FutbolGündem

Kenan Başaran; 58. madde’yi bir de böyle okuyalım

Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Yıldırım Demirören, pazartesi günü Etik Kurulu raporuna dair değerlendirme yaparken “Ben şimdi şurada konuşurken Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. maddesindeki değişiklik de internet sitemizden yayımlandı” dedi.

Radikal Gazetesi’nden Kenan Başaran’ın yazısını sizlerle paylaşmak istedik… İşte Analiz adlı yazı;

İşte, bu kadar basitti(!). Sanki üzerinde hiç konuşmaya bile değmez bir konuymuş. Oysa basın toplantısının esası bu değişiklik olmalıydı zira bu değişiklik olmadan Etik Kurulu raporu her halükârda bazı takımları yakabilirdi.

Eski TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın “Bütün futbol ailesi değişiklikte hemfikir olsun” diye genel kurul onayına sunduğu ama bu uzlaşıyı sağlayamadığı gibi bir de koltuğuna mal olan meşhur 58 değişikliğini Demirören, bir gecede yaptı. 58’in yanı sıra bir de 105. maddede kalem oynattı. Bu aynı zamanda ‘bir ünlü maddemiz’ daha oldu manasına da geliyor! Hayırlı olsun.

Şimdi TFF Disiplin Talimatı’ndaki değişikliklerin ‘alt metni’ni okuyalım:

1- 58 değişikliğiyle öncelikle halihazırda şike yapmakla suçlanan bütün kulüpler, gerçek manada bir affa uğruyor. Sportif yargılamanın sonunda kulüpler suçlu bulunsa dahi, TFF, 105. madde sayesinde bu cezayı erteleyebilecek.

2- Daha önce teşebbüste dahi, küme düşürme cezası öngörerek adeta ‘sıfır tolerans’ı sonuna kadar gözeten TFF, şimdi teşebbüsü puan silmeyle cezalandırıyor. Ancak burada da sübjektif değerlendirmenin önü açılarak, cezanın kesilmesini fiilen olanaksız kılmayı da sağlıyor.

3- Değişiklik, ‘kişi ve kurum’ ayrımını hüküm altına alarak faturayı kişilere ödetiyor. Küme düşürme cezası bile ertelenebilirken, bu eylemden ötürü hak mahrumiyeti alacak yöneticilerin cezası asla ertelenmeyecek.

4- Yeni düzenleme, TFF’ye karar sürecinde geniş bir yorum alanı sağlıyor. Bunun meali şudur: Bir kulübe ceza vermeyi (küme düşürme, puan silme) göze alamadığında suçta ‘ağır ihlal’in olmadığı yorumunu yaparak, daha hafif cezalarla geçiştirme yapabilecek.

5- Cezalar, kararın verildiği sezonda uygulanacak. Böylece mağdur kulüpler ikinci kez mağdur olma durumuyla karşı karşıya kalabilecek. Örneğin şike veya teşvik suçundan ötürü bir önceki sezon mağdur olan bir kulübün eli boş kalacak yine.

6- 58 ve 105 değişiklikleri sonuç olarak TFF yönetimlerinin gücü ve futbol oyununa ahlaki bakış açı-
larına göre eğilip bükülmeye olanak sağlayacak bir elastikliğe sahip.

Etik raporu açıklanmalı

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, “Sevinerek söyleyebilirim ki iddialar içerisinde bahse ilişkin hiçbir unsur olmadığı gibi, Etik Kurulu da çalışmalarında bu yönde bir bulgu var olmadığını somut olarak tespit etmiştir” diyor. O halde Demirören, bu raporu neden kamuoyu ile paylaşmıyor? Bu rapor paylaşılmadıkça hem TFF’ye hem de oyuna yeniden güven tesis edilemez.

Aziz Yıldırım: ‘10+3+3’

En son ‘10+3’ sloganıyla aday olup Fenerbahçe Başkanlığı’na seçilen Aziz Yıldırım, bir ‘+3’ daha eklemeye hazırlanıyor. 58 değişikliği Fenerbahçe üzerinde bir pazarlığa konu olmadıysa Yıldırım, koltuğunda oturmaya devam edecek. Ama ‘Operasyonun amacı Yıldırım’ın kellesi’yse süprizler de muhtemeldir.

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu