Futbolistan’ın geçtiğimiz hafta “Beşiktaş’a tarihi uyarı” başlığıyla ve SPK’nın yetkilendirdiği İtimat Bağımsız Denetleme şirketinin raporuyla yayınladığı haberi yalanlayan Beşiktaş Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, “Birkaç soru daha” başlıklı haberimize ise henüz cevap vermedi veya veremedi.
“BEŞİKTAŞ’A TARİHİ UYARI” HABERİ
“ERTUNÇ SOĞANCIOĞLU’NA BİRKAÇ SORU DAHA” HABERİ
Beşiktaş camiası ve Beşiktaş A.Ş. hissedarları, Ertunç Soğancıoğlu’dan hala bir cevap veya açıklama beklerken 8 Ekim’de yayınladığımız ilk haberin hemen ardından Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaptığı açıklama olayların ne kadar net olduğunu gösteriyor.
SPK, geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı 2009/44 sayılı haftalık bülteninde şirket ismi vermeden, Beşiktaş’ın, sermayesinin 2/3’ün altına inmesini engellemek için kullandığı futbolculara satış fiyatı üzerinden değer biçerek sermaye artırma yöntemini tanımadığını açıkladı.
İtimat Bağımsız Denetleme şirketi de raporunda bu uygulamanın Uluslararası Muhasebe Standardı’na aykırı olduğunu bildirmişti.
İşte SPK’nın 2009/44 sayılı haftalık bülteninin “Duyurular” bölümündeki 3. madde iii kısmındaki açıklaması;
“TTK’nın 324’üncü maddesi uyarınca satış fiyatları esas alınarak hazırlanan değerleri esas alınarak hazırlanan bilançoların, düzenleme esaslarının Kurulumuz finansal raporlama standartlarından tümüyle bağımsız olduğu ve Kurulumuz finansal raporlama standartlarına göre hazırlanan finansal tabloların yerine geçemeyeceği açıklamasına yer vererek Kurulumuzun özel durumların açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri kapsamında kamuya duyurulması gerektiğine,”
Yani SPK, futbolcuların “kaydi değerleri önemlidir. Satış fiyatları gösterilerek sermaye artırılamaz” diyor.
15 Şubat 2009’daki Mali Kongre’de yaptığı konuşmada olayı gündeme getiren ve Beşiktaş Futbol A.Ş. sermayesinin 2/3 oranının altına indiğini dile getirerek tehlikeye dikkat çeken kongre üyesi Berk Hacıgüzeller ise bundan sonraki süreci Futbolistan’a anlattı.
Beşiktaş Futbol A.Ş. sermayesinin 2/3 oranının altına indiğini ve bu durumda şirketin nakit parayla sermaye artırması gerektiğini belirten Hacıgüzeller, “Bundan sonra şirketin gelirlerini artırması gerekiyor, artan gelirlerden harcamaları kısacaklar. Eğer bunlarla halledemezlerse Yıldırım Demirören yine cebinden para koyacak. Bu para da minimum 30 milyon dolardır. Şunun yanlış anlaşılmaması lazım. Beşiktaş’ın borcu 30 milyon dolar değildir, tabi ki çok daha fazladır. 30 milyon dolar, Beşiktaş’ın TTK 324’ten yani iflastan kurtulması için gereken minimum paradır. Bu para ödenemezse Beşiktaş’ın iflas süreci başlar. Bu hemen olmaz, uzun bir dava sürecidir” diye konuştu.
Bağımsız Denetleme Şirketini yalanlayan Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu’nun SPK’nın açıklaması üzerine takınacağı tavır merak ediliyor. Ve en önemlisi Beşiktaş camiası cevap bekliyor!