Fulya DosyasıFutbolGündem

TFF Başkanı Demirören, hapis cezası ile yargılanacak

Beşiktaş’ın başı vergi kaçakçılığı suçlamasıyla dertte. Yıldırım Demirören ve eski Beşiktaş yönetiminin yargılandığı davaya 24 Mayıs’ta başlanıyor.Beşiktaş kulübü, hatayla değil bilerek ve planlı şekilde vergi kaçırmakla suçlanıyor.

Radikal’in özel haberine göre,Beşiktaş eski başkanı Yıldırım Demirören ve yöneticilerini vergi kaçırmakla suçlayan davanın ilk duruşması 24 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. Duruşmaya konu olan Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanan ‘kaçakçılık suçu’ raporu Radikal gazetesinde yayınlandı.27 Aralık 2010’da hazırlanan rapora göre, Beşiktaş Kulübü 2005-2007 yıllarında yaklaşık 52 milyon lirayı beyan etmedi ve 9.4 milyon vergiyi ödemedi. Başhesap uzmanları raporda Beşiktaş kulübünün hesap ve muhasebe hilesi yaparak vergi kaçırdığını ileri sürdü.

Beşiktaş Kulübü 9.4 milyon lirayı 6111 sayılı Vergi Barışı Kanunu’ndan yararlanarak ödedi. Ancak kanun sadece idari para cezalarına af getirdiği ve hürriyeti kısıtlayıcı cezalara af getirmediği için konu yargıya taşındı. Dava sonucuna göre Beşiktaş yöneticileri ve Yıldırım Demirören hüküm giyebilir. Demirören ayrıca TFF başkanlığını da kaybedebilir.

Yöneticilerin yaptığı hata değil vergi kaçırma!

Raporda tespit edilen hesap açıkları ise detaylı bir şekilde anlatılarak, açıkların hata olmadığı ve bilinçli bir vergi kaçırma suçu işlendiği iddia edildi. Raporda 51 adet satış faturasına ilişkin yevmiye defterlerinde 41 adet hileli kayıt ile net olarak 51 milyon 933 bin 95 lira KDV matrahının beyan dışı bırakıldığı yer aldı. Rapora göre Beşiktaş Kulubü, Biletix, Lig TV yayın gelirleri, TFF ödemeleri ve reklam gelirlerinin bir bölümünü beyan etmedi. 110 milyon lira gösterilmesi gereken gelir, 56 milyon lira olarak beyan edildi. Yaklaşık 52 milyon liralık gelirden doğan 9 milyon 400 bin lira vergi kaçırıldı. Raporun savcılığa yollanarak suç duyurusunda bulunulmasının ardından 18 Mart 2012’de Yıldırım Demirören ve diğer eski Beşiktaş yöneticileri hakkında vergi kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Savcılık Demirören ve dönemin yöneticileri için 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Davanın ilk duruşması 24 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. Hüküm giymesi durumunda Demirören’in TFF Başkanlık koltuğu da tehlikeye girecek. Eğer ceza alırsa hazirandaki TFF Genel Kurul’unda Demirören aday olma hakkını yitirme riskiyle karşı karşıya. TFF Statüsü’nün 38. maddesinin D fıkrasına, ‘sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve kaçakçılık’ suçlarından mahkum olanlar başkanlığa aday olamıyor.

Beşiktaş’ın savunması: Personel yetersizliği ve hata!

Hesap Uzmanları Kurulu’nun düzenlediği raporda Beşiktaş Kulübü’nün verdiği savunma da yer aldı. Kulübün yaptığı resmi açıklamasında şöyle denildi: “Belirtmiş olduğunuz faturalarda yer alan hesapladığımız KDV tutarlarını yasal deftere kaydederken hataen hesaplanan KDV hesabını hiç kullanmamış ya da bu hesaba kayıt yapılırken rakam hatası yapılmıştır. Bu durum tamamen personel yetersizliği ve muhasebe kayıtları için kullandığımız programın yetersizliğinden meydana gelmiştir. Yoksa bizim Beşiktaş camiası olarak vergi kaçırmak gibi bir kastımız yoktur.”

Hesap Kurulu’nun, Baş Hesap Uzmanı aracılığıyla ise açıklamaya şöyle karşılık verdiği öğrenildi: “Hiçbir işletme ve hiçbir şirket yetkilisi bu matrah farkını (51.933.095,33TL) hataen yapılan bir düzensizlik olarak açıklayamaz. Ayrıca hiçbir şirket yetkilisi bu oranda ve tutarda oluşan düzensizlikten haberdar olmadığını iddia edemez.”

Maliye Bakanlığı’na bağlı hesap uzmanları, Beşiktaş Kulübü’nün hata olarak değerlendirdiği kayıtların hata olmadığını şu tespitlerle iddia etti:

110 milyon liralık kaydın yüzde 46’sına denk gelen 52 milyon liranın hatası olamazdı.

Raporda 51 adet faturaya ilişkin 2005-2007 arasında 41 kere düzenli olarak yevmiye defterine kayıt yapıldığı, düzenli olarak üst üste 41 kere aynı hatanın yapılmasının mantıklı bir izahı olamazdı.

Yevmiye defterlerinde de doğru kayıtlar yeşil renkli fosforlu kalemle, yanlış ve hileli kayıtlar ise turuncu renkli fosforlu kalemlerle işaretlenmiştir. Bundan da açık olarak görülüyor ki mükellef kurum aynı günlerde yaptığı kayıtların bir kısmını doğru yapmakta, bir kısmını ise vergi ziyaına sebebiyet verecek şekilde bilerek ve isteyerek yanlış ve hileli olarak kaydetmektedir.

27 Aralık 2010 tarihinde hazırlanan rapora göre, Beşiktaş Kulübü 2005 ile 2007 yılları arasında yaklaşık 52 milyon lirayı beyan etmedi ve 9.4 milyon liralk vergiyi ise ödemedi. Beşiktaş Kulübü 9.4 milyon lirayı daha sonra 6111 sayılı Vergi Barışı Kanunu’ndan yararlanarak ödedi. İlgili dava 24 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu