İstanbulspor DosyasıTransfer

İstanbulspor’da Kayıtdışı Satış!

TBMM Şike Komisyonu raporuna göre, İstanbulspor’un, 2003-2004 sezonunda futbolcu satış ve bonservis bedellerinde usulsüzlükler yapıp vergi kaçırdığı belirlendi.

İstanbulspor’un 2003-2004 sezonunda yaptığı futbolcu satışlarında ve bonservis bedeli alımlarında usulsüzlük yapıldığı belirlendi. TMSF’nin tespitlere göre, büyük kulüplere satılan futbolcularla ilgili belgelerde usulsüzlük yapıldı ve vergi kaçırıldı.

TBMM Şike Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı’na sunması beklenen raporunda, bir dönem tartışma konusu olan İstanbulspor’la ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı. Bir dönem Uzan Grubu tarafından yönetilen ancak devletin el koyması ile TMSF’ye geçen İstanbulspor’la ilgili futbolcu satışları raporda ayrıntılı olarak anlatıldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Birinci Tahsilat Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanarak Araştırma Komisyonu’na gönderilen İstanbulspor Spor Faaliyetleri ve Tic. A.Ş. Soruşturma Raporlarında çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Satışı usulsüz yapılan futbolcular

Şike raporunda, İstanbulspor’un profesyonel futbolcu satışlarında usulsüzlükler yapıldığı, özellikle 2003 ve 2004 yıllarında satışı yapılan futbolcuların ‘bedelsiz’ satış yapılmış gibi gösterildiği anlatıldı. TMSF’nin komisyona gönderdiği bilgiye göre, satışlarında usulsüzlük tespit edilen futbolcular şunlar: Berk Yusuf Yıldız, Bekir Gür, İsmail Özbilgir, Abdüllatif Hamid, Ali Uyanık, Selçuk Şahin, Fazlı Ulusal, Onur Tuncer, Aytaç Azmaz, Şaban Özger, Haluk Güngör, Tolga Doğantez, Mehmet Yozgatlı, Gürkan Demirci, Gökhan Caba, Saidou Alıoum, Elvir Boliç ve Ivaylo R. Petkov.

Rapordaki çarpıcı tespitler

1- Spor kulüplerinde uygulanan tek düzen muhasebe sistemi ile Türkiye’de muhasebe standartlarına göre uygulanan tek düzen muhasebe sisteminin uyumlaştırılması ve buna göre spor kulüplerindeki belge düzeninin yerleştirilerek, kontrol edilebilir mali tabloların düzenlenmesi
2- Bonservis bedeli alınması ve futbolcu transferlerinde, belgelerin düzenlenmesi ve muhasebe kayıtlarının yapılması
3- Futbolcu transferlerinde, aracılık yaparak komisyon alan menajerlere ödenen komisyonların kayıtlara geçmesi ve bunların vergi mükellefiyeti karşısındaki durumunun belirlenmesi
4- Taraftar Organizasyon Bedeli paralarıyla ilgili belge düzenlenmediği, bu belgelerin düzenlenerek vergilendirilmesi
5- Sporculara yapılan ücret ödemesi dışında, sağlanan ve para ile temsil edilebilen ev, arsa, araba, kira ödemesi gibi, ödemelerin kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi, verilen avansların da aynı şekilde takip edilmesi ve vergilendirilmesi
6- Gider kayıtları ile belgelerinin bulunmadığı ve dönemsellik ilkesine ayrılmadığı
7- Yapılan futbolcu transferlerinde, yüksek bedellerdeki transfer veya bonservis bedeli alımı sırasında nakit hareketlerinin, 4208 sayılı kanuna göre, MASAK’a bildirilmesi yükümlülüğünün getirilmesi
8- Bedelsiz transferlerde, hangi nedenle bedelsiz transfer yapıldığının, (Sözleşmenin sona ermesi veya kulüpten alacakları olması vs.) kulüp tarafından tespit edilmesi ve tutarının belirlenmesi
9-a) Rumenev Petkov için İstanbulspor olarak Fenerbahçe’den 600 milyar alındığı ve İstanbulsporlu futbolculara, Eylül 2003 Mart 2004 tarihleri arasında dağıtıldığı, ayrıca Petkov’un, İstanbulspor’dan olan 397 milyar lialık alacağından vazgeçtiği, hususunun kayıtlara alınması. b) Mehmet Yozgatlı’nın transferi için 270 bin dolar tutarında çek alındığı ve İstanbulspor’un Marmara Kurumlar Vergi Dairesi’ne olan borcu için kullanıldığı, alınan bu çekin kayıtlara alınıp-alınmadığı hususunun incelenmesi
10- T.F.F., Spor Toto, Loto ve İddaa gibi oyun ve kuruluşlardan elde edilen kulüp gelirlerinin düzenli olarak belgelendirilmediği ve kulüp gelirlerine kaydedilmediği
11- İstanbulspor’un 1.1.2003-31.12.2003 tarihleri arasındaki hesaplarının TMSF tarafından incelenmesinde, sahte fatura kullanıldığının belirlendiği, bu nedenle, vergi kanunları ve 4208 sayılı kanun yönünden düzenleme ve denetimin yapılması, gerektiği hususları belirenmiştir.

Profesyonel futbol tarihinde ilk kez bir kulüp başkanı ve kulüp muhasebe müdürü hakkında “emniyeti suiistimal” etmekten suç duyurusunda bulunuldu. İstanbulspor’un eski muhasebe müdürü Ateş Salcıoğlu’nun görevde bulundukları dönemdeki mali uygulamaları, İstanbulspor Denetim Kurulu üyeleri tarafından incelenerek, kanunsuz olduğu düşünülen faaliyetler tespit edildi. Dosyada, kayıt dışı ekonomi ve vergi yolsuzluğu gibi “alışılagelen” pek çok madde yer aldı. Ancak usulsüzlüklerin arasında en ilginci, Beşiktaş’ı 2 – 1 yenen İstanbulspor’un, bir hafta sonra oynadığı ve kaybettiği Ankaragücü maçının ardından dağıtılan primdi.

Saidou’nun yaptığı!
Skandal, aldıkları paralar karşılığında başka hiçbir futbolcunun makbuza tarih atmamasına karşın, sadece Saidou’nun makbuzun üzerine 12 Mart 2004 tarihini yazmasıyla ortaya çıkardı. O tarihte, İstanbulspor’un, Ankaragücü karşısında aldığı mağlubiyetin ardından prim dağıtılmasının anlamsız olduğunu düşünen denetçiler, bir hafta önce İzmit’te İstanbulspor’un 2 – 1’lik galibiyetiyle sonuçlanan Beşiktaş maçının isim listesine bakınca, kayıt dışı ödemedeki enteresanlığı belirledi. 12 Mart 2004’te 31 kişiye dağıtılan “prim listesi”nde ilginç detaylar vardı. Beşiktaş maçında ilk 11’de başlayan sporcular 6’şar, yedek ve sonradan giren futbolcular 4’er milyar lira alırken, diğer futbolcular ve kulüp çalışanları daha az miktarlarla ödüllendirildi. Kulüp kasasının o tarihte boş olması, dağıtılan primin nereden geldiği sorusunu da beraberinde getirdi.

Olay, suç duyurusuna, hukuki sebeplerle “teşvik” olarak yansıtılamazken, denetçiler “kayıt dışı gelir – gider” gerekçesiyle sorumluların ifadelerinin alınması gerektiğini belirtti.

Bedava transfer
Dosyanın can alıcı noktalarından bir diğeri de, İstanbulspor’la Fenerbahçe arasında gerçekleşen Mehmet Yozgatlı ve Ivaylo Petkov transferlerinin belgeleri. İstanbulspor’un resmi defterlerinde 3 Temmuz 2003’te Fenerbahçe’ye satılan Selçuk Şahin’in bonservis ücreti 2 trilyon 860 milyar lira olarak gösterilirken, 1 Eylül 2003 tarihinde yine Fenerbahçe’ye satılan Petkov ile 29 Ocak 2004’te satılan Yozgatlı’yla ilgili fatura ve tahsilat makbuzunun olmayışı dikkatlerden kaçmadı.

Yozgatlı’nın medyaya “2 milyon dolar”, Petkov’un da “1 milyon dolar” olarak yansıyan transferleriyle ilgili kayıt bulamayan kulüp denetçileri, bunun üzerine Fenerbahçe Kulübü’ne başvurdu.

Cebe konan çekler
Fenerbahçe Hukuk İşleri Müdürü Metin Özer imzasıyla gelen yanıtta, Yozgatlı’nın 270 bin dolar ödenerek, Petkov’un da “serbest oyuncu” statasüyle transfer edildiği ve bu yüzden bonservis ücreti ödenmediği bildirildi.

Denetçilerin kulüp muhasebe personeliyle yaptığı görüşmede, şu anki finansman sorumlusu İlksen Sözer, “Petkov’dan 600 milyar lira geldi. Ancak kasaya resmi girişi yapılmadı” dedi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu