Fulya DosyasıFutbolGündem

Beşiktaş CAS’a başvurmalı!..

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın UEFA’ya savunma yapmaya giderken eski Beşiktaş başkanı şimdinin TFF Başkanı Yıldırım Demirören, eski mali işler sorumlusu Ertunç Soğancıoğlu,TFF avukatı Kemal Kapulluğlu ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik’i götürmemesi kulübe 5 yıl içinde en ufak bir hata yapması durumunda 2 yıl men cezası gelmesine neden oldu.

Eğer Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Yıldırım Demirören ve Ertunç Soğancıoğlu ile TFF avukatı Kemal Kapulluğlu ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik’i yanında götürmeyi başarabilseydi belki de bu ceza kulübe verilmeyecekti. TFF Bşk. vekili ve yönetim kurulunun kararı ile 1 Başkan, 1 Başkan Vekili, 3 asıl ve 4 yedek üyeden oluşan TFF Lisans Kurulu, Beşiktaş’ın sunduğu belgeleri onaylamıs ve de Üst kurul olan UEFA’ ya bildirmiştir. UEFA da Beşiktaş’a lisans vermiştir.

Bu kadar özenle seçilen kurul, Beşiktaş’ın vergi borcunu taksitlendirip vergi dairesinden borcu yoktur kağıdı almasına niye uyarıda bulunmamıştır. Bu usule aykırı ise ( ki Türkiye’de vergi usul kanununa aykırılık yoktur) niye bunu o zamanın Beşiktaş başkanı şimdinin TFF Başkanı Yıldırım Demirören UEFA’ya anlatmamıştır.

Beşiktaş’ın böylesine eli güçlüyken suçlu duruma düşmekten kurtulabilmesi için Fenerbahçe gibi CAS’a başvurarak hakkını araması gerekir. Başkanı şike suçlamasıyla hapisteyken bile CAS’a dava açarak UEFA’yı köşeye sıkıştıran Fenerbahçe’nin yaptığını Beşiktaş’ın yapamaması Fikret Orman yönetiminin acemiliği olarak yorumlanabilir.

Kendi web sayfasında UEFA’nın hazırladığı bilirkişi raporundaki eksikliklere değinen, 2014′te yapılacak seçimde başkan adayı olacağını açıklayan Hürser Tekinoktay, Beşiktaş’ın UEFA tarafından 2 misli cezalandırıldığını belirterek, Beşiktaş tarafından yapılan savunmada Yıldırım Demirören ve Ertunç Soğancıoğlu’nun neden bulunmadıklarını sordu.

Hürser Tekinoktay kendi web sayfasından yaptığı ve UEFA’nın hazırladığı bilirkişi raporundaki eksikliklere değindiği açıklamasında şu noktalara değiniyor,

İşte Hürser Tekinoktay’ın yazısı;

” UEFA’ya gidecek olan kulüplerin lisans alma prosedürünü uygulayan, kontrol eden ve onaylayan TFF’dir.

1-TFF özerk olup UEFA’nın alt organı olarak Türkiye’de faaliyet gösterir.

Şimdi sizler BJK’nin sunduğu belgeleri onaylıyorsunuz ve de Üst kurul olan UEFA’ ya gönderiyorsunuz. UEFA da size lisans veriyor bu şekilde kupalara katılıyorsunuz.

Madem bir usulsüzlük var o zaman görevinizi hem alt kurulda hem üst kurulda niye ihmal ettiniz?

Ayrıca dönemin Federasyon başkanının şöyle bir lafı olduğunu bugün değerli bir Beşiktaşlı büyüğümden işittim:
“ Efendim herkese kuralları uygularsa Türkiye’de hiçbir kulüp lisans alamaz !”

Vay vay vay bakın UEFA’nın Türkiye sorumlusu ne diyor !!!

Buna ek olarak müfettişin raporunda “Diğer Kulüplerin bu alacakları UEFA Mevzuatı anlamında anlaşmazlık konusu kabul edilemez” diye açıkça yazılmış.

Ayrıca rapordaki lisans alma prosedüründe “31 Mart 2011 tarihine kadar Beşiktaş’ın Sivok ve Zapotocny için Udinese’ye vadesi geçmiş en az 1.850.000 Euro borcu vardır” maddesi var.

Bu borç 20 Ekim 2011 tarihinde ödenmiş olmasına rağmen 19 Nisan 2012 tarihinde hazırlanan bu raporda bu bilgiye yer verilmiyor. Bir anlamda 7 ay önce borcun ödendiği bilgisi olmadığından dolayı bu rapor eksik bir ‘ Bilirkişi Raporu ‘ haline geliyor.

Qué pasó con los monos ( Maymunlara ne oldu ?)

Bir de malum bilirkişi Jean Samuel Leuba 2011 Şampiyonlar ligi yarı final eşlemesinde Barcelonalı Sergio Busquets’in Marcelo’ya yaptığı ırkçı söylem ile ilgili UEFA Disiplin Komitesine yazdığı raporda video görüntüleri göndermeyip sadece yazılı rapor sunması sebebiyle Busquets ceza almadan kurtarmıştır.

Oysa ki, Real Madrid Kulübünün bu olaydan sonra yayınladığı videonun1:50. saniyesinde görüldüğü üzere Busquets Marcelo’ya eliyle ağzını kapatarak İspanyolcada “Maymun, maymun” anlamına gelen “Mono, mono” şeklinde seslenmesi açıkça görülüyordu.

2-Ayrıca 66. maddeyi kapsayan vergi borçları konusu da oldukça ilginç !

Edindiğim bilgi yanlış değilse;

BJK Vergi dairesine gidiyor ve borçlarını yapılandırmak istiyor. Borçları Türkiye usullerine göre taksite bağlıyor ve devletten borcu yoktur kağıdı alıyor.

Bu kağıdı dosyaya koyuyor. Madem bu evrak usulsüz UEFA alt organı TFF vergi borcuna istinaden taksitlendirme var mı baksın ve BJK’yı ikaz etsin bu olmaz diye!

Beşiktaş’ta Tabata’ya, Iverson’a, İsmail Köybaşı’na ödeyeceği parayı vergiye yatırsın!

Başka bir husus Türkiye’de Devlet ve Kulüpler arasında kanunen bazı yakınlaşmaları sağlayan mevzuatlar vardır.
Örneğin Kayserispor’a devlet stad yapar… ;

20.000’lik Ali Sami Yen’i alır karşılığında 55.000 ’lik stad verir.

Trabzonspor’a devlet eliyle imkanlar sunulur.

Bazen bu alış-verişlerde vergi borçları silinir. Kulüplere vergi 1 kereye mahsus denilerek vergi afları gelir.
Aynı şekilde, kriterlerin uygulanmaya başladığı 2004’den beri kupalara katılan takımların borçları gırladır!
Şimdi diğer kulüplerin lisans alıp son 8 yılda bu kupalara katılmalarına ne demek gerekir?
UEFA’nın Beşiktaş’a verdiği bu ceza çok ağırdır.

Ve yeni yönetim nedendir ki ‘’ceza alacak bir sebep yoktur, konu muhasebe tekniği ve mükerrer ödeme önlemleridir’’ diyen konunun muhatabı Ertunç Soğancıoğlu ve geçen dönemin sorumlu BJK Başkanı ve şimdiki sorumlu TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile beraber UEFA’nın karşısına çıkmamıştır?

Şimdi 5 yıl içinde bir futbolcunun şikayeti halinde BJK’ye verilecek 2 yıl men cezası sorgusuz sualsiz uygulanacaktır.
Bunun vebali o zaman kimde olacaktır?…

140 Karakter cevap verebilecek var mıdır? ”

Belgeler ve video görüntüleri için tıklayın >

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu