DünyaFutbolGündem

Kısa bir Dünya Kupası tarihi

2010 Dünya Kupasına daha 164 gün gibi bir süre var. Bu süre ne kadar uzun gibi görünse de göz açıp kapayıncaya kadar geçeceğini hepimiz biliyoruz.

2 sene önce yaşadığımız Avrupa Kupası heyecanını bu sene de Milli Takımımızla beraber Dünya Kupası’nda yaşamak isterdik ama maalesef bu Dünya Kupası’nda ülkemiz yer alamayacak. Önce Dünya Kupası tarihine şöyle bir göz atalım.

İlk Dünya Kupası 1930 yılında Uruguay’da düzenlendi. Ev sahibi Uruguay finalde Arjantin’i yenerek ilk kupaya uzandı. Kupanın gol kralı 8 golle Arjantinli Guillermo Stabile oldu. Bu kupanın en ilginç istatiği ise yarı finalde Uruguay ve Arjantin rakipleri olan Yugoslavya ve ABD’yi 6-1lik skorlarla elediler.

Bundan sonra 4 yılda bir düzenlenmeye devam edildi ve 1934 ve 1938 yıllarında İtalya üst üste 2 kere bu kupayı müzesine götürdü. 1934’te gol kralı sadece 5 gol atan Çekoslovakyalı Nejedly olurken 1938 yılında gol krallığına Brezilyalı Leonidas 7 gol atarak ulaştı. Bu tarihten sonra 2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle doğal olarak futbola da ara verilmek zorunda kalındı.

Bir sonraki Dünya Kupası 1950 yılında Brezilya’nın ev sahipliğinde düzenlendi. Finalde ev sahibi Brezilya ilk Dünya Kupası şampiyonu Uruguay’a 2-1 kaybederek taraftarlarını hüsrana uğrattı. Bu yıl 8 gol atan Brezilyalı Ademir gol krallığına ulaştı. Bu yıl ilk defa Dünya Kupası finallerinde oynamaya hak kazanan ülkemiz turnuva daha başlamadan çekilmek zorunda kaldı.

1954 ve 1958 yıllarında kupa Avrupa’da düzenlendi. 1954 yılında kupayı Milli Takımımızla aynı grupta bulunan Batı Almanya yine bizimle aynı gruptan Macaristan’ı finalde 2-0 dan geri gelip 3-2 kazanarak bu büyük gurura ulaştı.

Milli Takımımız çok şansız bir gruba düşmesine karşın grupta Kore’yi 7-0 yenerek büyük sükse yapmıştır. Bu yıl gol krallığında bir rekor kırıldı ve 11 gol atan Macar Kocsis gol kralı oldu. Milli Takımımızdan Burhan Sargın ve Suat Mamat 3er gol atarak takımımızın en golcü 2 oyuncusu olmuştur.

1958 Dünya Kupası İsveç’te düzenlendi ve ev sahibi ekip inanılmaz bir başarıyla finale kadar yükseldi fakat finalde Peleli Brezilya ev sahibi ekibi 5-2 yenerek kupayı kaldırdı. Ve bu başarılı Brezilya takımının ilk kupası oldu. 13 gol atan Fransız Fontaine gol krallığına ulaştı. 18 yaşındaki Pele bu kupada 6 gol atmayı başardı. 1962 Dünya Kupası’na Şili ev sahipliği yaptı ve kupayı Brezilya finalde Çekoslovakya’yı yenerek kazandı. Bu Dünya Kupası’nın en ilginç özelliği ise gol krallığı tablosunda yaşandı.

6 oyuncu 4 gol atarak bu Dünya Kupası’nın gol kralı oldu. 1966 yılında kupaya İngiltere ev sahipliği yaptı ve kupanın ülkeyi terk etmesine izin vermeyerek finalde Batı Almanya’yı uzatmalarda 4-2 yendi. Final maçının yıldızı İngiliz Hurst oldu ve maçta tam 3 gol attı. Dünya Kupası’nın gol kralı ise 9 gol ile Portekizli Eusebio oldu.

Meksika 70 en meşhur dünya kupalarından biridir. Finalde Brezilya’nın İtalya’yı 4-1 yenmesi büyük sükse oluşturdu. Kupanın gol kralı 10 gol ile Gerd Müller oldu. Kupa’nın maçı olarak yarı finaldeki İtalya’nın Batı Almanya’yı 4-3 yendiği maç gösterebiliriz. 90. dakikaya kadar İtalya’nın 1-0 üstünlüğü ile devam ederken 90’da Almanya eşitliği yakaladı ve ondan sonra uzatma bölümünde üstünlüğü ele geçirdi. Fakat İtalya pes etmedi ve 98. ve 104. dakikalarda gol bulup maçı 3-2ye getirdi. Dakika 110 da Müller ile Almanya tekrar eşitliği sağladı fakat İtalya bu eşitliği çok çabuk bozdu ve 111. dakikada bu gole cevap verdi ve üstünlüğü tekrar ele geçirdiler ve maç bu skor ile sona erdi.

90 ile 111. dakikalar arasında 6 gol olması bu maçın kupanın maçı olması için yeter de artar bile. 1970 yılında yarı finalde elenen Batı Almanya bu sefer evinde düzenlediği turnuvada kupayı bırakmadı. Finalde Hollanda’yı 2-1 yenerek kupayı ülkede bıraktırdı. Dünya Kupasının 2 büyük özelliği vardı. Doğu Almanya kupaya ilk defa katılıyordu ve onca siyasi duruma rağmen Batı Almanya ile aynı gruptaydı. Diğer özellik ise final maçında Almanya 1-0 geriden gelip maçı 2-1 alırken maçta Hollanda ve Batı Almanya 1er golü penaltıdan buldu. Gol kralı ise Polonyalı Lato oldu. 1978 Dünya Kupası Arjantin’de düzenlendi ve ev sahibi ülke kupayı tarihinde ilk kez kazandı. Finalde yine Hollanda makûs talihini yenemedi ve 2.lik ile yetinmek zorunda kaldı. Arjantin final maçını 3-1 kazandı ve kupanın gol kralı Arjantinli Kempes bu maçta 2 gol kaydetti.

1982 İspanya Dünya Kupası çok zorlu maçlara sahne oldu. 2 kez Dünya Kupasını kazanmış olan İtalya finalde Batı Almanya’yı 3-1 yenerek kupayı 3. Kez müzesine götürdü. Kupanın 6 gollü gol kralı Rossi final maçında takımının ilk golünü kaydetti. Turnuvanın en güzel maçı ise yarı finalde Batı Almanya ve Fransa arasındaydı. Normal süresi 1-1 biten maç uzatmalarda gol düellosuna sahne oldu. 92 ve 98 de 2 gol atan Fransa maçı birden 3-1e getirmeyi başardı fakat pes etmeyen Batı Almanya 102 ve 108. dakikalarda atılan gollerle skoru 3-3 e getirdi ve maç böyle sona erdi.

Penaltılarda Fransa bir ara 3-2 öne geçmesine rağmen Didier Six (daha sonra Galatasaray’da oynayıp Türk vatandaşlığına geçmiş adı ise Dündar Siz olmuştur) ve Bossis’in kaçırdığı penaltılar yüzünden Batı Almanya’ya 5-4 boyun eğmiştir. Meksika 86 aynı Meksika 70 gibi olağan üstü maçlara ev sahipliği yaptı. Kupayı finalde Almanya’yı 3-2 yenen Arjantin kazanırken maç inanılmaz bir heyecana sahne oldu. 2-0 öne geçen Arjantin için her şey yolunda giderken 74 ve 80. dakikalarda 2 şok gol yiyerek maçın 2-2ye gelmesine sebep oldu. Herkes maçta neler olacak derken 83. dakikada Arjantin maçta tekrar öne geçti ve kupayı kazandı. Bu kupada çeyrek finalin 3 maçı penaltılarla sonuçlanması çok ilginç bir özellik olarak ön plana çıkmaktadır.

Kupanın gol kralı ise İngiliz Lineker olmuştur. İtalya 90 Almanya’nın bölünmüş olarak katıldığı son turnuvadır ve son turnuvalarında kupaya uzanmışlardır. Finalde Batı Almanya Arjantin’i Brehme’nin 85. dakikadaki penaltı golüyle geçti. Turnuvanın adamı gol kralı Schillaci olmuştur. Amerika 94 Brezilya takımının tekrar yükselişine sahne oldu. Finalde İtalya’yı penaltılarla yenen Brezilya 4. kez bu kupanın sahibi oldu. Turnuvanın gol kralı 6 şar gol ile Salenko ve Stoichkov olurken turnuvanın yıldızı Romario olarak seçildi. Fransa 98 yine ev sahibinin üstünlüğünü ortaya koydu.

Fransa tarihinde ilk kez Dünya Kupası’nı kazandı. Finalde Brezilya’yı 3-0 yenen Fransa bu gururu ilk defa yaşadı. Turnuvanın yıldızı Ronaldo olurken gol kralı 6 golle Suker oldu. 2002 yılında ilk defa 2 ülke ortak olarak Dünya Kupası düzenledi. Güney Kore ve Japonya’nın ev sahipliğini üstlendiği Dünya Kupası bizim için çok büyük önem taşıyordu. 48 yıl sonra ilk defa Dünya Kupasına katılan ülkemiz bu turnuvada 3. olarak çok büyük bir başarıya imza attı.

Yarı finalde Milli Takımımızı 1-0 yenen Brezilya finalde Almanya’yı 2-0 yenerek kupanın sahibi oldu. 3.lük 4.lük maçında Milli Takımımız Kore’yi 3-2 yenerek 3. oldu. Hakan Şükür bu maçta 1. dakikada gol atarken turnuvanın en hızlı golünü atan oyuncu unvanının sahibi oldu. Bu turnuvanın en iyi 11ine 3 Türk oyuncu girdi; Rüştü, Alpay ve Hakan Şükür. 8 golle Ronaldo turnuvanın en golcü ismi olurken Turnuvanın adamı Oliver Kahn seçildi. Son Dünya Kupası 2006 yılında Almanya’da düzenlendi. İtalya bu kupanın sahibi olurken finalde Fransa’yı normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla mağlup etmeyi başardı. 5 gol atan Klose en golcü oyuncu olurken turnuvanın adamı Zidane seçildi. Turnuvanın en ilginç maçı ise yarı finaldeki Almanya-İtalya maçıydı. Normal süresi 0-0 biten maçta uzatma dakikalarında sonuna gelmek üzereyken İtalya 119. ve 120. dakikalarda üst üste bulduğu 2 golle Almanya’yı kupanın dışına itmeyi başarmıştı.
Kupa tarihine kısa bir bakış atarak yazı dizimizin girişini yaptık. Böyle şah şahlı bir futbol şölenin 80.yılında takımımızı da bu turnuvada görmek isterdik ama maalesef bu mümkün olmadı. Önümüzde ki yaz diğer takımların bu büyük turnuvanın galibi olmak için canını dişine taktığını izleyeceğiz. İlerleyen yazılarımda bu takımları tek tek inceleyip takımlar hakkında siz okurlarımıza bilgi vereceğim. Bir sonraki yazımda A grubunun favorisi Fransa’yı inceleyip takımın kadrosu ve durumu hakkında sizlere geniş bilgi vereceğim.
Tekrar görüşmek dileğiyle…

BURAK DURAN / FUTBOLİSTAN

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu