Gündem

Putlaştırılmış Metin Oktay

Ölen insanlarımızı anma şeklimiz, sanırım metot olarak bize has özellikler taşımaktadır.

Ölenlerin anma töreninin mezar başında yapılması ve katılan sayısının her yıl istikrarlı bir şekilde azalması bu duruma örnek verilebilir. İşin özüne baktığımızda; ölen kişinin toplum üzerinde yarattığı etkilerin gözden kaçırılarak şekillerle uğraşılması ne ölen kişiyi anlamamıza yardımcı olmakta ne de törene bir anlam katmaktadır.

Metin Oktay sadece gol kralı mı?

Taçsız kral mı?

Sadece santrafor mu?

Yoksa bir insan mı?

George Best ve Bobby Charlton, İngiliz ve dünya vatandaşları için ne ifade ediyorsa, Metin Oktay’ın anlamı da Türkiye ve dünya için o olmalıdır. Burada tartışılması gereken, bu etkinin oluşamama sebepleridir.

Ben yıllardır Metin Oktay hakkında herhangi bir bilimsel araştırma, panel veya sempozyum yapıldığına şahit olmadım.

Galatasaray Kulübünde de mezar başı anma törenlerinin dışında Metin Oktay’ın sporcu ve sosyal taraflarını anlatan detaylı bir çalışması olmadığını, hatta buna öncülük etme gibi bir kaygı taşımadıkları hissiyatı oluşmuştur.

Galatasaray camiasının okullu olma özelliğinin bu konuda ciddi bir ironi teşkil ettiğini belirtmek isterim.

Metin Oktay’ın Türkiye ve dünya futbolları ile ilgili düşüncelerini, futbolun içerik olarak ne olduğunu ve olması gerektiğine dair yorumlarını, gol atama hazını, golün bir santrafor için ne ifade ettiğini, takım olma nedenlerini ve kendini bu sürecin neresine koyduğunu kısacası futbolu anlatmasını isterdim.

Metin Oktay’ın sporculuk kariyerinde en üst noktada olduğu zaman, Türkiye’yi ve dünyayı algılamasıyla ilgili düşüncelerini, demokrasi algısını, özgürlük anlayışını, bir erkek olarak kadına bakışını bilmek isterdim.

Yani, Metin Oktay bir insan… Sadece futbolcu değildi.

Türkiye’deki yeni nesle Metin Oktay’ı sadece gol kralı olarak tanıtıp, bir insan olarak ne olduğunun altını dolduramazsak, unutulmasını kaçınılmaz olur.

Metin Oktay bir isimden ve mezar taşından ibaret değildir.

Müslüm Gülhan

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu