Haber

Güney Afrika Başarabilecek mi?

Bugünlerde futbol dünyasında en çok konuşulan konulardan biri 2010 yılında Güney Afrika’da yapılması planlanan Dünya Kupası’nın bu ülke tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği konusu.

FIFA daha önce sadece Avrupa ve Amerika kıtalarında gerçekleşen Dünya Kupası organizasyonunu bütün kıtalara yaymak istiyor.

Bunun ilk örneğini 2002’de Japonya ve Güney Kore’de yapılan Dünya Kupası ile Asya kıtasında gördük.

Almanya’nın 2006 Dünya Kupası’nı Avrupa adına düzenlemesinden sonra sıra Afrika’ya geldi ve Güney Afrika en uygun ülke olarak 15 Mayıs 2004 yılında seçildi.

Afrika’dan ayrıca Mısır, Cezayir ve Libya-Tunus ortak girişimi 2010 için başvuru yapmıştı.

Güney Afrika’da turnuvanın 9 haziran 9 temmuz tarihleri arasında 9 şehirde 10 stadyumda (Johannesburg’ta 2 stat) yapılması kararlaştırıldı.

Bu statların en küçüğü 40 bin en büyüğü ise 96 bin kapasiteli. Açılış ve Kapanış maçları ise Johannesburg’ta bulunan 96 bin kapasiteli Soccer City stadyumunda yapılacak.

Ancak turnuvanın başlamasına 2 yıldan az zaman kalmasına rağmen Güney Afrika’da hazırlıkların henüz istenilen düzeyde olmaması, asayiş sorunları, hava alanlarının, yolların ve trafiğin yetersizliği sorunları hala çözülemedi.

Bunun yanında stadyumların inşaası veya yenilenmesi de henüz beklenen aşamada değil. Ayrıca inşaat maliyetlerinin artması da başka bir sorun ve bu da kaynak sıkıntısı yaratmakta.

Geçtiğimiz günlerde 2009 Konfederasyon Kupası’nda kullanılması düşünülen Port Elisabehth şehrindeki stadın hazır olamayacağının açıklanması üzerine (Konfederasyon Kupası Dünya Kupası’nın mini bir provası sayılıyor ve FIFA bu turnuvanın organizasyonuna çok önem veriyor) FIFA Başkanı Blatter geçtiğimiz hafta Sky News’a yaptığı açıklamada eğer Dünya Kupası öncesi gelecek yıl düzenlenmesi gereken Konfederasyon Kupası’na kadar bazı stadyumlar hazır olmazsa turnuvanın başka bir ülkeye verilebileceğini ve bu nedenle adını şimdi açıklamak istemediği 3 ülke ile görüştüğünü ve bu ülkelerin 1 yıl içinde turnuvayı organize edebilecek durumda olduklarını açıkladı.

Bu isimleri sadece kendisinin ve o ülke federasyon başkanının bildiğini de açıklayan Blatter büyük merak uyandırdı.

Buna karşılık olarak FİFA İcra Kurulu üyesi olan Franz Beckenbauer yaptığı açıklamada 2010 Dünya Kupası’nın Güney Afrika’da yapılması için kurul olarak ellerinden gelen her türlü çabayı göstereceklerini ve turnuvanın bu ülkede gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Beckenbauer FIFA Başkanı Baltter’in alternatif planlarından ise haberi olmadığını, söyleyerek ” Afrika Avrupa değil, bazı işler geç oluyor, sadece biraz peşlerinden koşmak lazım, onlara bu şans verilmeli” şeklindeki görüşlerini belirtti.

Şimdi futbol dünyasında bu üç yedek ülkenin hangileri olabileceğinin tahminleri yapılıyor.

İlk akla gelen ülkeler ise İngiltere ve Avustralya. Ayrıca ABD, Meksika, Japonya ve İspanya’da kısa sürede bu organizasyonu yapabilecek konumdalar.

Brezilya’da adaylar arasında. Ancak 2014 Dünya Kupası’nın Brezilya’da yapılacak olması Brezilya ve diğer kıta ülkelerinin şansının az olduğunu gösteriyor.

Avustralya’da ise stadyumların oval olması ve bu nedenle yenilenmelerinin gerekmesi, ayrıca 2018 Dünya Kupası’nın büyük ihtimalle bu kıtaya gidecek olması da onların da şansını minimuma indiriyor.

Bütün bunların yanında Güney Afrika’da düzenlenecek Dünya Kupası’da maçların oynanacağı saatlerin Avrupa’da “prime time” dilimine denk gelecek olması ve tüm planların buna göre yapılması Avrupa ülkelerinin şansını arttırıyor.

Sayın Hüseyin Özkök’e Futbolistan ekibi olarak yazılarından dolayı teşekkür ederiz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu