FutbolGündem

Emre Belözoğlu, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’den davacı oldu

Fenerbahçeli milli futbolcu Emre Belözoğlu, kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’den davacı oldu.

Emre Belözoğlu’nun avukatı Mahir Işıkay, Sadri Şener’den davacı olduklarını açıkladı. Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, dava dilekçesine göre;

KONU: Müvekkilimin şahsına yönelik hakaret/sövme, tehdit, suç işlemeye tahrik ve 6222 sayılı yasaya muhalefet etmek suçunu işleyen Sadri ŞENER’in cezalandırılması için kamu davası açılması talebidir.

A. OLAYLAR:

1. Müvekkilim Emre BELÖZOĞLU’nun forma giydiği Fenerbahçe Spor Kulübü Futbol Takımı ile Trabzonspor arasında 06.05.2012 tarihinde Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu maçı oynanmıştır. Maç sırasında gerek müvekkilim Emre Belözoğlu ve gerekse de diğer Fenerbahçeli futbolcular bir grup Trabzonspor taraftarı tarafından sahaya sürekli yabancı madde atılmak suretiyle taciz edilmişlerdir.

2. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Spor Toto Süper Final mücadelelerinin sergilendiği 5. hafta sonunda Trabzonspor’un Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda Fenerbahçe’ye 3-1 mağlup olmasının ardından TRT-1’de yayınlanan ‘Stadyum’ programına canlı telefon bağlantısıyla konuk olan Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener müvekkilim Emre BELÖZOĞLU hakkında oldukça sert, tehdit ve hakaret içeren, kışkırtan ve toplumu suç işlemeye tahrik eden açıklamalar yapmıştır.

Başkan Şener açıklamalarında; “Devre arasında Emre içeri girerken yine baş parmağı ile işaret ederek içeri girdi. Ben onu bulmaya indiğimde soyunma odası koridorunda Semih karşıma çıktı. Semih de bizim yöneticinin bir tanesi ile münakaşa ederken ben de araya girdim. Fakat Emre’yi bulamadım. Semih ile aramızda bir sorun yaşanmadı. Yönetici arkadaşı şikayet ediyordu bana. Korumam sanmış. Benim korumam falan olmaz. Benim derdim Emre ile. Lig TV’de bunun görüntüleri vardır. Emre ile gidip konuşacaktım, benim çocuğum yaşında adam. İkide bir ‘Benim annem Maçkalı’ diyor. Maçkalı bir insanın evladı böyle olmaz.

Maçkalılar çok düzgün olurlar. Trabzon’un en kültürlü ilçesidir, en medeni ilçesidir. ‘Sorardım sen nasıl buradan böyle çıktın’ diye. Biraz itidalli olsun, sert bir kayaya çarpabilir. Bir kulüp başkanına el kol hareketleri yanlış şeylerdir. Sonra ağır ceza öder. Kulüp başkanına parmak sallamak, ırkçılık kadar ağır bir suçtur” demek suretiyle müvekkilimi tehdit ve hakaret etmiştir. Hemen sonrasında Sadri ŞENER Kanaltürk televizyonunda yayınlanmakta olan Telegol adlı spor programına da canlı telefon bağlantısıyla konuk olarak aynı hakaretlerini burada da tekrarlamıştır.

3. Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasında yaşanan olaylar sonrası Habertürk televizyonunda Fatih Altaylı’nın konuğu olan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener hedefine yine müvekkilim Emre Belözoğlu’nu alarak, maç sırasında Emre’nin Zokoro’yu tahrik etmiş olmasını yaşanan olayların ana sebebi olarak göstererek bu olaylı maçtan da müvekkilim Emre BELÖZOĞLU’nu sorumlu tutmuştur.

Sadri ŞENER, Fatih ALTAYLI’ya yaptığı açıklamalarda; “Fenerbahçe maçında olmaması gereken şeyler oldu. Taraftarlar takıma yardım etmek isterken, bize de zarar verdi. Fenerbahçe’de bir Emre olayı var. Bilerek geliyor korner atmaya. Kendini yere atıyor tahrik ediyor. Zokora olayı zaten bizim taraftar için tahrik unsuru. Elini sıkmadı, tekme attı. Tribünler de gerildi. Emre bana el işaretleri yaptı bir şeyler söyledi. Benim yoksa soyunma odasının oraya girme gibi bir düşüncem yoktu. Ancak Emre tedavi edilmesi gereken bir kişi. “Annem Maçkalı” diye çıkıp konuşuyor. Maçka’da kültürlü, yüksek tahsilli insanlar olur oradan bu tip bir insan çıkacağına ihtimal vermiyorum.

Emre beni daha önce dövmek istemiş. Daha önce milli takımın Belçika maçından sonra havaalanında beni aramış. Neymiş Trabzonlu taraftarlar milli maçta ona küfretmiş. Allah’tan denk düşmedik, çok kötü şeyler olurdu. Emre Zokora’ya “pis zenci” demiş, bana dendiği zaman ben bir şey hissetmiyorum ama onun için ne duygular taşır bilemezsiniz. Kalkıp biri pis Türk, pis Kürt dese herhalde kıyamet kopardı. Herhalde ikisi de aynı duygu. Emre mutlaka tedavi görmeli. Zokora kırmızı kart görseydi kimse itiraz etmezdi. Ama kırmızı olayı değil, zenci olayı çözülmeli. Federasyon gereken cezayı önceden verseydi, böyle olmazdı. Zaten kendisi de UEFA’ye gitti. PFDK Emre’ye 2 maç veriyor sonra zorla 3 oluyor. Sinirliysen futbol oynamayacaksın, benim ona tavsiyem mutlaka tedavi olsun.” şeklinde beyanda bulunmuştur.

4. Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri ŞENER’in müvekkilim Emre BELÖZOĞLU’na yönelik tehdit ve hakaret içeren, kışkırtan ve toplumu suç işlemeye tahrik eden söylemleri aslında daha önceden başlamıştır.

19 Nisan’da TRT-3 te yayınlanan Basın Tribünü adlı programda “Ben kimsenin ceza almasından hoşnut olan bir insan değilim; fakat yaptığı ırkçılık adına söylemler hoş değil” ve yine aynı programda Futbol Federasyonu Disiplin Kurulunca müvekkilim Emre BELÖZOĞLU’na verilen 2 maçlık cezanın azlığı konusunda eleştiri yaparken “Irkçılık ağır bir suçtur. Emre’nin futbol hayatı bitmeliydi. Belçika ile oynadığımız milli maç sonrası beni dövmek için uçağın kapısında beklemiş. Bu ahlaktaki birine böyle bir ceza veren disiplin kurulunun ahlakından şüphe duyarım. Biraz ağır oldu değil mi?” demek suretiyle müvekkilime hakaretler yağdırmış ve sonunda da müvekkilim ve futbol federasyonu disiplin kurulu üyeleri için söylediği sözlerin niteliğini fark etmiş olacak ki “biraz ağır oldu” demiştir.

5. Son olarak 10.05.2012 tarihinde TRT 3-Spor kanalında yayınlanan Basın Tribünü isimli programa telefon ile bağlanan Sadri ŞENER, “soyunma odasına indiğimde Emre’yi bulabilseydim çok kötü şeyler olacaktı” diyerek Emre’ye karşı olan kin ve nefretini bir kez daha ortaya koymuştur.

B. AÇIKLAMALAR:

1. Müvekkil Emre BELÖZOĞLU Türkiye’nin en tanınmış ve kariyerli futbolcularından biri olup, Türkiye Süper Ligi’nin önde gelen futbol kulüplerinde ve yurtdışında futbol oynamış, milli takımın yıllarca kaptanlığını yapmış olan, hâlihazırda da Fenerbahçe Futbol Takımının kaptanı ve Milli Takımın önemli oyuncularından birisidir.

2. Şikayet olunan Sadri ŞENER ise uzun yıllardır Türk Futbolunun içerisinde olan ve halen Trabzonspor Kulübü Başkanı bir işadamıdır.

HAKARET SUÇU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZ:

1. Öncelikle belirtmek gerekir ki; Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığıdır. Bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Bir kişiye izafeten söylenen sözün veya bulunulan davranışın o kişiyi küçük düşürücü nitelikte olup olmadığını tayin ederken, toplumda hakim olan telakkileri, örf ve adetleri göz önünde bulundurmak gerekir.

2. İnsan kişiliği, maddi ve manevi varlıklardan oluşur. İnsanın maddi varlığı adam öldürme, yaralama vs. suçlarla korunurken, manevi varlığı da şerefe karşı suçlarla korunur. Hakaret suçu da 5237 Sayılı TCK da Özel Hükümler başlığı altında, Kişilere Karşı Suçlar kısmının “Şerefe Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiştir. Şerefe karşı suçlar, kişinin manevi varlığına yönelik saldırıları önlemeye, şeref hakkını korumaya yönelik suçlardır.

3. Şerefin subjektif yansıması, bireyin kendi nitelikleri, özellikleri ve meziyetleri hakkında yapmış olduğu değerlendirme ve düşüncesi; şerefin objektif yansıması ise, başkalarının o kişi hakkındaki düşünceleri, değerlendirmeleri ve bireyin toplumda sağladığı itibardan ibarettir. (Toroslu, Ceza Hukuku Özel Kısım sh.99) Yargıtay’ın benimsediği karma görüşe göre; şeref karma bir hukuksal yarar olup, gerek bir insanın kendisine karşı beslediği içsel değeri ve gerekse başkalarının gözündeki değerini ihtiva etmektedir. (Tezcan/Erdem/Önok, Teorik ve Pratik Ceza Hukuku sh. 413-414) Hakaret suçu kişiye somut bir olgu veya fiil isnat edilmesi ile oluşabileceği gibi, kişiyi herhangi bir olayla irtibatlandırmadan, soyut olarak yakıştırmalarda bulunulması hâlinde de oluşur.

4. Yukarıdaki açıklamalar ışığında suça konu olayı incelediğimizde; şikayet olunan Sadri ŞENER’in müvekkilimin şahsına yönelik “Irkçı, Maçkalılar düzgün olur, Maçkalı bir insanın evladı böyle olmaz, Maçka’dan böyle adam çıkmaz, Emre mutlaka tedavi görmeli” gibi sözlerinin müvekkilimim manevi varlığına yönelik, onu küçük düşürmeye matuf, şeref, haysiyet ve toplum içindeki saygınlığını ve itibarını hedef alan 5237 Sayılı kanunun 125 nci maddesi manasında “Hakaret” olduğu ve Hakaret suçuna vücut verdiği her türlü izahtan varestedir.

5. Şikayet olunan Sadri ŞENER müvekkilime yönelik küçük düşürücü bu sözlerini televizyon gibi kitle iletişim aleti vasıtasıyla tüm izleyicilerle paylaştığından hakaret suçunu alenen işlemiştir. Bu husus maddenin dördüncü fıkrasında düzenlenmiş olup, hakaret suçunun nitelikli şekli olarak kabul edilmiştir. Aleniyet için aranan temel ölçüt, fiilin, gerçekleştiği koşullar itibarıyla belirli olmayan ve birden fazla kişiler tarafından algılanabilir olmasıdır. Olayda da bu hakaretler yüzbinlerce televizyon izleyicisi ve gazete ve internet okuyucusu tarafından algılanmıştır. Bu haliyle yakınılan tarafından müvekkilime yönelik hakaret suçunun alenen işlendiği de açıktır.

TEHDİT SUÇU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZ:

1. Tehdit suçu TCK’da Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde yer almakta olup, bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişinin cezalandırılması öngörülmüştür.

2. “Tehdit fiili, kişinin ruh dinginliğini bozan, iç huzurunu, bilinç ve irade özgürlüğünü ihlal eden bir olgudur. Tehdit, hürriyete karşı bir suçtur. Kişi hürriyeti ve güvenliği, kaynağını anayasadan almaktadır. Fiilin mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli, yeterli ve uygun olması gerekir. Ayrıca tehdidin somut olayda muhatap üzerinde etkili olması şart değildir. Bu nedenle mağdurun korkup korkmadığının araştırılması gerekmez. Tehdit suçunun manevi öğesi genel kasttan ibaret olup suçun yasal tanımındaki unsurlarının bilerek ve istenerek işlenmesini ifade eder. Olayda tasarlamanın varlığı aranmadığı gibi, saikin de önemi yoktur.”

2. Maddi olayda da Sadri ŞENER “Sorardım sen nasıl buradan böyle çıktın’ diye. Biraz itidalli olsun, sert bir kayaya çarpabilir. Bir kulüp başkanına el kol hareketleri yanlış şeylerdir. Sonra ağır ceza öder. Kulüp başkanına parmak sallamak, ırkçılık kadar ağır bir suçtur” demek suretiyle müvekkilimin ruh dinginliğini bozduğu, iç huzurunu, bilinç ve irade özgürlüğünü ihlal ettiği ve sarf ettiği sözlerin TCK 106 ncı maddesinde düzenlenen Tehdit suçunu oluşturduğu her türlü izahtan varestedir.

SUÇ İŞLEMEYE TAHRİK SUÇU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZ:

1. Trabzonspor Başkanı Sadri ŞENER, Müvekkilim Emre BELÖZOĞLU ile Trabzonspor futbolcusu Zokora arasında yaşanan ve günlerce kamuoyunu meşgul ettikten sonra müvekkilimin hakaret gerekçesiyle 3 maç ceza almasıyla neticelenen süreçte, çeşitli televizyon programlarına katılarak müvekkilim ile ilgili iddialarda bulunmuş, müvekkilimin Belçika ile oynanan bir maçtan sonra kendisini dövmeye çalıştığını dahi iddia ederek Trabzonspor seyircisini müvekkilime karşı kışkırtmış ve toplumu suç işlemek amacıyla tahrik etmiştir.

2. Sadri ŞENER’in 20 Nisan 2012 günü TRT Spor’a çıkıp 3 Haziran 2011’de olduğu iddia edilen eylemlerle ilgili olarak olaydan yaklaşık 10 ay sonra olayı gündeme taşıyarak Trabzonspor taraftarına hedef göstermiştir. Trabzonspor maçından önce iddia olunan olayı gündeme getirmesi son derece manidardır.

3. Koskoca Trabzonspor Başkanının, Emre’yi haşlamak, terbiye etmek için locasından çıkıp soyunma odalarının koridoruna kadar gitmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Bir futbolcuyu hedef göstermek, ona terbiye dersi vermek ve hatta korner kullanmasını bile polemik ve tahrik unsuru olarak kullanması Trabzonspor gibi köklü ve saygın büyük bir camianın başkanın hareket tarzı ile bağdaşmamaktadır.

4.Tüm bunların sonucunda oynanan müsabaka boyunca Trabzonspor seyircisi müvekkilime küfür ve hakaret etmiş, tribünlere her yaklaştığında üzerine yabancı madde yağdırmıştır. Müvekkilim Emre’nin daha müsabakanın 9. dakikasından itibaren ne yerde ne de ayakta yemediği tekme, küfür kalmamıştır. Bu kapsamda Sadri ŞENER’in TCK Madde 214’de düzenlenen Suç işlemeye tahrik eylemini gerçekleştirdiği izahtan varestedir.

5. Bu kapsamda Sadri Şener’in bazı yazılı ve görsel medya vasıtalarında çıkan söylemleri ve yaptığı yorumlardan bazıları şöyledir;

-‘’Emre Belçika milli takımı ile 2011 de oynadığımız maç sonrası beni dövmek için uçağın kapısında bekledi .’’

-‘’Emre parmağı ile işaret ederek beni tahrik etti ve ben locamdan ayrılıp ona terbiyeli olmasını söylemek için aşağıya indim.’’

-‘’Her kornere Emre gidiyor. Nedir yani bu şimdi? Ona öyle talimat verildi. Neden? Kafasına bir şeyler atılsın diye…’’

-‘’Maçka’dan kültürlü ve okumuşlar çıkar Emre Maçka’ya yakışmıyor’’

6. Müvekkilim Emre BELÖZOĞLU, Trabzonspor Başkanı Sadri ŞENER’in her ortamda kendisini suçlaması ve hali hazırda devam eden hakaret tehdit ve taraftarını kışkırtan ve suç işlemeye tahrik eden söylemleri nedeniyle HALEN CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE ETMEKTEDİR.

6222 SAYILI KANUNA MUHALEFET SUÇU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZ:

1. Tüm bunların yanında yukarıda söz edilen tüm eylem ve söylemleri göz önünde tutulduğunda Sadri ŞENER’in 6222 Sayılı Kanun 22. maddesine muhalefet ettiği de maddi bir gerçektir. Anılan kanunun Şiddete neden olabilecek açıklamalar başlığı altında düzenlenen 22 nci maddesinde:

“(1) Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beşbin Türk Lirasından ellibin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

(2) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin spor kulübü veya federasyon yöneticileri tarafından işlenmesi halinde, birinci fıkra hükmüne göre verilecek ceza beş katına kadar artırılır.” şeklinde düzenlenmiştir.

2. Sadri ŞENER’in söz edilen tüm eylem ve söylemleri göz önünde tutulduğunda ve Spor Toto Süper Final mücadelelerinin sergilendiği 06.05.2012 tarihinde Trabzonspor’un Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda Fenerbahçe’ye 3-1 mağlup olduğu müsabaka da yaşanan şiddet ve sportmenlik dışı davranışların sorumlularından en önemlisinin Sadri ŞENER olduğundan şüphe yoktur.

3. Keza Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun 10.05.2012 tarih ve 113 sayılı toplantısında TRABZONSPOR ve SADRİ ŞENER ile almış olduğu kararlar bunun en açık delilleridir. PDFK;

a. TRABZONSPOR A.Ş.’nin, 06.05.2012 tarihinde oynanan TRABZONSPOR A.Ş.-FENERBAHÇE A.Ş. Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle takdiren 30.000.-TL Para Cezası ile cezalandırılmasına,

b. Aynı müsabakada TRABZONSPOR A.Ş.’nin, taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle takdiren 4 Resmi Müsabakayı Kendi Sahasında Seyircisiz Oynama Cezası ile cezalandırılmasına,

c.Aynı müsabakada TRABZONSPOR A.Ş. başkanı SADRİ ŞENER’in, rakip takım sporcusuna yönelik sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle takdiren 15 Gün Hak Mahrumiyeti ve 15.000.-TL Para Cezası ile cezalandırılmasına, karar vermiştir.

DİĞER BEYAN VE AÇIKLAMALARIMIZ:

1. Son dönemde müvekkilimin kendisi hakkında en ufak bir beyanatı, açıklaması ya da eylemi olmamasına rağmen ortada bir neden yokken, ülkenin en seçkin ve kariyerli futbolcusu olan müvekkil Emre BELÖZOĞLU’ nun manevi varlığına yönelik, onu küçük düşürmeye matuf, şeref, haysiyet ve toplum içindeki saygınlığını hedef alan sözlerle müvekkilime hakaret eden, bununla da yetinmeyip müvekkilimi tehdit eden, topluma hedef gösterip toplumu suç işlemeye tahrik edici söz ve davranışlarda bulunan Sadri ŞENER’in cezalandırılması için dava açılmasını, bu şahsın yapmış olduğu eylemlerinin yazılı ve görsel basın yoluyla yapılması ile aleniyet unsurunun gerçekleştiğinin ve eylemlerin nitelikli halinin işlendiğinin göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz.

2. Yukarıda izah edilen nedenlerle, müvekkilime yazılı ve görsel basın yoluyla defalarca hakaret ve tehdit ve topluma hedef gösterip toplumu suç işlemeye tahrik edici içerikli sözler söyleyen Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri ŞENER’den şikâyetçi olduğumuzu ve uzlaşmak istemediğimizi bilgilerinize sunarız.

C. YASAL NEDENLER: TCK Md.125, 106, 214 ve 6222 Sayılı Kanunun 22 nci maddesi ile ilgili yasa maddeleri

D. HUKUKİ DELİLLER: Yazılı ve görsel basında yer alan konuşma ve haberler ve ilgili yasal deliller.

E. SONUÇ VE İSTEM:

Açıklanan nedenler ile müvekkilim Emre BELÖZOĞLU’na hakaret edip söven, tehdit edip hedef gösterip toplumu suç işlemeye tahrik eden, 6222 sayılı kanunun 22 nci maddesine muhalefet eden Sadri ŞENER hakkında eylemlerine uyan TCK.’nun 125,106 ve 214 ncü maddesi ile diğer ilgili maddeleri ve 6222 sayılı kanunun 22 nci maddesi uyarınca cezalandırılması için KAMU DAVASI AÇILMASINI talep ederiz. 11.05.2012

Kaynak: Eurosport

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu