FutbolGündem

Konyaspor’dan Türkiye Futbol Federasyonu’na ihtar!..

Konyaspor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu’na yarın yapılacak Olağanüstü Genel Kurul toplantısı öncesi noter aracılığıyla ihtar mektubu gönderdi.

Bank Asya 1. Lig’de mücadele eden Konyaspor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF), haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesinin ele alınacağı yarınki olağanüstü genel kurul toplantısı öncesi, noter aracılığıyla ihtar mektubu gönderdi.

Konyaspor Yönetim Kurulu imzasıyla gönderilen ihtarnamede, 2010-2011 futbol sezonunda yaşandığı iddia edilen şike ve teşvik suçlarına ilişkin iddianamenin, ilgili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlandığı ve mahkemede kabul edildiği hatırlatıldı.

Mahkeme tarafından iddianamenin kabul edilmesiyle dosya üzerindeki gizlilik kararının da kalktığı belirtilen ihtarnamede, ayrıca TFF Etik Kurulu tarafından konuyla ilgili rapor hazırlandığı ve TFF Yönetim Kurulu’na sunulduğu anımsatıldı.

Konyaspor’dan TFF’ye gönderilen ihtarname şöyle;

Türkiye Futbol Federasyonu, Futbol Disiplin Talimatını değiştirmek istemekle idare hukuk anlamında yetki gasbı yapmakta ve eski tabirle ‘ihsası rey’, yani konu hakkındaki kararını da açıklamaktadır” görüşüne yer verilen ihtarnamede, ”Bilindiği üzere TFF Yönetim Kurulu, küme düşme kararı verme yetkisini Disiplin Kurulu’na devretmiştir. Etik Kurulu ise ek klasörlerin de gelmesiyle raporunu hazırlamaya devam etmektedir.

Yani Futbol Federasyonu’nun ilgili kurullarının çalışması devam etmektedir. Yönetim Kurulu ise disiplin talimatında değişiklik yaparak cezaları azaltma gayreti içine girerek, adı geçen kişi ve kuruluşların şike ve teşvik suçunu işlediklerini zımni olarak kabul etmektedir. İşte bu kabul hem yetki aşımıdır, ham de ihsası reydir. Yönetim Kurulunun bu tavrının hukuken kabul edilmesi mümkün değildir.

Eğer ki futbolumuzun geleceğini kurtarma adına 2010-2011 sezonu evrensel hukuk kurallarının dışına çıkılarak mağduriyetler giderilecekse, kesinlikle bu mağdurların içinde ligden düşen takımların da yer alması gerekmektedir. Tamamlanmış bir ligden 6 ay sonra geriye dönük olarak disiplin talimatında değişiklik yapmak, evrensel hukuk kuralı ile bağdaşamaz.

TFF’YE UYARILAR

Etik Kurulu raporunun 2010-2011 sezonunda yapılan eylem ve fillerin futbol disiplin talimatının 58. maddesinin ihlalini açıkça ortaya koyduğu belirtilen ihtarnamede, TFF’ye şu uyarılar yapıldı;

– TFF’nin, 58. maddede hiçbir değişiklik yapılmadan aynen uygulandığı takdirde, küme düşürme olmadan puan silme uygulaması yapması mümkün değildir.

– Küme düşürme olmadan puan silme cezası uygulaması yapılması ve bu cezaların 2011-2012 sezonunda uygulanması durumunda, puanı silinen takımların şike iddiaları olan sezonda elde ettikleri sportif başarılar ve maddi gelirlerin geri alınması mümkün değildir.

– Puan silinen takımların 2010-2011 sezonunda elde ettikleri sportif başarılar ve maddi gelirleri el değiştirirse buna Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Şampiyonlar Ligi’ne katılmaması da dahil, bu lig sıralaması değişmiş anlamına gelir ki bu durumun da aynı sezonda ligden düşen takımlara da sıralamanın değiştiği yeni duruma göre ligde kalma hakkını vereceği aşikardır.

– Puan silme cezası uygulanır ise takımların disiplin talimatının 58. maddesini ihlal ettikleri TFF tarafından da tescillenmiş olacaktır. 58. madde aynen uygulanmış olursa puan silinen bu takımların tamamının küme düşürülmesi gerektiği kesindir.

– Puan silme cezası alan ve 2011-2012 sezonunda ligde yer alan takımların bu sezonda elde ettikleri tüm kazançlar haksız kazanç hükmündedir ve (d) maddesi gerekliliği ile bu haksız kazançları ligden düşen takımlara tazminat olarak ödemek yükümlülüğü altındadırlar.

Sonuç olarak 58. madde değiştirilmeden veya değiştirilerek puan silme cezası ve/veya 2010-2011 lig sezonu herhangi bir seviyesinde sıralama değişikliği yapılması durumunda Konyaspor Kulübü’nün Süper Lig’e alınması ve 2011-2012 sezonu yayın gelirleri kaybının tazminat olarak ödenmesi gereğini tarafınıza bildiririz. Aksi halde ilgili kişi ve kuruluşlar hakkında her türlü yargı yoluna müracaatla, zararımızın tazminini talep etme hakkımızı saklı tuttuğumuzu ihtar ederiz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu