FutbolÖzel Dosyalar
Son Dakika

Sedat Peker’i tahliye eden eski savcı Engin Baltacı kimdir?

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin son dönem Asbaşkan olarak ekibine kattığı Engin Baltacı, ilişkileriyle dikkat çekiyor...

Sedat Peker, cezaevinde bulunduğu süreçte dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’a kumar görüntüsü nedeniyle şantaj yaptığını, bunun karışılığında “Mesut Yılmaz’ın yakını” olarak tahliyesininin eski DGM Savcısı Engin Baltacı tarafından sağlandığını iddia etmişti.

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin son dönem Asbaşkan olarak ekibine kattığı Engin Baltacı, ilişkileriyle dikkat çekiyor...

Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yakalama kararı bulunan Sedat Peker, geçtiğimiz günlerde “Deli Çavuş” isimli Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda bir döneme ışık tutan açıklamalar yaptı.
Sedat Peker, eski Başbakan Mesut Yılmaz’a kumar görüntüleri ile şantaj yaptığını, bunun karşılığında 5 milyon dolar aldığını söylemişti.

Peker, bu şantaja aracılık eden ismin ise “beşli çete” olarak adlandırılan şirketlerden biri olan Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı, “akrabası” Mehmet Cengiz olduğunu gündeme getirmişti. Peker’in parayı alıp kendisine getiren kişi olarak gösterdiği Zafer Salman da iddiayı doğrulamıştı.

Peker, kaseti Yılmaz’a verdikten sonra dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Engin Baltacı’nın “organizasyonuyla cezaevinden tahliye edildiğini de anlattı. Peker, “O dönem Mesut Yılmaz’ın yakını olan, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin başsavcısı olan Engin Baltacı’nın organizasyonu ile tahliye edildim” ifadesini kullandı.

Peker’in bu açıklamasının ardından Engin Baltacı’nın kim olduğu merak konusu oldu.

İşte eski “temiz eller savcısı” Engin Baltacı’nın dikkat çekici ilişkileri ve bugünkü işi…

Kısa Dalga’dan Kemal Göktaş’ın yazısında aktardığına göre; Engin Baltacı, şimdilerde Beşiktaş’ın ikinci başkanı ve basın sözcüsü. Göktaş’a göre; dönemin Başbakanının yönlendirmesi ile bir çete liderinin tahliyesini sağladığı iddia edilen eski askeri DGM savcısının ilişkilerine yakından bakmak gerek.

ENGİN BALTACI KİMDİR?

Engin Baltacı, 1953 yılında Beşiktaş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Beşiktaş’ta tamamlayan Baltacı, Kara Harp Okulu ve İstanbul Hukuk Fakültesi mezunudur. 31 yıllık kamu görevinde askeri hâkim, askeri savcı görevlerinin yanı sıra DGM Cumhuriyet Savcısı olarak da görev aldı.

2004 yılında emekli olan Baltacı, avukatlık yapıyor. Engin Baltacı, Haziran 2022’den beri Beşiktaş’ın ikinci başkanı, basın sözcüsü, hukuk işleri ve kulüp tüm kurulları ile ilgili ilişkilerden sorumlu.

MESUT YILMAZ DÖNEMİ “TEMİZ ELLER” SAVCISI ENGİN BALTACI KİMDİR?

Kemal Göktaş yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Engin Baltacı, İstanbul DGM Savcısı olduğu Mesut Yılmaz Hükümeti dönemde, Susurluk soruşturması da dahil, birçok derin devlet-mafya soruşturmasını da yürüttü.

Peker’in şimdi -haklı olarak- dalga geçtiği “temiz toplum” kampanyalarının ana akım medyada ikiyüzlü biçimde yürütüldüğü dönemde, Baltacı’nın adı da gazetelerde “temiz eller savcısı” olarak geçiyordu.

Peker’in prim almakla suçladığı Ertuğrul Özkök’ün yayın yönetmeni olduğu Hürriyet’te de Engin Baltacı, bir başka DGM Savcısı Aykut Cengiz Engin ile birlikte İtalya’daki “temiz eller” soruşturmalarını yürüten Milano Savcısı Di Pietro ile kıyaslanıyordu.

27 Ekim 1998 tarihli Hürriyet gazetesi haberinde “Malki cinayeti ile Çakıcı’nın karıştığı Türkbank ihalesini soruşturan DGM savcıları Aykut Cengiz Engin ile Engin Baltacı, ‘‘temiz eller operasyonu’’ için Türkiye’nin umudu oldu.

İtalya’da Milano Savcısı Di Pietro’yu ulusal kahramanlığa götüren soruşturmaların benzerini üstlenen Türk savcılar, olayların üzerine cesaretle gidiyor” deniliyordu.

Haberde, Peker’in şimdi dile getirdiği iddiaların bir tür sağlaması da yer alıyor: “Başbakan Mesut Yılmaz’ın da, ‘Biz hukuk devletini egemen kılacağız. Kişilerin değil, Anayasa’nın dediği olacak. Bu iş nereye varacaksa oraya gideceğiz’ sözleriyle destek verdiği” belirtiliyor.

ERTUĞRUL ÖZKÖK’ÜN HÜRRİYET’İ ENGİN BALTACI İÇİN “KAHRAMAN SAVCI” DİYORDU

Ertuğrul Özkök’ün Hürriyet’i, “temiz toplum” söylemleri ile Başbakan Mesut Yılmaz’ın kontrolünde oldukları anlaşılan iki savcıyı öne çıkarıyordu.

Hürriyet’teki haberde “kahraman” savcı Engin Baltacı’dan şöyle bahsediliyor:

“Nesim Malki’nin öldürülmesi dosyasını soruşturan DGM’nin diğer cesur savcısı Engin Baltacı da, Hukuk Fakültesi’ni 1982 yılında bitirdi. Asker kökenli olan Albay Engin Baltacı, Nesim Malki’ye yakınlığı ile tanınan ve bir süre Sümerbank’ın Genel Müdürlüğü’nü yapan, Etibank Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu ile Cankurtaran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Cankurtaran’ın da ifadelerine başvurdu.

Emin Cankurtaran’ın yurtdışına çıkışına tahdit koydurdu. Soruşturma çerçevesinde cinayet sanıklarının tutuklanması ve cinayeti azmettirdiği öne sürülen Erol Evcil hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılması sağlandı.”

Haberde iki savcının ayda sadece 350 milyon TL maaşa “talim” ederek bu işleri yaptıkları da belirtiliyor.

Aynı tarihlerde Milliyet gazetesi Suçlanan Albay serbest başlığıyla verdiği haberde;

NESİM Malki’nin cinayet soruşturmasını sürdüren DGM Savcısı Engin Baltacı’nın talimatıyla geçen gün gözaltına alınan eski Bursa İl Jandarma Alay Komutanı emekli albay Hüseyin Yılmaz dün ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyor.
Malki cinayeti sırasında Bursa’da il jandarma alay komutanı olarak görev yapan ve Malki’nin öldürülmesiyle ilgili ilk soruşturmayı yürüten Hüseyin Yılmaz, önceki gece Bursa’da gözaltına alınmıştı.

Yılmaz, Malki cinayetinin azmettircisi olarak aranan Erol Evcil’den 300 milyon lira aylık almakla suçlanıyordu. Evcil’in muhasebecisi Bayram Bozdemir’in ifadesinde adı geçen ve İstanbul DGM Savcılığı’nın talimatı üzerine gözaltına alınan Yılmaz, ifadesinde şunları söylemişti:

“Bozdemir, bana 1998 içerisinde temmuz, ağustos ve eylül aylarında 300’er milyon lira para gönderdiğini DGM’de açıklamış. Emekli olduktan sonra Evcil’in şirketinde resmi olarak bir görevde bulunmadım. İş teklifi yapılmıştı, ama bu paraları Evcil’in muhasebecisi Bozdemir’den borç olarak aldım. Evcil’in de Malki cinayetinde parmağı olduğunu sanmıyorum.”

Yılmaz, İstanbul’a getirildikten sonra dün saat 11.30 sıralarında DGM’ye çıkartıldı ve DGM Savcısı Baltacı tarafından yaklaşık iki saat sorgulandı. Hakkındaki iddiaları reddeden Yılmaz sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

ENGİN BALTACI ERGENEKON BELGELERİNDE MESUT YIMAZ ABİSİ TURGUT YILMAZ İLE BİRLİKTE ANILIYOR

Hürriyet’in “kahraman savcılarından” Engin Balta, “temiz eller savcısı” olarak sunulmasının ardından ise adını farklı vesilelerle kayda geçiriyor. İlk olarak Ergenekon soruşturmasının şaibeli isimlerinden Tuncay Güney’in ifadelerinde Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz’la birlikte anılıyor ve Güney, Yılmaz kardeşlerin savcı Baltacı ile yakın olmalarından Veli Küçük’ün rahatsız olduğunu anlatıyor. Tuncay Güney’in kayda alınan ifadesinde sorgucu, Veli Küçük ile Mesut Yılmaz’ın arasının neden kötü olduğunu soruyor, Güney de yanıtlıyor:

“S1 : Sebep ne olabilir.

S2 : Daha önce Turgut Yılmazla arası iyi miydi ki bozuldu?

T.G : Hayır hiçbir zaman Turgut Yılmaz’la arası iyi değildi.

S2 : Mesut Yılmaz’la

T.G : Mesut Yılmaz bunu bırakmış sorun burada, Mesut Yılmazla Turgut Yılmazla arası iyi olmadığından dolayı.

S2 : Anladım

T.G : Bir gün sadece bir savcının Engin Baltacıyı aradığını DGM Beşiktaş savcısı, Veli paşa ondan haber alıyor, savcıdan değil, bu ilişkilerinden Turgut Yılmazla Engin Baltacı’nın ilişkisinden dolayı rahatsızlık duyuyor.

Güney’in İstanbul Organize Suçlar Şubesi’ndeki sorgusunun çözümünde yer alan bu ifadede, Veli Küçük’ün Baltacı – Turgut Yılmaz ilişkisinden niye rahatsız olduğuna ilişkin bir detay yok ama Peker’in “Mesut Yılmaz’ın yakını” iddiasını, diğer delillerle birlikte güçlendiren bir tutanak.

MESUT YILMAZ’IN AĞABEYİ TURGUT YILMAZ, ESKİ SAVCI ENGİN BALTACI VE MEHMET CENGİZ: SUSURLUK MAHKUMU MEHMET AĞAR’I ZİYARET EDİYOR

DGM Savcısı olduğu dönemde “temiz eller” savcısı olarak sunulan Baltacı, aradan yıllar geçtikten sonra emekli savcı olarak Susurluk hükümlüsü Ağar’ı kaldığı cezaevinde ziyaret ediyor. Üstelik bu oldukça dikkat çekici ziyaret, o tarihte hiç de üzerinde durulmamış, gazetelerde iki satır haber olarak şöyle aktarılmış: “Susurluk davasından aldığı 2 yıllık hapis cezasını Aydın’ın Yenipazar İlçesi’ndeki Kapalı Cezaevi’nde çeken Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Mehmet Ağar’ı, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz, eski DGM Savcısı Engin Baltacı ve işadamı Mehmet Cengiz ziyaret etti.”

DHA’nın 29 Haziran 2012 tarihli haberine göre bu üçlü birlikte izin alıyorlar ve Mehmet Ağar’ı birlikte ziyaret ediyorlar.

Susurluk mahkumu Mehmet Ağar’ı ziyaret eden ünlülerin listesinin yanında eski DGM Savcısının yanı sıra, Ferit Şahenk, Adnan Polat, Nihat Özdemir, Süleyman Selmanoğlu (dönemin AKP’li Elazığ Belediye Başkanı), İsmail Cevahir, Yüksel Çağlar, Hikmet Çetin, Gültekin Uysal, Fatih Terim, Rıdvan Dilmen, Yıldırım Demirören, Aziz Yıldırım, Fikret Orman, Haluk Ulusoy, Yılmaz Vural, Ersun Yanal, Sadri Şener, Arda Turan, Hıncal Uluç, Ercan Saatçi’de bulunmuştu.

ENGİN BALTACI ŞAFAK MAHMUTYAZICIOĞLU’NIN SON KONUŞMASINI YAPTIĞI  BEŞİKTAŞ KONGRESİNDE

“Mesut Yılmaz’ın yakını” olarak Sedat Peker’in tahliyesinde önemli rol oynadığı iddia edilen eski DGM Savcısı Engin Baltacı’nın Beşiktaş yöneticiliği aslında Yıldırım Demirören’in 2010 yılında Murat Aksu ile birlikte BJK Başkanlık yarışında ortaya çıkıyor.

ENGİN BALTACI ŞAFAK MAHMUTYAZICIOĞLU’NIN SON KONUŞMASINI YAPTIĞI  BEŞİKTAŞ KONGRESİNDE, 26 Aralık 2021
AHMET NUR ÇEBİ ENGİN BALTACI RAKİPLİKTEN BİRLİKTELİĞE

2010 yılında yapılan seçimlerde Murat Aksu’nun yönetim kurulu aday listesinde,  Ali Baransel, Murat Akdoğan, Emre Berkin, Yahya Kemal Gencer, Merdan Araz, Faruk Pala, Gülengül Altınsay, Bahri Büyükhanlı, Koray Deniz, Mahmut Arslan,  Dündar Yetişener, Adnan Dalgakıran, Mine Kürkçüoğlu Vargı, Cihat Kumuşoğlu, Ender Çolak, Metin Albayrak, Kadir Kılıç ile birlikte bulunan Ahmet Nur Çebi bir taraftayken Engin Baltacı karşı taraftaydı.

Demirören’in listesini Asbaşkan Engin Baltacı kapalı zarfta verildi

Murat Aksu’nun aksine, kendisi Divan Kurulu Başkanlığı’na gelmeyen başkan Yıldırım Demirören’in aday listesini, eski DGM Savcısı Engin Baltacı verdi. Liste kapalı zarfta Divan Kurulu’na sunulurken, listeyi teslim eden Saka, yönetim kurulu aday listesini açıklamadı. Bu arada Demirören’in, sinema sanatçısı Itır Esen’in vazgeçmesi üzerine yerine Emine Sabancı Kamışlı’yı listesine aldığı öğrenildi.

ENGİN BALTACI YILDIRIM DEMİRÖREN’İN YENİ YÖNETİMİNDE

Yıldırım Demirören’in yönetim kurulu aday listesinde şu isimler bulunuyor:

Metin Keçeli, Erdoğan Toprak, Serdar Adalı, Ertunç Soğancıoğlu, Fahrettin Curoğlu, Engin Baltacı, Mete Düren, Doğan Küçükemre, Alaaddin Aykaç, Cengiz Zülfükaroğlu, Emin Önal, Orhan Saka, Sinan Vardar, Mehmet Soysal, Ahmet Akpınar, Hakan Aksoy, Şeref Yalçın, Necip Sever.

Ahmet Nur Çebi Engin Baltacı’yı Aralık ayında önce kongre divan başkan, sonra ikinci başkan yaptı

Ahmet Nur Çebi son seçim öncesi Yıldırım Demirören döneminde genel kurul tarafından ibra edilmemiş olan Engin Baltacı’yı kongre başkanı olarak önermişti.

Engin Baltacı DGM görev yapan eski askeri hakim. 69 yaşında. Ahmet Nur Çebi’nin kendisine en çok güvendiği isim olarak dikkati çeken Engin Baltacı 2019’da kongrede Divan Başkanlığı yaptı.

Beşiktaş Kulübü Mali Kongresinden kısa bir süre uğradığı silahlı saldırı sonrası Beşiktaş camiası ve Türk futbol ailesini yasa boğan Şafak Mahmutyazıcıoğlu, Beşiktaş’ın son mali kongresinde kürsüden kendisine yöneltilen suçlamalar ile ilgili konuşma yapmak istemiş ancak kongre divan başkanı Engin Baltacı tarafından sürekli müdahale edilmişti.

Şafak Mahmutyazıcıoğlu Başkan Ahmet Nur Çebi’nin ikinci başkanlığı döneminde kulübe sattığı demirlerden zarar ettiğini, ancak bu parayı kur farkıyla birlikte çatı faturasıyla aldığını iddia etmişti.

Konuşma süresinin kısıtlanmasına karşı genel kuruldaki üyeler  Şafak Mahmutyazıcıoğlu’na ek süre verilmesini istemişti.

Şafak Mahmutyazıcıoğlu, aldığı ek sürede Engin Baltacı’ya ”İki aydır siz şahitsiniz ben çıkıp Twitter’da her yerde ne diyorum? Son gün bu raporu çıkaracaklar. Bütün mesele ibra etmemek. Etmeyin ibra! Sayın başkanım (Engin Baltacı) siz de 2012’de icra olmadınız bakın ne oldu? Bakın bugün Beşiktaş’ın en şerefli görevindesiniz. İbra’nın bir önemi yok, önemli olan itibar. Hep diyorlar ki nedir derdin niye bu kadar saldırıyorsun? Arkadaş benim çocuklarıma bırakacak bir tane büyük holdingim yok. Başkanım sizin gibi benim arkadan gelen devasa bir demir çelik fabrikam da yok. Hiçbir şeyim yok, benim bir tane itibarım var.’’ demişti.

Son Dakika: Mahmutyazıcıoğlu şok iddialarına devam ediyor: Çatı faturası…

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu