FutbolGündem

MHK Başkanı Oğuz Sarvan; Hakemlerin deneyimi iki kat arttı

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, hakemlerin deneyimleri üç yıl öncesiyle karşılaştırıldığında, yaklaşık iki kat artarak 64.4’e ulaştığını belirtti.

MHK Başkanı Oğuz Sarvan şöyle devam etti; Bu sayının ideali 90-95 arasıdır. Sistemdeki ve kadrolardaki istikrar devam ettiği takdirde bu sezon sonunda 71.7, 2011-12 sezonu sonunda 86.2 ve tam iki yıl sonra bu zamanlar 93.5 olacaktır.

Tam Saha Dergisi’ne açıklamalarda bulunan MHK Başkanı Sarvan, “MHK olarak değerlendirme yapmamız gerektiğinde, en uygun yöntemin, hakemleri
daha önceki sezonlardaki performanslarıyla karşılaştırmak olduğunu görüyoruz” diyerek şöyle devam etti;

Bunu en objektif şekilde yapmanın yolu da gözlemci notlarını karşılaştırmaktır. Gözlemci notlarının standart olmadığı söylenebilir. Ancak son 3 yıldır aynı gözlemcilerin görev yaptığı, değerlendirme yöntemlerinde değişiklik olmadığı dikkate alınmalıdır. Bir başka deyişle, kullanılan terazi hatalı olabilir ama hepsi aynı teraziyle tartılıyor diyebiliriz. Gözlemci notlarının aynı zamanda kamuoyunun değerlendirmesiyle örtüştüğü de söylenebilir.

Haftalık not grafikleri incelendiğinde, gözlemci notlarının düşük olduğu haftalarda kulüplerin de fazla tepki gösterdiği, kamuoyunun da bu yönde yorum yaptığı hatırlanmaktadır. Son üç yılın ilk yarı haftalık not ortalamaları incelendiğinde, her yıl bir öncekine nazaran not ortalamasının yükseldiği gözlenmektedir.

MHK Başkanı Oğuz Sarvan; Hakemlerin deneyimleri 3 yıl öncesine göre iki kat arttı

Hakemlerin deneyimlerinin üç yıl öncesine iki kat arttığını vurgulayan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, sözlerini şöyle sürdürdü; Hakemlerin deneyimleri üç yıl öncesiyle karşılaştırıldığında, yaklaşık iki kat artarak 64.4’e ulaşmıştır. Bu sayının ideali 90-95 arasıdır. Sistemdeki ve kadrolardaki istikrar devam ettiği taktirde bu sezon sonunda 71.7, 2011-12 sezonu sonunda 86.2 ve tam iki yıl sonra bu zamanlar 93.5 olacaktır.

Aynı kadro, aldığı yoğun, etkili eğitim ile daha donanımlı hale gelmektedir. Bunların doğal sonucu olarak sahadaki performanslarının her geçen gün artması normal karşılanmalıdır. Hakemlerin performansıyla ilgili bir başka somut kriter uluslararası müsabakalarda aldıkları görevler ve UEFA sınıflandırmasındaki yerleridir.

Üç yıl önce 1. kategoride hakemimiz yoktu, 2. kategoride iki hakemimiz (Selçuk Dereli, Cüneyt Çakır), 3. kategoride üç hakemimiz (Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Hüseyin Göçek) ve 4. kategoride iki hakemimiz (Yunus Yıldırım, Halis Özkahya) vardı. Bugün ise 1. kategoride bir hakemimiz (Cüneyt Çakır), 2. kategoride üç hakemimiz (Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Hüseyin Göçek), 3. kategoride bir hakemimiz (Halis Özkahya), 4. kategoride iki hakemimiz (Yunus Yıldırım, Tolga Özkalfa) var.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu