Mete Vardar’a FIFPRO uyarısı
Beşiktaş eski başkan adayı ve teknik direktörü Hürser Tekinoktay Beşiktaş yöneticisi Mete Vardar'ı futbolculara karşı tavrı nedeniyle eleştirdi.
Tekinoktay Mete Vardar’a sosyal medya hesabından bu hareketlerine devam edersen seni FIFPRO’ya şikayet emek zorunda kalacağım dedi.
Hürser Tekinoktay: Ne Süleyman Seba ne Niyazi Önen Mete Vardar gibi görüntü vermedi.
Hürser Tekinoktay ve Mete Vardar arasında geçen tartışma Mete Vardar‘ın Beşiktaş’ın futbolcularını karşında yaptığı konuşma sonrası Tekinoktay’ın “5 sene Süleyman Seba ile 2 sene Niyazi Önen ile çalıştım. Süleyman Seba Beşiktaş’ın Efsane Başkanı ve futbolcusuydu. Niyazi Önen’de Çanakkale Dardanelspor A.Ş. tek sahibiydi. İkisi de hiç bir zaman futbolcularının karşısına çıkıp böyle bir görüntü vermedi.” demesiyle başladı.
5 sene Süleyman Seba ile 2 sene Niyazi Önen ile çalıştım.
Süleyman Seba Beşiktaş’ın Efsane Başkanı ve futbolcusuydu.
Niyazi Önen’de Dardanelspor A.Ş. tek sahibiydi.
İkisi de hiç bir zaman futbolcularının karşısına çıkıp böyle bir görüntü vermedi. pic.twitter.com/7ho217SDdi
— Hürser Tekinoktay (@tekinoktay) December 21, 2024
Daha sonra Mete Vardar’ın Tekinoktay’a sitem eden bir mesaj atması sonrası;
Tekinoktay Mete Vardar’a ;
Mete Vardar 1-2 eleştiri yapınca bana mesaj atmış;
“Bir gün bana karşı nefretinin sebebini anlatırsan memnun olurum. Hiç bir birbirimizi tanımadan yan yana bile gelmemişken çok şaşkınım.” demiş 🙂
Mete, doğru haklısın ben seni tanımam sen de beni. Ama sana bir iki şey söyleyeyim;
1- Hisse sahibi olduğum Futbol AŞ’nin sermayesi olan on milyonlarca dolarlık bonservisi çar çur ettiniz. Beni, diğer ortakları ve kulübü maddi zararlara uğrattınız…
2-Futbolda antreman sahaları saygı duyulacak yerlerdir. Orada ALIN TERİ vardır… Bunu size hatırlatınca da kendi kendine; “Benden NEFRET ediyorlar.” sanısı yaratmışsın.
Oysa, sen futboldan ve emekten nefret eder gibi koca Beşiktaş’ın futbolcularını karşına dikip elin belinde sivil sivil vaaz veriyorsun. Çok meraklıysan; oraya, sivil ve makosen ayakkabılarınla değil, eşofmanların ve boynuna düdüğü asarak gir …
Aksi takdirde o mesleği icra eden antrenörlere ve futbolculara saygısızlık edersin…
Bunları mahalle takımında bile yapma Mete, ayıp oluyor.
Hem Beşiktaş’a karşı ayıp oluyor, hem antrenörlere, hem de futbolculara…
3- GELELİM DİĞER ÖNEMLİ HUSUSA;
1997/98 sezonlarına denk gelen ve Beşiktaş’ta görev yaptığım yıllarda;Alt-yapıdaki çocuklarımızın bir kısmını boğazın hemen karşısındaki Beylerbeyi Spor’a gönderdik…
Ne için biliyor musun?
Geniş kadrolarımız içindeki çocukların yıllarca çalışıp öğrendiklerini resmi maç ortamı içinde yaşayıp/oynayıp deneyim kazansınlar diye.
Ve sonra bize daha da gelişip geri dönsünler diye…
Muhterem baban,
Sinan Vardar bey ne yaptı biliyor musun…
Beylerbeyispor’u AŞ yapıp, Yıllarca Beşiktaş’ın emek verip yatırım yaptığı çocukları götürüp Galatasaray’a verdi. Florya’ya giden çocuklar bir anda şaşkın şaşkın Galatasaray’a devşirildi.
Çocukların doğal olarak oraya adapte olmaları mümkün değildi.
Neredeyse bir çoğu da heba oldu gitti…
Şimdi duydum ki;
Hüseyin Yücel Beşiktaş’ın A Takım futbol aklını sana; Alt yapıyı da Beylerbeyi/Florya fatihi muhterem Sinan Vardar’a teslim edecekmiş…
Bir dünya saf duyguları olan Hüseyin Yücel, muhtemelen seni eli belinde görünce;
“Mete Abi deneyimli birine benziyor. Futbolu ona bırakacağım.” demiştir…
Yapma Mete, bunları doğru mu buluyorsun…
Bir gram insafınız varsa artık yapmayın…. Ben sana senin sandığın gibi
“bizden nefret mi ediyorsunuz ” Mete demiyorum..
Ama, gerçekten bunları yapmayın,
Beşiktaş’ı bu kadar amatör ve tuhaf duruma düşürmeyin… ‘Babamın alakası yok’ diyor ve Beylerbeyi olayına inanmıyorsan buyur @HuseyinYucell ‘i ve Beylerbeyini dinle.”
Mete Vardar 1-2 eleştiri yapınca bana mesaj atmış;
“Bir gün bana karşı nefretinin sebebini anlatırsan memnun olurum. Hiç bir birbirimizi tanımadan yan yana bile gelmemişken çok şaşkınım.” demiş 🙂
Mete, doğru haklısın ben seni tanımam sen de beni. Ama sana bir iki şey… pic.twitter.com/oDDLhrQjMr
— Hürser Tekinoktay (@tekinoktay) December 28, 2024
diyerek Mete Vardar’a verdiği cevap sonrası;
Hürser Tekinoktay’dan Mete vardar’a FIFPRO ‘ya şikayet ederim .
Mete yazdıklarıma yine alınmış
“Yazık sana bende bir çok kişiyi dinlemeyip sağlılkı bir kişi olduğunu düşünmüştüm hata etmişim
Gerek kalmadı artık bir araya gelmeye değecek bir durum kalmadı.” demiş 🙂
Bizim sizin gibi sağlıklı, mutlu ve mesut olma durumumuz mümkün mü Mete 🙂
Ama unutma,
Bir daha Beşiktaşlı futbolcuları karşına alıp sivil elbise ve makosen ayakkabılarınla çimlerin üstüne diktiğini görürsem üzülerek söyleyeyim ki; seni @FIFPRO ‘ya (Profesyonel Futbolcular Birliğine) şikayet ederim . . .
FIFPro NEDİR?
Dünyanın dört bir yanındaki 65 ülkenin bağlı olduğu profesyonel futbolcuların dünyadaki tek temsilcisi konumunda olan FIFPro, futbolcuların temsilinin gerçekleşmesi, birlik oluşturması, haklarının global anlamda savunulması, futbolcuların sorunlarının çözümü konusunda evrensel faaliyetler yürütmekte olan futbolcu temsilci organizasyonudur.
FIFPRO, küresel merkezi Hoofdorp , Hollanda’da bulunan 66 ulusal oyuncu birliğinden oluşur. Ayrıca 4 aday üyemiz daha var. Lionel Messi, toplamda 17 maçla FIFPRO Dünya 11’de en çok forma giyen isim olurken , onu 15 maçla Cristiano Ronaldo takip ediyor .
FIFPRO Tarihi
15 Aralık 1965’te Fransız, İskoç, İngiliz, İtalyan ve Hollandalı oyuncu derneklerinin temsilcileri, futbolcular için uluslararası bir federasyon kurmak amacıyla Paris’te bir araya geldi. Haziran 1966’nın ikinci yarısında, 1966 FIFA Dünya Kupası’nın başlamasından hemen önce, ilk FIFPRO kongresi Londra’da gerçekleşti.
FIFPRO’nun dernek maddeleri böylece kabul edildi ve hedefler doğru bir şekilde ortaya kondu. FIFPRO, profesyonel futbolcular ve oyuncu dernekleri arasındaki dayanışmanın artırılmasından sorumluydu.
Başlangıçta en az dört yılda bir kongre yapılması öngörülüyordu. Son kongre Ekim 2022’de Uruguay’da yapıldı .
FIFPRO, Avrupa’daki bir organizasyondan küresel bir ağa dönüştü ve diğer kıtalardaki (Asya/Okyanusya, Afrika ve Kuzey, Orta ve Güney Amerika) ülkeleri oyuncu birlikleri kurma çabalarında desteklemek için çok şey yaptı.
FIFPRO, oyuncu derneklerine veya diğer çıkar derneklerine, hedeflerine ulaşmak için karşılıklı istişare ve işbirliği araçlarını sunmaya çalıştı. Ayrıca, tüm profesyonel futbolcuların çıkarlarını desteklemek amacıyla farklı bağlı grupların faaliyetlerini koordine etmek istiyordu.
Aslında FIFPRO’nun da aklında profesyonel futbolcuların haklarını yaymak ve savunmak vardı. Böylece futbolcunun sözleşmesinin sonunda istediği kulübü seçebilme özgürlüğüne vurgu yapıldı. FIFPRO, Belçikalı futbolcu Jean-Marc Bosman’ı, 1995’te Bosman’ın kararına yol açan futbol transfer kurallarına ilişkin hukuki mücadelesinde destekledi .
2013 yılında FIFPRO, transfer sistemine karşı yasal bir itiraz başlattı.
Zamanın FIFPRO başkanı Phillipe Piat şunları söyledi: “Transfer sistemi dünyadaki oyuncuların %99’unu başarısızlığa uğratıyor, bir endüstri olarak futbolu başarısızlığa uğratıyor ve dünyanın en sevilen oyununu başarısızlığa uğratıyor “.
FIFPRO Avrupa Bölümü Başkanı Bobby Barnes’a göre , transfer ücretinden elde edilen paranın %28’i menajerlere ödeniyor ve birçok oyuncuya ödemeler zamanında ya da hiç yapılmıyor.
Bunun, bu oyuncuların “şikeyi teşvik eden ve güvenilir futbol müsabakalarının varlığını tehdit eden suç örgütlerinin savunmasız hedefleri” olmasına yol açtığını iddia ediyor.
BBC için yazan Matt Slater, “profesyonel futbolcular hemen hemen tüm AB çalışanlarının sahip olduğu özgürlüklere sahip değil” ve “oyuncular ABD sporuna bakıyor ve kariyer umutlarının neden hâlâ kısıtlı olduğunu merak ediyorlar” dedi transfer ücretleri ve tazminat maliyetleri ile”.
Son yıllarda FIFPRO, beyin sarsıntısı , akıl sağlığı, sosyal medya istismarı, oyuncu iş yükünün izlenmesi, ve daha fazlası hakkında oyuncu anketleri ve araştırmalar yoluyla futbol endüstrisinde lider bir referans olarak kendini kanıtlamıştır.
FIFPRO, sıradan işçiler olarak haklarını savunarak oyuncular için güvenli bir çalışma alanı sağlamaya çalışıyor. FIFPRO, mevcut ve anne adaylarının haklarını korumak için yeni düzenlemeler getirdi. FIFA ve diğer yönetim organları tarafından kabul edilen bu asgari koşullar, kadınlara daha fazla iş güvenliği sunuyor ve 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girdi .
Son beş yılda FIFPRO, oyuncuların cinsel suiistimal, taciz ve istismardan uzak bir ortama katılma haklarını korumak ve uygulamak için defalarca müdahale etti.
FIFPRO, oyuncular da dahil olmak üzere tüm insanların insan hakları tarafından garanti altına alınması ve korunması gerektiğinin sağlanmasının sağlam bir savunucusudur. FIFPRO, 2021 yılında kadın futbolcu ve sporcuların Afganistan’dan grup tahliyesinde aktif rol oynadı.