RöportajlarDünyaFulya DosyasıFutbolGündem

Hürser Tekinoktay’dan Hollanda-Arjantin ve Brezilya-Almanya Değerlendirmesi

Hürser Tekinoktay, 7-1'lik Almanya - Brezilya karşılaşmasıyla Hollanda - Arjantin maçını masaya yatırdı.

Beşiktaş Kongre üyesi , Türk Futbolunun deneyimli teknik adamı ve NationalTurk yorumcusu Hürser Tekinoktay, 7-1’lik Almanya – Brezilya karşılaşmasıyla Hollanda – Arjantin maçını masaya yatırdı.

NationalTurk’un Haberine Göre ;

1)Almanya 7-1’lik tarihi bir skorlar maçı kazandı, nasıl değerlendirebiliriz?

Sanırım Löw dahil kimsenin beklemediği bir skor ve maç oldu. Turnuvaya ve maça daha iyi hazırlanan taraf Almanya idi…

Almanlar sporda iyi çalışmanın daha az çalışana karşı üstünlük kuracağını bir kez daha göstermiş oldular. Hem alman sporcular hem teknik adamları Brezilyalı rakiplerine karşı turnuvaya ve maça daha iyi ve gerçekçi hazırlandıkları bu maçta açıkça ortaya çıkmış oldu.

Özellikle bir önceki söyleşimizde Brezilya takımı maçlarını kazanırken de Fred örneğini göstererek bunu ifade etmiştim.

2)Brezilyada Scolari hedef tahtasında, özellikle seçtiği 11’ler eleştiriliyor.Sizce bu hezimette Scolarinin payı nedir?
Scolari Fred ve Joe’nun ağır oluşlarına karşı pasif ve alternatifsiz bir oyun planı içindeydi. Ve bundan da turnuva boyunca yaptığı hamleler ile kurtulamadı.
Neymar’ın olmayışıyla rakip kaleye hücüm edemeyeceğini sadece Neymar’ın beklenmeyen sakatlığı başına gelince anladı. Ve maçtan önce takım olarak hucum etmeyi düşündüğü maçın başlamasıyla birlikte tüm takımın komple ve kontrolsüz olarak atağa çıkmasıyla ortaya çıktı.

Brezilya iyi başladı gibi gözükse de Almanlar ilk kontra atağında ciddi geleceğiz sinyalini verdi ve nitekim bundan sonra karşı kaleye her hızlı atak gol ile sonuçlandı. Özellikle 23-26 dakikalar arasında 3 gol birden 23-29 arası toplamda 4 gol yediler.

Tabi takım olarak toptan kontrolsüz atak planları ve düzenler aşırı motivasyon ile de aleyhlerine iyice ağırlaştı.
Sonuç olarak başta Fredi Maicon ve Joe olmak üzere bireysel olarak kötü hazırlandıkları bu turnuvada teknik sorumlu olan Scolari hem kadro oluşturma hem ilk 11 seçimi, hem turnuva hem de maç stratejileri ile bu işin tabiki baş sorumlusu idi. Sonuçta maça ve turnuvaya daha iyi hazırlanabilirdi.En basiti maçı maçtan önce kafasında oynamış olsaydı karşı kaleye bu şekilde gitmenin başka alternatiflerini düşünebilirdi.

Ayrıca takım kaptanı Silva ve Neymar yok iken savunmada Alves yerine yine fazla kilosu bulunan Maicon’u sağ savunmacı olarak sahaya sürmesi bana göre en büyük hatasıydı.Takımda 2 zorunlu değişiklik varken bir de sizin Alves / Maicon değişikliği yerine Neymar/ Maicon değişikliğini yapabilirdi. Dolayısla hem Maicon’un ileri çıkışlarında ki etkili idi, diri kalmasını sapğlar hem de karşı atak yemeği önleyebilirdi. Tabi bu alternatiflerden sadece bir tanesi ama kaptan Silva’nın oynamadığı yerde Luiz’in yanına Dante’yi sahaya sürüyorsanız, Alves’i oturtup Maicon’un sahaya sürülmesi de  büyük hata olacaktı ve oldu.

3)Neymarın olmaması maçı nasıl etkiledi, Neymar olsaydı sizce yine bu skor olabilirmiydi?
-Neymar yukarıda bahsettiğim şekli ile Brezilya için önemli bir oyuncuydu. Kamerun maçında hakemlerin ve komitenin yıldız futbolcuları korumaya almadıkları anlaşılmıştı. Ve bundan en çok futbolseverler, Neymar ve Brezilya zararlı çıktı. sürekli kasti faul yapılan ve hatta yapanların itiraf ettikleri durumda bile bir ihtar cezası bile almamaları turnuvanın en büyük skandalıydı.
Yıldız oyuncuya resmen şiddet vardı. Ve sonuçta omurgası kendisini koruma şansı yokken göz göre kırıldı. Bana göre Neymar ve Brezilyanın sponsorlarının bunun hesabını Fifa’ya sormaları lazım .

4)Almanya finale çıktı,sizce Almanya’nın finalde şansı nedir,olası bir Almanya-Arjantin veya Almanya-Hollanda eşleşmesinde panzerlerin şansını nasıl değerlendirebilriz?

Holllanda ile Almanya’nın Finali oynaması tarihe geçecek bir sansasyon daha olabilir.

5)Kosta Rica maçında Luis Van Gaal’in 120+1’de kaleye Tim Krul’u alması taktik anlamda nasıl değerlendirilebiliriz?
– Bana göre müthişti  Antrenör yıllarımda dediğim ve kayıtlara geçen bir söz olan ;

”Antrenörün bir maça katkısı sadece yüzde 10 olur diye bir söz vardır.
Ama unutulan; yüzde 90’lık kısmın bazen bir maçı kazanmaya yetmeyeceğidir!

Sözünün doğru olduğunu Luis Van Gaal adeta ispatladı…

 

6)Di Maria geçen maçta sakatlandı, Arjantin için Messi’nin eline bakıyor yorumları hakim, Hollanda’da Kosta Rica maçında 120 dakikada gol bulamadı. Olası bir Messi- Robben maçı olur mu? Arjantin – Hollanda maçı  öncesi neler söyleyebiliriz?

Bu yarı final kesinlikle olası Robben ve Messi maçı olabilir.Özellikle burada sansasyonel bir durum var.Amerika kıtasında daha önce oynanılan bütün Dünya Kupalarını Latin Amerikalı ülkeler kazandılar.Eğer ki Hollanda – Arjantin maçının galibi Hollanda olursa, Amerika kıtasında daha önce karşılaşılmayan bir durum ortaya çıkacak.

Olası bir Hollanda – Almanya finali, Amerika kıtasında oynanılan ve bir Avrupa takımının kupayı alacağının kesin sonucudur.Diğer yandan Arjantin finale çıkar ve kupayı alırsa, Amerika kıtasında oynanılan ve kupayı kucaklayan Latin Amerika takımı geleneği aynen devam edecek, fakat Hollanda’nın çıkması durumunda Amerika kıtasında ilk defa bir Avrupa takımı kupayla kucaklaşmış olacağınıda belirtmek isterim.

Kaynak : NationalTurk.Com

Hürser Tekinoktay: Dürüstlük Beşiktaş’ı yönetmek için ilk prensip olmalı. 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu