FutbolGündem

Mustafa Kemal Atatürk Devrimleri: Soyadı Kanunu

Mustafa Kemal Atatürk’ün Toplumsal ve Sosyal alanda yapılan devrimlerinden birisi de Soyadı Kanunu’dur.

Atatürk’ün devrimlerinden olan Soyadı Kanunu ile, her Türk kendi adından başka ailesinin ortak olarak kullanacağı bir soyadı aldı.

Cumhuriyet öncesi Türk toplumunda ailelerin dinî, sosyal, ailevî ve asalet kaynaklı lakaplar taşımaları, insanlar arasında ayırıma yol açıyor, toplumsal ilişkilerde karışıklıklara neden oluyordu. Bu durum, cumhuriyetin millî sınırlar içinde tüm insanları eşit kabul etme mantığıyla bağdaşmıyordu.

Bu sebeble, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 21 Haziran 1934′te “Soyadı Kanunu” kabul edildi.

Çağdaş ve modern bir ülke olma yolunda ilerleyen Türk toplumunda Soyadı Kanunu ile her Türk kendi adından başka ailesinin ortak olarak kullanacağı bir soyadı aldı.

Bu kanuna göre, alınan soyadları Türkçe olacak, yabancı milletlere ait adlar kullanılmayacak, soyadlarının ahlaka aykırı ve komik olmamasına özen gösterilecektir.Ayrıcalık belirten unvanların kaldırılması ile birlikte halk arasında eşitlik sağlanması Atatürk ilkelerinde “Halkçılık” ile ilgilidir.

Ayrıca, 24 Kasım 1934′de kabul edilen bir kanunla da Mustafa Kemal’e TBMM tarafından “Atatürk” soyadı verildi.

Soyadı kanunu ile toplum hayatında yeni bir düzen ve disiplin sağlandı ve kişilerin tam olarak tanınması mümkün oldu.

Toplumsal ve Sosyal alanda yapılan diğer devrimler ise; Kadınların Erkeklerle Eşit Haklara Sahip Olması, Şapka ve Kıyafet Devrimi, Lâkap ve Unvanların Kaldırılması,Laiklik,Tekke ve zaviyelerin kapatılması, Takvim ve Saatin, Yeni Rakamların Kabulü ve Ölçülerde Değişiklik’tir.

NationalTurk Haber
Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu