Gündem

Bakan’dan iyi haber ” Sporda reform” yapacağız..

Hazırlanan paket çerçevesinde yıldız adayları yakın takibe alınacak, kendilerine her türlü imkan tanınacak, uzun vadeli programlar hazırlanacak ve bu çalışmalar da yasal bir zemine oturtulacak.

SPORDAN Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Pekin olimpiyatlarında yaşanan hüsran sonrası hazırladığı, Sporda Reform Paketi’ni Hürriyet’e açıkladı.

Yıldız sporcuların belirlenmesi, Türk sporunun hak ettiği yere gelebilmesi amacı ile bir dizi kararlar alan Başesgioğlu, “Pekin’de tek altın madalyada kalmamız, hepimizi üzdü. Sorun, çok köklü ve yapısal. Türkiye’nin elit insan yetiştirme politikası ile ilgili ortada bir problem var. Nüfusu bizden daha az ülkelerin, olimpiyatlara bizden daha çok sporcu gönderdiğini ve daha fazla madalya aldığını görüyoruz” dedi. Başesgioğlu, reform paketi hakkında şu bilgileri verdi:

“Türk sporunun köklü sorunlarını bir süre önce masaya yatırdık. Bilgisine ve uzmanlığına güvendiğimiz kişilerden “olimpiyatları değerlendirme kurulu” oluşturuyoruz. Bu kurul geçmiş olimpiyatları da değerlendirerek bize bir yön verecek. Olimpiyatlara giden medya mensubu arkadaşlarımızla da birlikte olacağız. Teknik adamlarımızı, antrenörlerimizi, federasyon başkanlarımızı ayrı ayrı dinleyeceğiz. Branş, sporcu eksikliğimiz, aksaklığımız ortaya çıkacak. Sırf bu olimpiyatlara mahsus bir eksiğimiz var mı, bunu da göreceğiz. Uzun vadeli bir spor politikasını hayata geçirmek zorundayız. Spor politikamızı güncelleştirmemiz gerekiyor. Bilimsel, dünyadaki son gelişmelere dayalı bir spor politikasını hayata geçirmemiz şart. Bunu ben, tek başıma yapamam. Olabildiğince herkesi katmak istiyorum.

Başbakan talimat verdi

Bugün okul öncesi eğitimle, ilköğretimle, ortaöğretimle ve üniversite öğretimiyle bizim sporumuz maalesef hak ettiği önemde değil. Eskiden daha iyiydi. Gerekli olan yardımlaşma, etik ruhu, bunları verebilecek bir spor kültürü bulunmuyor. Bunu verebilecek donanımlı uzman sayımız da çok az. Uzman sayımız olsa bile bunu verecek mekan da yok, zaman da yok.

Sayın Başbakanımız da talimat verdi, bundan sonra artık özellikle yatılı bölge okulları başta olmak üzere spor salonu projesi olmayan okul yapımına izin vermeyeceğiz. 500-600 kişinin yatılı okuduğu yerde spor salonunun olması gerekir. Bundan sonra yapılacak projelerde spor salonu yapılmasını biz de ilgili bakan arkadaşlarımızdan, Milli Eğitim Bakanlığımızdan, Bayındırlık Bakanlığımızdan talep edeceğiz.

Yeniden yazıyoruz

Spor yapan kabiliyetli çocuklara mutlaka yardımcı olunması lazım. Biraz fedakarlık şart. Spor kültürünün gelişmesi için ÖSS’de spor kültürü ile ilgili sorular da sorulsun. Hazırladığımız bu proje doğrultusunda eylem planı da ortaya konacak. Herkese rollerin dağıtılacağı bir eylem planı olacak bu. Kasım ayındaki şuradan sonra spor politikamızı devletin resmi kayıtlarına geçireceğiz. Türk spor politikasını yeniden yazıyoruz, yeniden hazırlıyoruz. Ondan sonra da bunun somut adımlarını atacağız ve eyleme geçeceğiz.

Yasal hareket sağlanacak

YEREL yönetimler de artık işin içinde olacak. Bugün yerel yönetimler yok mu, var. Ama herkes kendi bölgesel tercihine ve sempatisine göre spor branşlarına yatırımlar yapıyor. Profesyonel şubeler daha ağırlıklı. Belediyelere, bazı branşlarda bir görev tanımı vermemiz gerekiyor. Şu anda böyle bir yasal imkanları yok. Belediyelerin profesyonel kulüplere ya da diğer amatör branşlara kaynak aktarma konusunda sporu destekleyecek enstrümanlar ellerinde bulunmuyor. Dünyada yerel yönetimler hem tesis yapma konusunda, hem sporu yönetme konusunda çok etkin. Mevcut kanunu bu konuda biraz daha destekleyeceğiz, belediyelere yasal hareket imkanı sağlayabilecek hukuki zeminler oluşturacağız.

Türkiye’yi taramalıyız

OLİMPİYAT sporcusu yetiştirme ayrı bir konu. Tüm Türkiye’yi taramamız gerekiyor. Yetenek araştırması yaptıktan sonra bu çocuklara temel spor eğitimi verilecek. Ehliyetli hocalar da en az 10 yıllık bir süreyi göze alarak bu çocukları olimpiyatlara hazırlayacak. Ailelerin de bu işe gönüllü olması lazım. Neticesinde aile, çocuğunun istikbalini düşünmek zorunda. Bu anlamda devlet sporculuğu, sporcu şeref aylığı bağlanmasına ilişkin kanun son derece önemli.

Burs sistemi getirilmeli

KABİLİYETLİ başarılı öğrencilerin üniversiteye girmesi konusunda onlara bir burs sistemi getirmemiz, ya da düşük puanla onları beden eğitimi bölümlerinde üniversiteyi kazandırmamız gerekiyor. Bu, batının ve özellikle Amerika’nın uyguladığı bir yöntem. Bunun için uzmanlara ihtiyacımız var. Spor liselerinin de genel spor liseleri olmasından ziyade, daha ihtisaslaşmış, daha branşlaşmış spor liseleri olması lazım. Bunları da Milli Eğitim Bakanlığımız ile görüşeceğiz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu