DünyaGündem

Brezilya’da gençler sokağa döküldü; 2014 Dünya Kupası tehlikede mi?

Brezilya’da gençler sokağa döküldü; 2014 Dünya Kupası tehlikede mi?.. Dünya Kupası’ndan bir yıl önce düzenlenen FIFA Konfederasyon Kupası’na evsahipliği yapan Brezilya’da devam etmekte olan protesto hareketi, Güney Amerika ülkesindeki iç karışıklığı gözler önüne serdi.

Brezilya genelinde devam etmekte olan protestolar, ülkede son 20 yılda görülen en kapsamlı halk hareketi olarak kayıtlara geçti. Protestocular, kamu hizmetinden kesintiye gidilerek Dünya Kupası organizasyonuna harcanan bütçeden şikayetçi oldu. Sporx.com’un haberine göre, bütün bu olaylar arasında futbolseverlerin aklına takılan soru ise şu; Bu eylemlerin de somut bir şekilde ortaya çıkardığı güvenlik zaafiyeti, gelecek sene düzenlenecek 2014 Dünya Kupası’nı tehlikeye sokabilir mi?”

FUTBOL ÇIKIŞ NOKTASI

200 bin kadar gösterici, 17 Haziran Pazartesi günü Brezilya’nın en büyük şehirlerinde sokaklara dökülüp eylem yaptı. Bu eylemler Konfederasyon Kupası’nın start aldığı sıra statlara da yansıdı. Kamu hizmetlerinin yetersizliği, polis şiddeti ve hükümetteki yolsuzluklara dayanamayan halk, ülke genelinde protestolara başladı.

Sosyal medyada organize edilen ve çığ gibi büyüyen hareket, sokakları kapadı, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte ve Brasilia gibi büyük merkezlerin de aralarında bulunduğu altıdan fazla şehirde trafik aksadı. Başkent Brasilia’da Brezilya meclis binasının çatısına tırmanan grup, öfkelerini dile getirdi.

Pazartesi günü gerçekleşen bu protestolar, son iki haftadır devam etmekte olan gösterilerin en sonuncusuydu. Halk, Brezilya’nın durgun ekonomisi, yüksek enflasyon ve şiddet suçlarının patlama yapması nedeniyle memnuniyetsizliğini dışa vurmak adına sokaklara akın etti.

Protestoların bazılarında ise insanlar kendilerini kaybederek saldırgan tavırlara başvurdu. Rio’daki gösterilerde polislere taş atıldı, park haindeki bir araç ateşe verildi ve eyalet meclisi binası yağmalandı. Porto Alegre’nin güney bölgesinde de özel mülkler talan edildi. Ülke genelinde barışcıl olarak görünen ve farklı dünya görüşleri olmalarına rağmen aynı amaç doğrultusunda birleşen protestocular Brezilya bayrakları salladı, dans etti ve “İnsanlar uyandı” ve “Rahatsız ettiğimiz için özür dileriz, Brezilya değişiyor” gibi sloganlar attı.

BARIŞCIL GÖSTERİCİLER

Dünyanın gözünün üzerinde olduğu Brezilya’da, pazartesi gününe damgasını vuran eylemin ilk kıvılcımı Sao Paulo’da yakıldı. 65 bin insan öğleden sonra kendilerini sokaklara attı. Rio’da akşam saatlerinde toplanan kalabalık ise yerel polisten alınan bilgilere göze 100 bini buldu. Belo Horizonte’de de 20 bin kişi bir araya gelerek eylemin bir parçası oldu. Brezilya’daki bu eylemler, ülkedeki düzenli ekonomik büyüme sonrasında ilk kez bu kadar büyük ölçüde gerçekleşti ve zenginleşen kesime karşı tepkinin doruk noktasına ulaştığının en somut göstergesi olarak kayıtlara geçti.

Brezilya’da, geçtiğimiz hafta sonu 2014 Dünya Kupası’na hazırlık anlamı taşıyan Konfederasyon Kupası’nın başlamasıyla birlikte protesto hareketi de ivme kazandı. Brezilya hükümeti ise bu iki turnuva ile birlikte 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları’na da evsahipliği yaparak, küresel anlamda yükselen bir güç olduğunu dünyaya kanıtlamayı hedefliyor.

Brezilya, aynı zamanda 2 milyondan fazla genç ziyaretçiyi Temmuz ayında Papa Francis’in ilk yurt dışı seyahatinde ağırlamaya hazırlanıyor. Yeni stadyumlar için yapılan harcamalara toplanan vergilerden ayrılan pay ise toplum içindeki huzursuzluğu körükledi.

STAT DIŞINDA EYLEMLER

Brezilya’da kamu hizmeti için ayrılan payda kesintiye gidilmesi ise halkı çileden çıkardı. Protestocular da Konfederasyon Kupası’nın başlamasını fırsat bilerek turnuvanın Brasilia ve Rio’daki ilk maçlarında stadyumun dışında polisle çatıştı.

Gelecek günlerde protestoların yoğunluğunun artması bekleniyor. Hükümetin, eylemlerin sona ermesi için ne gibi bir adım atacağı belirsizliğini korurken, toplu taşıma araçlarının sefer sayılarının azaltılacağı yönünde tahminler yürütülüyor. Protestolar sonucunda Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde koltuğunu koruması da giderek zorlaştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Rousseff ülke içinde özelikle düşük gelir grubu ve işçi sınıfı arasında hala popülaritesini korumasına rağmen, göreve geldiği 2011 yılından beri ilk kez oy kitlesinde azalmalar baş gösterdi. Rousseff, 15 Haziran Cumartesi günü oynanan ve Konfederasyon Kupası’nın açılış maçı olan Brezilya – Japonya maçında stadyum dışında toplanan göstericiler tarafından yuhalandı. Basın sözcüsü aracılığıyla halkına seslenen Rousseff, protestoları meşru gördüğünü ve barışçıl gösterilerin demokrasinin bir parçası olduğunu ifade etti. Rousseff, gençliğe protesto etmenin yakıştığını da sözlerine ekledi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu