Futbol

Michel Platini Infantino ve FIFA’ya komplo iddiasıyla dava açtı

Eski UEFA Başkanı Michel Platini Infantino ve FIFA'ya karşı büyük bir hukuk mücadelesine girişti. Gianni Infantino köşeye sıkışıyor.

Michel Platini Infantino başta olmak üzere FIFA’ya savaş açtı

Fransız futbol efsanesi Michel Platini, Gianni Infantino’nun yanı sıra FIFA’nın eski hukuk direktörü Marco Villiger ve eski denetim komitesi başkanı Domenico Scala’yı “kötü niyetli kovuşturma” ile suçladı.

Kendisine bir komplo kurulduğunu ve bu sayede koltuğa mevcut başkan Gianni Infantino’nun oturduğunu savunan Platini, Infantino ve bazı FIFA yetkilileri hakkında Paris’te “aktif nüfuz ticareti” ve “karalama kampanyası yürütmek” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunarak karşı bir hukuki hamle de başlattı.

Eski UEFA Başkanı Michel Platini ayrıca ayrı bir hukuk davası açarak FIFA’dan maddi tazminat talebinde bulundu. Fransız futbol adamı, FIFA başkanlığına adaylığının engellenmesi için kasıtlı girişimlerde bulunulduğunu savunuyor.

FIFA başkanlığının önüne geçilmişti

Michel Platini, 2008 ile 2015 yılları arasında UEFA Başkanlığı görevini yürüttü ve dönemin FIFA Başkanı Sepp Blatter’in en güçlü halefi olarak gösteriliyordu.

Ancak 2015 yılında Platini ve Blatter, 2011 yılında yapılan 2 milyon İsviçre Frangı tutarındaki ödeme nedeniyle yolsuzluk ve usulsüzlük suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Söz konusu ödemenin Blatter tarafından onaylandığı iddia edilmişti.

Yaşanan gelişmeler sonucunda Sepp Blatter FIFA Başkanlığı görevinden ayrılırken, Platini’nin de FIFA’nın başına geçme ihtimali ortadan kalktı. Bu bölümde Platini Infantino’ya karşı adeta diskalifiye olmuştu.

Platini’ye sekiz yıl men cezası verilmişti

Soruşturma sürecinde FIFA Etik Kurulu tarafından Michel Platini’ye sekiz yıl futboldan men cezası verildi. Daha sonra ceza, Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından dört yıla indirildi.

Uzun yıllar futbolun en etkili yöneticilerinden biri olarak gösterilen Platini, bu süreç nedeniyle futbol yönetiminden uzak kalırken, FIFA Başkanlığı yarışından da çekilmek zorunda kaldı.

İsviçre mahkemesi beraat kararı verdi

Platini ve Sepp Blatter hakkında açılan ceza davaları yıllarca devam etti. Ancak Mart 2025’te İsviçre Federal Ceza Temyiz Mahkemesi, her iki ismi de yolsuzluk suçlamalarından beraat ettirdi.

Bu kararın ardından Michel Platini cephesi, yıllar boyunca süren soruşturma ve yaptırımların kariyerlerine büyük zarar verdiğini savunarak yeni hukuki adımlar atmaya başladı.

Dünya futbolunun gözü Michel Platini Gianni İnfantino savaşında
Dünya futbolunun gözü Michel Platini Gianni İnfantino savaşında

Infantino hedefte

Dikkat çeken davada FIFA Başkanı Gianni Infantino‘nun da sanıklar arasında yer alması futbol dünyasında geniş yankı uyandırdı.

Platini döneminde UEFA Genel Sekreteri olarak görev yapan Infantino, Sepp Blatter’in ayrılığının ardından 2016 yılında FIFA Başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Michel Platini’nin açtığı davaların nasıl sonuçlanacağı merakla beklenirken, FIFA cephesinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Michel Platini Gianni Infantino mücadelesinin dünya futbolunda birçok koltuğu sarsması ve olayları ortaya dökmesi bekleniyor.

Fenerbahçe’nin küme düşürülmemesine göz yuman Gianni Infantino’ya soruşturma

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu