DünyaFutbolGündem

Müslüm Gülhan : Almanya En Olgun Dönemini Yaşıyor!

NationalTurk’un Haberine Göre,NationalTurk yorumcusu ve Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Müslüm Gülhan,Dünya Kupası’nı NationalTurk için masaya yatırdı.

1) Portekiz Gana maçını nasıl değerlendirebiliriz? Gana’da Muntari ve Kevin-Prince Boeteng’in kadro dışı bırakılmasını, Portekiz istenilen futbolu ortaya koyamamasını yorumlayabilirmisiniz?

Öncelikle Portekiz’in bu takım anlayışı çerçevesinde, özellikle takım savunması kurgusunda ve kaleci sorununu çözememe problemiyle final takımı olması mümkün değil. Ronaldo’nun tek başına takımı ancak buraya kadar taşıyabildi, gruplardan çıkması için tek başına yeterli olamaz, çünkü diğer faktörler Real de ki gibi doğru katkı yapamıyor. Artık yıldız futbolcu anlayışı Maradona dönemindeki özellikler ile katkı yapamaz. Futbol dinamik bir şekilde daha üst düzeye yükselmektedir.

Gana; belki de Afrika’nın en iyi takımı konumunda fakat duygusal değişkenlik sayısı o kadar yüksek ki; hem oyuncu bazında, hem de takım bazında skora ve oyuna etkisi çok fazla oluyor. Muntari ve Boeteng sorununu da bu çerçeve de düşünmek gerekir. Disiplin her ikisi içinde farklı bir anlayış ile algılana bilinir.

2)Gruptan çıkması kesinleşen Almanya ve Portekiz’in Gana’yı yenmesinden sonra gruptan çıkan ABD karşı karşıya geldi. Ronaldo’nun gol haberinden sonra ABD rahatladı ve üst tura çıkmayı garantiledi. Maçı iki ekip adına yorumlayabilirmisiniz?

Almanya turnuvanın en hazır takımı, çünkü bu jenerasyonunda son Dünya Kupası olabilir, 2008 Avrupa Şampiyonasından beri beraber oynamaya başladılar. En olgun dönemlerindeler. Finale en hazır takım hüviyetine sahipler.
Özellikle Lahm’ın orta alanda oynaması Almanya için çok önemli bir farklılık; çünkü daha evvel bu alan da yüksek ve ağır oyuncular vardı ve risk teşkil ediyorlardı fakat Lahm bunu değiştirdi, ama yurdumuz yorumcuları maalesef bunu bile eleştirdiler.

ABD ise hala Anglo-Sakson kurgusu içinde oyun oynamaya devam ediyor, bireysel yetenek ve değişkenlikleri fazla oynamayan bir takım içindeler. Buraya kadar gelmeleri tamamen fizik faktörleri ve oyun tempoları sayesinde olmuştur.

3)Arjantin’i taşıyan en önemli oyuncu şüphesiz ki Messi… Messi’nin performansını, Arjantini- Nijerya maçını değerlendirebilirmisiniz?

Messi’nin özellikleri Ronaldaya göre daha efektif. Arjantin için bu bir farklılık, fakat oyuncu kalitesi ve kurgusu bakımından Portekiz kadar olmasa bile sıkıntılı özelliklere sahipler, ön taraf kurgusu Messi için avantaj teşkil etse de takımın tamamı sorunlu gözüküyor. Ayrıca kendi oyun yapısında da olgunlaşma dönemine girdiğini belli ediyor, kendini riske etmeden sonuç alabileceği pozisyonlarda aktif olamaya çalışıyor, diğer süreçte pasif kalmayı tercih ediyor.

4)İtalya dünya kupasına veda etti, Casare Prandelli istifasını sundu, bunun yan ısıra İtalya futbol federasyonu başkanı Abate’de istifasını sundu. İtalya’nın oynadığı futbolu, oyuncularını , taktiğini ve istifaları nasıl değerlendirebiliriz?

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Abate’nin istifası Prandelliden daha anlamlı bence, bu kadar büyük sorumluluk hissetmek ve o sorumluluğu yerine getirmek farklı bir kültürün ürünü olsa gerek. Bizim için çok şaşırtıcı bir davranış tabi ki? Ve onurlu bir davranış…

Diğer taraftan futbol ise:

Futbol artı tek yönlü oynamakla sonuç alınamıyor. Bunu hem İspanya, hem de İtalya çok net bir şekilde bize gösterdiler.

İtalya çok fazla defans ve orta alanda sıkıştı, özellikle gol için orta alan içinde kurgu anlayışı Balotelli’nin kendisi ile baş-başa kalmasına neden oldu. Pirlo ağırlık oyun, sıkıştığı zaman sonuç almakta çok sıkıntı çekti, bu kadar zenginlik içinde İtalya’nın bunu çözmesi gerekmektedir.

5)Cezayir Rusya ile berabere kalıp üst tura çıktı. Capello Cüneyt Çakır’ın üzerine yürüdü. Maçı yorumlayıp,Capello’nun bu hareketini için neler söyleyebiliriz?

Rusya artık futbol figürü olmaktan çıktı, onlarda kimlik arayışındalar, genetik özellikleri onları bir yere kadar taşıya bilir ama oyun anlayışı bakımından sıkışmış durumdalar. Hiddink ve Capello arayışları da buna çözüm olamadı.
Capello’nu davranışı kişisel bir tepki.

6)Son olarak Brezilya-Kamerun maçını ve Neymarı nasıl değerlendirebiliriz?

Brezilya takım olarak çok fazla sorumluluk his edip strese giren bir duruma sahip, lider oyuncu sıkıntısı eksik olarak ortada durmaktadır ama Neymar bu sorunu bir nebze çözebilecek kalitede gözüküyor.

Futbolcu Neymar ise tek başına oyuncu olarak mükemmel konumda, hem estetik, hem gol vuruşu, hem kalite, hem de adam eksiltme becerisi bakımından şu an turnuvanın en iyisi.

Ayrıca Neymar Avrupa’da ki oyununu sürdürdüğü taktirde bir sonra ki Dünya Kupasında daha etkili olacağına inanıyorum.

NationalTurk Özel Haberidir.Kaynak Gösterilmeden Kullanılamaz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu