapıdan geçtiğini söyledi.

NationalTurk’ün yorumcusu Fuat Yaman’ın NTV Spor Radyo’ya yaptığı açıklama;

Eriksson isminin ortaya çıkmasından önce bu fikrin yada bir teknik adam seçiminin kararının ne şekilde alınacağının belirlenmiş olması gerekirdi. Çünkü bu konuyla ilgili sağlıklı gibi görünen yapılanma yapılmıştı sanki. İbrahim Altınsay gibi geçmişte yöneticilik yapmış hemde özellikle İngiliz futbolunu yakından takip eden yönetici bir arkadaşımızdı. Yönetim kurulu dışından futbolla ilgili konularda hem fikir verici, hem de belirleyici bir konuma getirmişti.

Eriksson kararının İbrahim Altınsay tarafından da alınmadığı istifalarla ortaya çıkmış oldu. Dolayısıyla burada da ciddi bir sıkıntı ve hata var. Beşiktaş’ın yaşama savaşı verdiği çok zor şartlarda göreve soyundu Fikret Orman. Bu yüzden her türlü takdire layıklar. Desteğede ihtiyaçları var. Gördüğüm kadarıyla kamuoyundan bu desteğide alıyorlar. Beşiktaş gibi çok büyük bir kuruluşu yönetirken belli bir programlarınızın, hazırlıklarınızın olması gerekir. Şu anda Beşiktaş’ın yaşam savaşı verdiği dönemde, sayılı merminiz var.

Bunları çok isabetli tutturmanız gerekir. Hata yapma şansınızın diğer zamanlara göre yok denecek kadar az. Teknik adam seçimi de bu mermilerden bir tanesi. Çünkü Beşiktaş spor kulübü ama asla unutmamak lazım futbolu omuzladığı bir spor kulübü. Futbol takımı gerçeği çok çok önemli. Ama maalesef zaman zaman inşaat şirketinden bahsediliyor gibi konuşuluyor, mirasyediler tarafından hoyratça kullanılmış bir işletme gibi bahsediliyor.

Ekonomik anlamda bu tanımlamalar zaman zaman gerçek sayılabilir ama en büyük gerçek Beşiktaş takımının bir futbol kulübü, bir spor kulübü olduğu gerçeğidir. Bu yüzden teknik adam seçimi de dahil olmak üzere çok isabetli ve nokta atışı yapmak lazım. Bu konuda hata yapmamak lazım. Yönetim bu bilinçte olduğu için biraz sıkıntı yaşadı. Ama geç kalındığını düşünüyorum. Çünkü futbol takımı çok çok önemli. Başındaki teknik adamda önemli. Teknik adamın, kalması gereken, alınması gereken futbolcuların belirlenmesi açısından görüşlerinin ve fikirlerinin alınması gerekir.

Kaldı ki kalan futbolcularında çok kötü geçmiş bir sezonun ardından darmadağın olmuş bir görüntü veren kadrosunun önümüzdeki seneye daha sağlıklı bir hazırlanabilmesi için bir takım programları ve direktifleri olabilir. Bu gibi konularda şimdiye kadar teknik adamın belirlenmesi lazımdı. Birde şu var; Eriksson’a yaşlı diyorlar. Beşiktaş’ta yaş sınırlaması mı var. 62, 63 oluyorda 64 yaşlımı sayılıyor. Şunu söylemek isterim teknik adamda yaş, yerli yabancı olması önemli değildir. İyi teknik adam vardır, iyi teknik adam olmayan vardır. Teknik direktörlük zor bir meslek özellikle Türkiye’de. Nedeni de Türkiye’de yönetim anlamında büyük sıkıntıları var, medyanın yaklaşımlarında sıkıntılar var.

Teknik adam seçerken bunların hepsinin göz önünde bulundurulması gerekir. Eriksson’a baktığınızda çok parlak bir cv’si var. Bunun yanı sıra son zamanlarda mesleği ile ilgili yaşadığı sıkıntılar var. Bunlara bakıp Eriksson hakkında olumsuz kararlar alırsanız Türkiye’de birçok teknik adamın bu işi yapmaması lazım. Yönetimde teknik adam konusunda fikir ayrılıklarının olması doğruyu bulma açısından çok önemlidir. Yönetimde konuşulan konuların dışarıya aksetmemesi lazım. Özellikle ikili geçen konuşmaların dışarıya sızmasını kendi açımdan doğru bulmuyorum.

Beşiktaş Basketbol Takımı’nın şampiyon olmasıyla, İbrahim Altınsay’ın istifasının aynı kefede değerlendirilecek bir şey değil. Çünkü büyük mesajlar veren bir şampiyonluk bu. Beşiktaşlılar doyasıya bu şampiyonlukları kutlasınlar. Yıllar sonra kendi bütçesinden fazla olan takımları tek tek yenerek hem Avrupa’da hem Türkiye’de şampiyon olarak çok önemli mesajlar verdiler. Yönetim 1982’deki kadroyu örnek alarak çalışmalarını sürdürmesi lazım.

O dönemde Beşiktaş altyapısından yetiştirdiği gençlerle 15 yıl aradan sonra şampiyon oldu, kendi küllerinden doğdu. Beşiktaş, çıkış yolu için, kurtuluş yolu için bunlardan faydalanmalı.

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu