Ankaraspor’dan TMOK’ya sitem; Fenerbahçe’ye var da bize yok mu? Ankaraspor, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ne sitem dolu bir yazı gönderdi.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, Ankaraspor A.Ş., Budapeşte’de yapılan Uluslararası Dünya Fair Play Konseyi (CIFP), Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge tarafından konulan Dünya Gençlik Fair Play Büyük Ödülü’ne Fenerbahçe U15 Futbol Takımı’nın layık görülmesi üzerine, bu ödül ile kurum olarak bazı işleyişleri sorgulama zaruretlerinin doğduğuni ifade etti. Kulüp Genel Menajeri Ender Yurtgüven imzalı yazıda sebepler sıralanarak ödüle aday gösterme sürecinin nasıl işlediği sorusuna yanıt istendi.
Kulüp Genel Menajeri Ender Yurtgüven imzalı Ankaraspor A.Ş. tarafından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı;
“Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na
Bilindiği üzere, 11-13 Ocak 2013 tarihleri arasında Budapeşte’de yapılan Uluslararası Dünya Fair Play Konseyi (CIFP), Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge tarafından konulan Dünya Gençlik Fair Play Büyük Ödülü’ne Fenerbahçe U15 Futbol Takımı’nı layık görmüştür.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, dünya çapında bir ödülün Fenerbahçe SK tarafından ülkemize kazandırılmış olması, ülkemiz sporunun bir parçası olan Ankaraspor A.Ş. tarafından da büyük bir memnuniyet ve gurur ile karşılanmıştır. Bu vesile ile nezdinizde Fenerbahçe SK’yı tebrik etmek isteriz.
İlgili kurum tarafından yapılan açıklamada, ödüle gerekçe olarak; bu sezon Coca Cola Akademi Ligi’nin 13. haftasında Eskişehirspor ile Fenerbahçe U15 takımları arasında oynanan karşılaşma 1-1 devam ederken 65. dakikada rakip takımın sahada 10 kişi kalması üzerine Fenerbahçe teknik heyeti Türkiye Futbol Federasyonu yetkilisinden izin alarak, maçın hakemine sahada rakip takımla eşit sayıda oyuncuyla mücadele etmek istediklerini bildirmesi sonucu bir oyuncusunu çıkaran ve rakibi gibi 10 kişiyle mücadele ettiği karşılaşmayı, 78. dakikada bulduğu golle 2-1 kazandığı mücadeledeki davranışı gösterilmiştir.
Buna benzer bir davranış da Coca Cola Akademi Ligi’nin 8. Haftasında, diğer bir deyiş ile Fenerbahçe SK’nın ödül almasına sebep olan müsabakadan 5 hafta önce, Ankara Aktepe Stadı’nda oynanan Ankaraspor A.Ş. – Fenerbahçe SK karşılaşmasında yaşanmıştır. Mücadele 2-2 devam ederken Fenerbahçe SK’lı futbolcu Batuhan Güleryüz’ün, oyuncumuz ile girdiği mücadelede burnu kırılmış, oyuncu değişikliği hakkını dolduran Fenerbahçe SK maça 10 kişi devam etmek zorunda kalmıştır. Ankaraspor A.Ş. teknik ekibi, bunun üzerine rakibi ile oyuncu sayısı dengesini kurmak için bir oyuncusunu saha kenarına almıştır. Karşılaşmanın devamında Fenerbahçe SK bir gol daha bularak maçı kazanan taraf olmuştur. Ankaraspor A.Ş. U14 takımı bu davranışından dolayı başta TFF olmak üzere ulusal basından da büyük bir övgü almıştır.
Ankaraspor A.Ş. olarak teknik heyet ve sporcularımızı bu tarz fair-play davranışlarına teşvik etmemizin ana sebebi Ankaraspor A.Ş. kültürünün özünde sportif başarıdan çok rakibe saygı ve centilmenliğin ön planda olmasından kaynaklanmaktadır. Bu tarz hareketleri teşvik etmemizin altında herhangi bir ödül beklentimizin olmadığını, sadece Türk Sporuna Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’ söylemine uygun sporcular yetiştirmek olduğunu da özellikle belirtmek isteriz.
Fenerbahçe SK’ya verilen bu ödül ile kurum olarak bazı işleyişleri sorgulama zaruretimiz doğmuştur. İşbu sebeple, Sayın Başkanlığınız tarafından anılan ödüle aday gösterme sürecinin nasıl işlediği, Fenerbahçe SK bu ödüle Sayın Başkanlığınız tarafından aday gösterilirken kulübümüzün de yukarıda açıkladığımız olaydan dolayı aday gösterilip gösterilmediği, aday gösterilmedi ise bunun sebebinin ne olduğu, bu konu ile ilgili hangi kriterlere uyulduğu yoksa keyfi bir süreç mi olduğu ile ilgili açıklamaların Sayın Başkanlığınız tarafından kulübümüze yapılmasını talep etmekteyiz.
Yıllardır özellikle Türk Futbolunda yaşanan kaosların sürekli güçlü veya lokomotif olarak adlandırılan kulüplerin kayıtsız şartsız kayrılmasından kaynaklandığını düşünürsek, komitenizin de böyle bir kayırma politikası içerisinde olmadığını tahmin etmekle beraber, bu düşüncemizin doğruluğu tarafımıza yapacağınız açıklama ile netleşecektir.
Sonuç olarak; anılan ödüle ülkemizden aday gösterilme sürecinin nasıl işlediğinin ve yukarıdaki sorularımıza cevaplarınızın tarafımıza yazılı olarak bildirilmesi için gereğini bilgilerinize sunarız.