FutbolGündem

Samet Aybaba; Beşiktaş teknik direktörü olmayı elbette çok isterim

Beşiktaş başkanlığına Fikret Orman’ın gelmesiyle birlikte adı teknik direktörlüğü için anılmaya başlayan Samet Aybaba, Radyospor’un sorularını yanıtladı. Gündem programına konuşan deneyimli teknik adam, “Ben Beşiktaş teknik direktörü olmayı elbette çok isterim” diyerek, Beşiktaş için bakın nasıl bir reçete yazdı.

Takımın başında teknik direktör varken teknik direktörlük konusunda konuşmam doğru olmaz. Ama Fikret Orman mazbatasını aldıktan sonra mutlaka oturur resmi olarak konuşuruz. Beşiktaş benim takımım, kaptanlık yaptım. Elbette Beşiktaş teknik direktörü olmayı çok isterim. Ancak şuanda idari yapılanmayla beraber teknik yapılanma yapılmazsa; Beşiktaş bunun altından kalkamaz. Sadece Samet Aybaba’nın gelmesi yetmez. Bizim içimizden arkadaşlarımızın da bu organizasyonun içine katılıp bir ekip oluşturması gerekir.

KİŞİSEL KAPRİS YAPILACAK BİR DÖNEM DEĞİL

Futbolun patronu sadece teknik direktördür. Bizim ülkemizde sistem böyle. Futbol şube sorumlusunu yönetim belirler; benim için fark etmez. Kişisel kaprisler yapılacak bir dönem değil. Herkes bir şeyleri daha iyi yapmaya çalışırsa bu kaos ortamından çıkılır. Bunun dışında o gelsin, bu gelsin diyen, ve bu konuda ısrar eden Beşiktaşlı değildir.

İŞE YARAMAYAN OYUNCULAR ACİL YOLLANMALIDIR

Mevcut kadroda bütçe daralmasına gidilmeli. Ama takım içinde faydalı oyuncular kalmalı. İşe yaramayan kim varsa acil yollanmalıdır. Mesela bence Beşiktaş’ın en faydalı oyuncusu Fernandes’tir. Quaresma ile de oturup konuşulur duruma bakılır. Alt yapı Türkiye’de her zaman söylenir, konuşulur ama asla uygulanmaz. Çok çabuk bir şekilde alt yapı oluşturulmalı ve yukarıya oyuncu kazandırılmalıdır. Avrupa’da bonservis ücreti ödemeden alabileceğiniz kalifiye ve iyi oyuncular var. Bank Asya ya da 2.lig ten bir pilot takım alarak bunun uygulamasını yaparak orada arada kalmış oyuncuları yetiştirmek lazım.

SCOUT EKİBİ KURULMALI; RIDVAN VE SERGEN’LE DE OTURUP KONUŞURUZ

Bunun dışında Beşiktaş tüm bunları, kendi içinden çıkmış, bu işten başka bir iş düşünmeyecek bir topluluğu bir araya getirerek yapmalıdır. Ben, Scout ekibinin 3 ya da 6 ay yurt dışında kalması ikamet etmesi gerektiğini düşünüyorum. Önden bir kişinin giderek gözlem değerlendirme yapması, daha sonra da diğer arkadaşın gidip aynı isimleri gözlemlemesi lazım, diyorum. En son teknik direktör gidip ortaya çıkan kişilerle ilgili çalışmalar yapacak. Ancak biz genç oyuncu arama işini yurt dışında yapmayacağız. Bu kadar genç nufusa sahip bir ülkeyiz. Kendi evlatlalarımızı eğitelim, öğretelim; onların ufkunu açalım. Mesela bir Sergen Yalçın, bir Rıdvan Dilmen, Recep, Tanju ders olarak gösterilmesi gereken kişiler. Sergen Yalçın ve Rıdvan Dilmen ile scout ekibinde olurmusunuz, diye oturup konuşuruz.

YILDIZ OYUNCU DA KİMMİŞ

Alt yapıda kaliteli eğitmenler yok; bütçe yok sahaları yok. Bu oyuncuları üst yapıda oynatarak, orayı hareketlendirilecek teknik direktör yok. Ben zamanında bunu çok yaptım. Bu çocukların hepsi şu anda milli takımda. Yapılınca demek oluyor. Ama şunu da unutmamak gerek; aşağıda ne kadar iyi iş yapılırsa yapılsın; yukarıda bu çocukları yüreklendirecek teknik direktör yoksa; hiçbir işe yaramaz. Ama biz bunları yapamıyoruz. Aslında başarı için hepsi bir bütün.

Büyük takımlar kendi formalarıyla, kendi renkleriyle yıldızlaşırlar. O zaman büyük takım olurlar, yıldız oyuncularla değil. Yıldız oyuncu kimmiş. Oyuncular bugün var yarın yok. Bu yüzden Türkiye’nin artık ciddi bir değişime ihtiyacı var. Ben yıllardır söylüyorum, ülkemiz adeta yabancı oyuncu mezarlığına döndü. Ne faydalanabiliyorsunuz, ne anlaşabiliyorsunuz. Bu sene Beşiktaş için milat olması gerekiyor. Öyle de olsun inşallah.

YÖNETİMDEN İSİMLERLE GÖRÜŞMEM OLDU

Yönetimden isimlerle Beşiktaş teknik direktörü olmam yönünde konuşmalar elbette oldu. Sonuçta bu haber durduk yere çıkmadı. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Ancak Beşiktaş’a bir yabancı teknik direktör getirilir ve benim saydığım organizasyonların dışına çıkalırsa asla başarılı olunamaz. Beşiktaş’ı içinde bulunduğu durum, bu hale getirdi. Kesinlikle Türk bir teknik direktör gelmelidir. Slaven Biliç asla doğru bir isim değildir. Tek reçete Türk teknik direktördür.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu